Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda triatlon sporcularının Sen Nehri'nde yapmayı planladıkları antrenman, nehirdeki kirlilik nedeniyle iptal edildi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin temiz olduğunu kanıtlamak için daha önce nehirde yüzmüştü. Ancak yapılan su kalitesi testleri, nehirde yüzmenin sağlık açısından riskli olduğunu ortaya koydu. Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan 1,5 milyar dolara rağmen sosyal sorunların öncelenmediğinden şikayetçi.
28 Temmuz 2024

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen Denize +1 Nefes projesi kapsamında, müzisyen Mercan Dede Marmara Denizi'nde kaydedilen seslerden ilham alarak 'Mercanların Senfonisi' eserini besteledi. Proje, denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen mercanların korunmasını ve Marmara Denizi'ndeki su altı yaşamının zenginleştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında dalgıçlar tarafından kaydedilen sesler, eko-akustik uzmanı İpek Oskay tarafından analiz edildi. Mercan Dede, bu seslerden ilham alarak deniz canlılarının ses ve görüntülerini kullanarak bir senfoni oluşturdu.
12 Haziran 2024

Türkiye, Birleşmiş Milletler'de açık denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için hazırlanan sözleşmeyi imzaladı. Bu sözleşme, denizlerin yüzde 30'unun 2030 yılına kadar korunmasını hedefliyor ve deniz koruma alanları ile yönetimini kapsıyor. Türkiye, bu anlaşma ile Akdeniz'in ötesinde, Atlantik ve Pasifik Okyanusları ile Arktik ve Antarktika sularında da koruyucu olarak söz sahibi olmayı amaçlıyor. Anlaşma, deniz kaynaklarının sürdürülebilir ve adil kullanımını öne çıkarıyor.
3 Ekim 2024

InfluenceMap tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin küresel karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. 2016'dan 2022'ye kadar, bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 80'ini üretmiş. Paris Anlaşması'ndan bu yana, ulus-devlet üreticileri, devlete ait kuruluşlar ve yatırımcılara ait şirketler sırasıyla emisyonların yüzde 38, yüzde 37 ve yüzde 25'ini oluşturuyor. 1854'ten 2022'ye kadar olan veriler, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu gösteriyor.
5 Nisan 2024

Dünya Günü, ilk olarak 1970 yılında ABD'de çevresel bozulmaya dikkat çekmek amacıyla başlatıldı ve bugün 190 ülkede kutlanmaktadır. 2024 yılının teması, plastik üretiminin 2040'a kadar %60 oranında azaltılması ve tek kullanımlık plastiklerin 2020'lerin sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlk Dünya Günü'ne 20 milyon insan katılmış, 1990'da küreselleşmiş ve bu yıl Malezya'da büyük bir temizlik etkinliği planlanmaktadır. Ayrıca, Earthday.org tarafından başlatılan Canopy Projesi ile dünya çapında milyonlarca ağaç dikilmiştir.
22 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda triatlon sporcularının Seine Nehri'ndeki ikinci antrenmanı, nehrin kirliliği nedeniyle iptal edildi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin temiz olduğunu kanıtlamak için canlı yayında nehre atlamıştı, ancak şiddetli yağışlar nehrin kirliliğini artırdı. Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan 1,5 milyar dolara rağmen sosyal sorunların göz ardı edilmesinden şikayetçi. Triatlon sporcularının 30-31 Temmuz'da nehirde yarışması planlanıyor.
29 Temmuz 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim insanları, deniz yosunlarının değerli mineralleri depolayıp depolamadığını araştırıyor. Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA-E), deniz yosunlarının platin, rodyum ve nadir toprak elementleri gibi önemli malzemeleri depolayabileceği potansiyelini incelemek için üç projeye 5 milyon dolar yatırım yaptı. Bu çalışmalar, deniz yosunlarının geleneksel ve derin deniz madenciliğine alternatif bir çözüm olabileceğini gösteriyor. Ancak, bu sürecin finansal olarak uygulanabilirliği ve çevresel etkileri hala belirsiz.
5 Mayıs 2024

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde Seine Nehri'nin temiz olduğunu kanıtlamak için nehirde yüzdü. Nehrin temizlenmesi için 1,5 milyar dolarlık bir altyapı projesine yatırım yapıldı, ancak son su kalitesi testlerinde yüksek seviyede E.coli bakterisi bulundu. Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan paraların sosyal sorunlara öncelik verilmediği gerekçesiyle eleştirilerde bulundu. Olimpiyat oyunları sırasında yüzme etkinliklerinin iptal edilme riski bulunuyor.
17 Temmuz 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024

İngiliz iklim aktivistleri, Vincent Van Gogh’un 'Ayçiçekleri' tablosunun antika çerçevesine zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyor. İki 'Just Stop Oil' aktivisti, 2022'de Londra Ulusal Müzesi'ndeki tabloya domates çorbası atmıştı. Mahkeme, tablonun zarar görmediğini ancak antika çerçevenin yüzeyinin zarar gördüğünü belirtti. Aktivistler suçlamaları reddederken, yargıç inançların suçun savunması olamayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

İsviçre, askeri mühimmatın göllere boşaltılması sonucu oluşan kirliliği temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Mühimmat temizliğinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor ve bu durum göl ekosistemleri için ciddi riskler taşıyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin bertarafı konusunda yetkilileri yıllar önce uyarmıştı.
19 Ağustos 2024

İsviçre, askeri mühimmat nedeniyle kirlenen göllerini temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Bu mühimmatların temizlenmesinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin patlama riski ve zehirli TNT'nin suyu kirletme olasılığına dikkat çekiyor.
19 Ağustos 2024

Britanya'nın Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan tarih öncesi anıt Stonehenge'de yaz gün dönümünü kutlamak için yaklaşık 15 bin kişi toplandı. Etkinlik, insanların taşlara yaklaşabildiği ender anlardan biri olarak dikkat çekti. Çarşamba günü Just Stop Oil protestocularının taşlara turuncu boya sıkmasının ardından, English Heritage boyayı temizledi ve taşlara zarar verilmedi. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanlar yaz gün dönümünü görmek için Stonehenge'e geliyor.
22 Haziran 2024

Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöp taşıyan 150'den fazla balon gönderdi. Güney Kore ordusu, balonların ve iliştirilmiş plastik poşetlerin 'pis atık ve çöp' içerdiği için dokunulmamasını istedi. Balonlar Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerine düştü ve içeriği analiz ediliyor. Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Il Kim Kang, bu eylemin Güney Kore'ye atık ve pislik yığınlarını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğunu göstermek amacıyla yapıldığını belirtti.
29 Mayıs 2024

Kanada'nın Toronto şehrinde bulunan Toronto Music Garden'da yaban arıları çiçeklerden polen toplarken görüntülendi. Bu olay, bahçenin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistem sağlığını vurguluyor. Yaban arıları, polen toplama faaliyetleriyle bitkilerin tozlaşmasına katkıda bulunarak bahçenin ekolojik dengesini koruyor.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim