31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık %74'ü muhalefet partilerinin, özellikle CHP'nin yönetimindeki belediyeler tarafından yönetilecek. Bu belediyeler, Türkiye'nin milli gelirinin %73,41'ini ve ihracatının neredeyse %80'ini temsil ediyor. CHP'nin yönettiği illerde kişi başına düşen milli gelir 2019'dan 2024'e 9 bin 120 dolardan 9 bin 588 dolara yükseldi. Ayrıca, muhalefetin kazandığı iller, Türkiye'deki toplam mevduatın %86,5'ini oluşturuyor.
2 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) önde gelen isimlerinden Murat Karayalçın, partinin milletvekili seçimlerindeki başarısızlığını 'düşük siyaset kapasitesi'ne bağladı. Karayalçın, partinin merkez ve taşra örgütlerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, CHP'nin örgüt yapısının broşür, afiş ve seçim güvenliğiyle sınırlı kaldığını ve asıl görevinin siyaset üretmek ve aday belirlemek olması gerektiğini vurguladı. CHP'de kurultay sürecinin başlatılması kararı alındığı ve bu süreçte taktik ve stratejik yanlışların yanı sıra genel başkanlık konusunun da tartışılacağı ifade edildi.
4 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim yenilgisini kırsal kesimden yeterince oy alamamalarına bağlamasını eleştirdi. Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, kırsal kesimden oy alan birinin bu şekilde konuşmasının siyasi tükenmişliğin göstergesi olduğunu ve artık kimsenin milleti aşağılayamayacağını belirtti. Ayrıca, 28 Mayıs'ta CHP'nin ideolojisinin sandığa gömüldüğünü ve bir daha iktidara gelemeyeceğini iddia etti.
11 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında başlayan normalleşme süreci ve Sinan Ateş davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, siyasi partiler arasındaki diyalogların milletin huzurunda gerçekleştiğini ve MHP'nin bu diyalogları makul ve mantıklı değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Sinan Ateş davasının MHP'yi hedef alan bir karalama kampanyasına dönüştüğünü ve MHP'nin bu davanın duruşmasında hazır bulunacağını ifade etti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'na bağlılıklarının devam edeceğini de vurguladı.
12 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Özgür Özel ile bir araya geldi. Bu ziyaret, Türk siyasetinde 'yumuşama' ve 'normalleşme' kavramlarıyla gündeme oturdu. Hüseyin Likoğlu, muhalefetin son 10 yıldır Erdoğan karşıtlığı üzerine kurulu olduğunu ve bu ziyaretin derin anlamlar taşıdığını belirtiyor. Likoğlu, siyasette düşmanlık yerine rekabet ve hizmet yarışının olması gerektiğini vurguluyor.
12 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından CHP'de değişim talepleri artarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içi dengeleri gözeterek yeniden yapılanma sürecini yönetmesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin değişim talepleri yükselirken, merkez yürütme kurulu ve parti meclisi toplantıları planlanıyor. Yeni dönemde parti meclisi üyeleri ve genel başkan yardımcılıklarında değişiklikler öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin merkez yürütme kuruluna alınabileceği ve grup başkan vekilliği için yeni isimlerin öne çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

İYİ Parti, 81 ilde kendi adaylarıyla seçime girmeye karar verdi. Bu kararın ardından CHP'nin ittifakı yeniden sağlamayı hedeflediği belirtildi. CHP'nin stratejisi, 'taban ittifakı' üzerine kurulu ve İYİ Parti'nin tek başına seçime girmesine rağmen, parti tabanının üst yönetimi dinlemeyeceğine ve kendi adaylarına yöneleceği düşünülüyor. CHP, büyükşehirlerdeki seçim stratejisini 'Erdoğan mı CHP adayı mı?' üzerine kurmayı planlıyor.
7 Eylül 2023

Akif Beki, CHP'nin 31 Mart seçimlerinden önce terör işbirlikçisi ve milli güvenlik sorunu olarak görüldüğünü, ancak şimdi yerli ve milli olarak algılandığını belirtiyor. İktidarın ve propagandasının değiştiğini, CHP'nin artık din düşmanı olarak gösterilmediğini vurguluyor. Beki, bu değişimin ardından iktidarın geçmişteki suçlamaları için özür dilemesi gerektiğini savunuyor.
13 Haziran 2024

Türkiye'deki 30 büyükşehir belediyesinin dağılımı yerel seçimler sonrası değişti. Seçimler öncesi AKP 15, CHP 11, HDP 3, MHP ise 1 büyükşehir belediyesine sahipti. Seçim sonuçlarına göre, CHP mevcut 11 büyükşehirini koruyarak 4 yeni büyükşehir (Balıkesir, Bursa, Denizli, Manisa) kazandı ve toplamda 15 büyükşehir belediyesine sahip oldu. AKP ise 4 büyükşehir kaybederek 11 büyükşehir belediyesinde kaldı. Şanlıurfa, AKP'den YRP'ye geçti.
1 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçimlerdeki başarısızlık olarak değerlendirilen sonuçları ve parti içi yapılanma konularını ele almak üzere Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı düzenleyecek. Toplantıda, parti yönetiminde 'vitrin değişikliği' ana gündem maddesi olacak. CHP'nin parlamento seçimlerinde sandalye sayısını artırmasına rağmen, ittifak yapısı gereği bazı milletvekillerinin diğer partilere geçecek olması ve cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısızlık, parti içinde değişim taleplerini güçlendirdi. Toplantıda, yeni MYK üyeleri ve grup başkanvekillerinin belirlenmesi bekleniyor.
30 Mayıs 2023

