Cumhurbaşkanı Kararı ile Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun illerinde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre, orman sınırları dışına çıkartılan alanların en az iki katı kadar devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar orman oluşturmak amacıyla kullanılacak. Bu taşınmazlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.
2 Ağustos 2024

İzmir'in Kınık ilçesindeki İbrahimağa Mahallesi'nde çıkan ve rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangını nedeniyle Çiftlik, Karatekeli ve Balaban mahalleleri tahliye edildi. Yangına 50 arazöz, 20 su ikmal aracı ve 7 dozerle müdahale ediliyor. Tahliye edilen mahallelerde yaşayan yaklaşık 600 kişi, AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü, jandarma ve polis ekipleri tarafından Kınık'taki öğretmenevi ve misafirhanelere yerleştirildi. Yangının Balaban Mahallesi'nde yerleşim yerlerine yaklaşması üzerine ekipler çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Kilis'in Polateli ilçesinde Eğlen köyü yakınlarında çıkan orman yangını, Kilis Orman İşletme Müdürlüğü, Kilis Belediyesi ve İl Özel İdaresi ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Rüzgarın da etkisiyle yayılan yangın, yaklaşık üç saat süren çalışmalar sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sonucunda 20 dönümlük ormanlık alan zarar gördü. Yangının çıkış nedeni olarak elektrik direği şüphesi üzerinde duruluyor.
4 Haziran 2023

Antalya'nın Kemer ilçesindeki Göynük Değirmendere Mahallesi'nde 24 Temmuz Pazartesi akşamı başlayan orman yangını, dört gündür kontrol altına alınamadı. Karadan ulaşımın güç olduğu bölgedeki yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale edildi. Günün ilk ışıklarıyla havalanan çok sayıda helikopter ve uçak, söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgedeki helikopterler, denizden aldıkları suyu yangın alanlarına taşıyarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.
27 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazı ve yumruklarla saldırıya uğradı. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyor. Dava süreci devam ederken, jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Ayrıca, Yeşil Sol milletvekilleri Perihan Koca ve İbrahim Akın'ın da bulunduğu yurttaşlara biber gazı ve yumruklarla saldırıldı.
26 Temmuz 2023

Manisa’nın Soma, İzmir’in Bornova, Balıkesir’in Kepsut ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçelerinde orman yangınları çıktı. Yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor. İzmir-Manisa kara yolu yangın nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemedi.
3 Temmuz 2024

Ormancılık politikası uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Türkiye'deki orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan etkisiyle çıktığını ve bu yangınların yanlış orman politikalarından kaynaklandığını belirtti. Atmış, orman yangınlarıyla mücadele stratejisinin yangınları söndürmekten çok, yangınların çıkmasına yol açan nedenlere odaklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ormanların parçalanması, yangınla mücadele bütçesinin azaltılması ve kayırmacı personel yönetimi gibi faktörlerin yangın riskini artırdığını ifade etti. Atmış, orman yangınlarıyla mücadelede bütçe yetersizliğinin ve deneyimli personelin uzaklaştırılmasının da önemli sorunlar olduğunu belirtti.
9 Temmuz 2024

İzmir, Manisa ve Çanakkale’de orman yangınları çıktı ve ekipler söndürme çalışmalarına başladı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Yalova köyü yakınındaki yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. İzmir’in Bornova ilçesinde çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait uçaklar, helikopterler ve arazözlerle müdahale ediliyor. Manisa’nın Kula ilçesinde çıkan yangına ise helikopterler, uçaklar, itfaiye araçları ve orman işçileri sevk edildi.
13 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla Milas ilçesindeki Akbelen Ormanları çevresinde yer alan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına dair verdiği kararı iki gün sonra iptal etti. İlk kararda 'acil kamulaştırma' ifadesi kullanılırken, iptal kararıyla birlikte bu aciliyetin Muğla belediye seçimleriyle ilişkili olduğu ima edildi. Taha Akyol, bu durumun cumhurbaşkanlığı sistemine dair genel bir değerlendirme yaparak, seçim kazanma hırsının kamu yararı kavramını nasıl etkileyebileceğini ele alıyor.
15 Mart 2024

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde makilik alanda çıkan yangın, Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ndeki ormanlık alana sıçradı. Yangına havadan ve karadan müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına almayı başardı. Kampüsteki doğal yaşam alanında bulunan hayvanlar tahliye edilirken, hastanede tedavi gören bazı hastalar da taburcu edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
1 Temmuz 2024

Hatay’ın Antakya ilçesinde Uzunalıç Mahallesi’nde henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, söndürme helikopteri ve arazözlerle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.
3 Ağustos 2024

İzmir'de sekizi orman, sekizi kırsal alanda olmak üzere toplam 16 yangın çıktı. Yangınlara 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi, 972 personel ile müdahale edildi ve 11 yangın kontrol altına alındı. Çeşme, Menderes, Menemen, Selçuk ve Torbalı ilçelerindeki yangınların kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor. Selçuk'ta başlayan bir yangın Aydın'ın Kuşadası ilçesine sıçradı ve Bayraklı Dede Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlardan evlerini boşaltmaları istendi.
29 Haziran 2024

İzmir'in Gaziemir ilçesinde Sarnıç Göleti yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı beş uçak, sekiz helikopter, 21 arazöz, sekiz su ikmal aracı ve altı dozer yangına müdahale etmek için bölgeye yönlendirildi. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor.
9 Eylül 2023

Bolu'nun Göynük ilçesinde 15 Ağustos'ta başlayan orman yangını 71 saattir devam ediyor. Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 12 helikopter, 138 arazöz, 245 araç ve iş makinesi katılıyor. Toplamda 1357 personel yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale ediyor.
18 Ağustos 2024

Bursa'nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangın devam ediyor. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle dün saat 16:00 sıralarında çıktı. Söndürme çalışmaları gece görüşlü helikopterler ile havadan, 132 araç ve 420 personelle karadan yürütülüyor. Bölgedeki şiddetli rüzgar, yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor.
3 Eylül 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından engelleniyor. 2019'dan bu yana süren mücadelede, ağaç kesimi dördüncü gününde de devam ediyor. İkizköylüler, ağaç kesim alanına girmek istediklerinde jandarma tarafından engelleniyor. Ağaçların kesilmesi, YK Enerji'nin termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapma planının bir parçası.
27 Temmuz 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde yerleşim yerlerine yakın bir ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının nedeni henüz belirlenemedi ve rüzgarın etkisiyle alevler yayıldı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi.
17 Eylül 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarmanın müdahalesine tepki gösterdi. 2019'dan bu yana süren direnişte, ağaç kıyımının başladığı 24 Temmuz'da jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve direnişçilere biber gazlı ve coplu saldırıda bulunuldu. Ağaçları korumak için ormana giren köylülere de jandarma müdahale etti. Köylüler, jandarmaya 'Kimin için buradasın?' diye sitem etti.
26 Temmuz 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, depremin 61,85 kilometre derinlikte olduğu belirtildi.
21 Ağustos 2023

Çanakkale merkeze bağlı Damyeri mevkisinde başlayan orman yangını devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle alevler yeniden yükselmeye başladı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle alevleri söndürmeye çalışıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgedeki dokuz köyde 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirtti.
23 Ağustos 2023
İşaretlediklerim