İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, başbakanın savaşın 'insanlık ile orman kanunu arasında olduğunu' söylediği tweet'i sildi. Bu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması ve ölü sayısının 500'e yükselmesinin ardından gerçekleşti. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kesmiş ve bölgenin tahliye edilmesini istemiştir.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek için gittiği ABD ziyaretini kısa keserek ülkesine dönme kararı aldı. Bu karar, İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın merkezi karargahını vurmasının ardından geldi. İsrail Savunma Bakanlığı, saldırının ardından savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduklarını belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü ve 76 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Eylül 2024

Türk Hava Yolları, İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu gece İran’a yapılacak uçak seferlerini iptal etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi ve İran’ın İsrail’i suçlaması, bölgede tansiyonu yükseltti. İsrail suçlamalara yanıt vermezken, İran dini lideri Ali Hamaney İsrail’e direkt saldırı emri verdi.
2 Ağustos 2024

Altın Top ödülü sahibi Cezayir asıllı Fransız futbolcu Karim Benzema, Filistin'e verdiği destek sonrası Fransız politikacıların hedefi oldu. Benzema'nın Gazze sakinleri için dua ettiğini belirten bir paylaşım yapmasının ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Benzema'nın Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olduğunu iddia etti. Bouches-du-Rhone Senatörü Valerie Boyer ise Benzema'nın Fransa vatandaşlığından çıkarılmasını talep etti. Benzema'nın avukatı Hugues Vigier, bu iddiaları reddetti ve Darmanin'i kamuoyunu manipüle etmekle suçladı.
20 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı planına karşı olduklarını ifade etti. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu ve İsrail'e silah yardımını askıya alma tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Ancak, İsrail ile ilgili herhangi bir kırmızı çizgi tanımlamadıklarını, sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Biden'ın bu açıklamaları hem ABD'de hem de İsrail'de tepkilere neden oldu.
12 Mayıs 2024

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsrail'in Hamas'ın saldırılarına karşı verdiği yanıtın orantılı olması gerektiğini ifade etti. Stoltenberg, İsrail'in kendini savunma hakkının olduğunu, ancak verilecek yanıtın masum sivillerin ölümünü önlemek için orantılı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'e düşman ülkelerin mevcut çatışma durumunu kullanmaması gerektiğini vurguladı ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırdığını hatırlattı.
11 Ekim 2023

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Demokrat Parti üyesi Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Demokrat senatörlerle bir toplantıda video konferans yoluyla konuşma talebini reddetti. Netanyahu, aynı gün Cumhuriyetçi senatörlerle bir toplantıda Gazze konusunu ele almıştı. Schumer, İsrail konusunun iki partinin ortak meselesi olması gerektiğini vurgulayarak, Netanyahu'nun talebini geri çevirdi. Schumer, daha önce Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek, onun siyasi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koyduğunu belirtmişti.
20 Mart 2024

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı yer, saldırı planladığını duyurdu. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden ağır saldırılar sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti ve abluka nedeniyle en az 30 çocuk açlıktan öldü. Refah, yerlerinden edilen ve kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinliler için son sığınak haline geldi. Netanyahu, tüm uluslararası uyarılara rağmen saldırıyı 'zafer' için gerekli gördüğünü belirtti.
8 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshettiği iddia edildi. Bu iddia, İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiğini duyurmasının ardından geldi. Gantz, Netanyahu'yu İsrail'in gerçek zafere ulaşmasını engellemekle suçlamıştı. Netanyahu ise Gantz'ı istifa kararını doğru zamanda almamakla eleştirdi.
17 Haziran 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant için savaş suçu iddiaları nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Bu karar, İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonları ve sivil kayıplarına yönelik iddialar üzerine alındı. Kararın uluslararası diplomatik ilişkilerde önemli yankıları olması bekleniyor.
20 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınmasını desteklemediğini belirtti. Starmer, savunma amaçlı satışların da durdurulmasının yanlış bir tutum olacağını ifade etti. Hamas'ın İsrail'e saldırılarının birinci yılı nedeniyle düzenlenen oturumda, Starmer, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, Filistinli sivillerin yaşadığı zorlukları vurguladı. Starmer, bölgenin bu süreci bir yıl daha kaldıramayacağını belirtti.
7 Ekim 2024
İşaretlediklerim