İsmail Saymaz, AK Parti'nin tarihinde ilk kez bir seçimde ikinci sıraya düşerek CHP'nin gerisinde kaldığını ve bu durumun ana muhalefetin 10 ay gecikmiş bir zaferi olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Yazıda, ekonomik yıkımın Cumhur İttifakı'ndaki çöküşün en önemli gerekçesi olduğu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 14 Mayıs'tan beri uyguladığı ekonomi politikalarının detaylarına değiniliyor. Ayrıca, CHP'nin Kılıçdaroğlu'suz girdiği ilk seçimde oyunu 5 milyon artırarak birinci olmasının önemi vurgulanıyor.
2 Nisan 2024

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 18 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Anketler, ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı avantajlı olduğunu gösterirken, Meclis çoğunluğunun da önemli olduğu belirtiliyor. AKP ve MHP'nin de ortak liste için görüşmeler yaptığı, BBP, HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin de dahil olacağı ifade ediliyor. CHP ve İYİ Parti'nin geçmiş seçimlerde milletvekili çıkaramadığı iller üzerinde durulmuş ve bu illerde hangi partinin önde olduğuna göre liste belirlenmesi konusunda uzlaşı sağlanmış.
28 Mart 2023

Ali Duran Topuz, Kobane kararlarının muhalefete Kürtleri egemenlikten uzak tutma teklifini içerdiğini belirtiyor. CHP'nin son duruşmaya güçlü bir heyetle katılması, iktidarın baskı ve şiddet yolunu tercih ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. İktidarın bu kararları HDP'ye açılan kapatma davasında ve diğer baskı adımlarında kullanacağı öne sürülüyor. Muhalefetin ise bu baskı ve şiddete karşı direnme veya müzakere yolunu seçmesi gerektiği vurgulanıyor.
17 Mayıs 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay'daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarına yönelik itirazını reddetti. Bu kararla birlikte, AK Parti adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazandığı seçim sonucu kesinleşmiş oldu. CHP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla YSK'ya başvurmuş, ancak Hatay İl Seçim Kurulu, YSK'nın uyarısına rağmen mazbatayı AK Parti adayına teslim etmişti. CHP'nin, depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi de tartışma yaratmıştı.
8 Nisan 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Habertürk'te yaptığı açıklamada, CHP'nin İstanbul'da anketlerde önde olduğunu ve yüzde 62'ye 38 gibi bir sonuçla kazanabileceklerini ifade etti. Özel, kutuplaşma yerine kardeşlik ve barışı vurgulayacaklarını, HDP ve Kürt seçmen arasında ayrım yapacaklarını ve HDP ile rekabet içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, iktidarın seçim kaybetmesinin siyasi darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve seçimlerin adil olacağına dair güven veren açıklamalarda bulundu. Özel, ayrıca internet üzerinde sahte ses kayıtları ve dark web üzerinden kirli pazarlıklar yapıldığına dair ihbarlar aldıklarını da belirtti.
2 Mayıs 2023

İzmir'de yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, CHP'nin adayı Cemil Tugay, AKP'nin adayına yaklaşık 10 puan fark atarak önde gidiyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, oyların %13,39'u sayıldığında CHP %47,24, AKP %37,85, İYİ Parti %2,92, DEM Parti %3,27 ve diğer partiler toplamda %8,73 oy almış durumda.
31 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını yenilgi olarak görmediğini ifade etti. Partinin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ve bu sürecin devam ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, genel başkan değişikliğinin parti tüzüğü ve kuralları çerçevesinde gerçekleşeceğini, kendisinin bu konuda bir etkisinin olmadığını söyledi. Ayrıca, seçim kampanyasının genel olarak başarılı olduğunu, ancak bazı eksikliklerin bulunduğunu kabul etti.
20 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP ve MHP ortaklığının seçimlerde başarılı olduğunu ve partinin dinamik yapısını koruduğunu belirtti. AKP içinde farklı görüşlerin olduğu, bazı kesimlerin parti içindeki ittifak ve yönelimler konusunda farklı düşündüğü ancak Erdoğan'ın 15 Temmuz sonrası oluşan yeni yapıyı desteklediği ifade edildi. Erdoğan, partinin eleştirilere açık olduğunu ancak asılsız eleştirilere ve partiyi yıpratma çabalarına izin verilmeyeceğini vurguladı.
18 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği sorgulanmaya başlandı. Parti içinde ve kamuoyunda değişim çağrıları yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun yola devam etme kararlılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim mesajları dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı, seçim sonrası CHP'deki durumu ve Kılıçdaroğlu'na yönelik artan baskıyı ele alan bir haber yayımladı. Haberde, uzman görüşlerine de yer verilerek, muhalefetin Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde büyük bir ittifak kurma zorluğu ve müttefiklerin Kılıçdaroğlu'na az katkıda bulunduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

CHP ve İYİ Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na listelerin teslim edilmesi için verilen sürenin dolmasına kısa bir süre kala, bazı illerde ortak liste ile seçime girmeye karar verdi. İYİ Parti adayları yedi ilde CHP listesinden, CHP adayları ise sekiz ilde İYİ Parti listesinden seçime katılacak. İki parti arasında toplamda 14-16 ilde uzlaşı sağlandığı ve bu sayının liderlerin kararına göre artabileceği ifade ediliyor.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim