Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, İsrail saldırılarının yoğunlaştığı 24 Eylül'den bu yana Lübnan'dan Suriye'ye yaklaşık 560 bin kişinin göç ettiğini duyurdu. Göç edenlerin yüzde 65'inin Suriyeli, yüzde 35'inin ise Lübnanlı olduğu belirtildi. Göç edenlerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. BM yetkilileri, bölgedeki insani ihtiyaçların karşılanması ve geri dönen mültecilerin sürdürülebilir bir şekilde yerleşmesi için yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
22 Kasım 2024

Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 2023 yılında dünya genelinde kızamık vakalarının yüzde 20 arttığını ve toplamda 10,3 milyon vakaya ulaşıldığını bildirdi. Yetersiz aşılama oranlarının salgınlara neden olduğu belirtilirken, 22 milyondan fazla çocuğun ilk doz aşıyı kaçırdığı ve çocukların yüzde 74'ünün ikinci dozu alamadığı vurgulandı. Kızamık salgınlarının Amerika kıtası hariç tüm bölgeleri etkilediği ve özellikle Afrika bölgesinde büyük salgınların yaşandığı ifade edildi.
15 Kasım 2024

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'te artan polis şiddeti ve tehditler nedeniyle faaliyetlerini durdurdu. MSF, güvenlik güçlerinin araçlarını sürekli durdurup personelini tehdit ettiğini belirtti. Haiti'de şiddet olayları artarken, ülke siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşuyor. BM verilerine göre, yılbaşından bu yana 3 bin 900 kişi silahlı çetelerin saldırıları sonucunda hayatını kaybetti.
20 Kasım 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan rapora göre, son sekiz yılda kadın sünneti oranları yüzde 15 artış gösterdi. Şu anda hayatta olan 230 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet edilmiş durumda. Kadın sünneti en çok Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki ülkelerde uygulanıyor. UNICEF, 2030'a kadar kadın sünnetinin tamamen durdurulması hedefine ulaşılmasının zor olduğunu ve bu konuda hükümetlerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.
8 Mart 2024

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) 2014 ile 2023 arasını kapsayan raporuna göre, dünya genelinde 62 bin 285 düzensiz göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu açıklandı. Raporda, göçmenlerin büyük bir kısmının boğularak hayatını kaybettiği ve ölenlerin önemli bir bölümünün Afrika veya Asya'dan gelip Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirdiği belirtildi. Kimliği belirlenebilenlerin üçte birinden fazlası silahlı çatışmaların yaşandığı Afganistan, Burma, Suriye ve Etiyopya gibi ülkelerin vatandaşları. 2023, 8 bin 541 göçmenin hayatını kaybettiği ile en ölümcül yıl olarak kaydedildi.
26 Mart 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

Güney Afrika'nın Gauteng eyaletinde dört çocuk, gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Zehirlenmelerin, çocukların okul çevresindeki bakkallardan aldıkları bisküvi ve cips gibi atıştırmalıklardan kaynaklandığı bildirildi. Gauteng Eyaleti'nde şubat-eylül ayları arasında 200'den fazla çocuk gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, altı çocuk hayatını kaybetmişti. Zehirlenme vakalarının özellikle gecekondu mahalleleri ve gayriresmi yerleşim alanlarında yaşayan çocuklar arasında arttığı belirtiliyor.
9 Ekim 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere Afrika'da M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlatılıyor. Avrupa Birliği, ABD, Japonya ve biyoteknoloji şirketi Bavyera Nordic'in aşı tedarikine ilişkin taahhütlerinin ardından, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi kısa sürede aşı dozlarına ulaşacaklarını açıkladı. Afrika'da bu yıl yaklaşık 19 bin M çiçeği vakası tespit edildi ve çoğu KDC'de görüldü. Avrupa Birliği, Afrika ülkelerine 200 bin doz aşı bağışlarken, Fransa 100 bin doz aşı sözü verdi.
21 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29’uncu Taraflar Konferansı'nda (COP29) gelişmiş ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele için yıllık 300 milyar dolar finansman sağlama taahhüdünde bulundu. Ancak gelişmekte olan ülkeler, bu miktarın yetersiz olduğunu belirterek en az 1 trilyon dolarlık bir finansman beklediklerini ifade ettiler. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de bu miktarın beklentileri karşılamadığını belirtti. Anlaşma, özellikle Hindistan ve Afrika ülkeleri tarafından eleştirildi.
24 Kasım 2024

Nijerya'nın Yobe eyaletinde yılbaşından bu yana devam eden menenjit salgınında ölü sayısı 85'e çıktı. Yobe Eyaleti Sağlık Komiseri Muhammad Lawan Gana, salgının ocaktan bu yana eyaletin farklı bölgelerinde yayılmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, 2 bin 510 kişinin tedavi edilerek hastaneden taburcu edildiği bilgisi verildi. Nijerya hükümeti, menenjit hastalığını 2030 yılına kadar yenmek için yeni tedbirler aldığını duyurdu.
29 Nisan 2024

Zimbabve, şiddetli kuraklığın yol açtığı gıda kıtlığına karşı halkına besin sağlamak için yaklaşık 200 fili kesip etini vatandaşlara dağıtmayı planladığını duyurdu. Vahşi yaşam otoritesi, bu adımın parkları kalabalıktan arındırma çalışmalarına da katkıda bulunacağını belirtti. Karar, çevreciler tarafından eleştirilirken, bazıları fillerin turistleri çekmede önemli olduğunu vurguladı. Zimbabve'de 84 binden fazla fil bulunuyor.
18 Eylül 2024

Norveç, çocuk ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Bu yasak, şekerleme, dondurma ve gazlı içecekler gibi ürünleri kapsayacak ve 18 yaşına kadar gençleri de içerecek şekilde genişletilecek. Yasak, 2025 yıl sonuna kadar uygulamaya geçirilecek ve kuralları ihlal eden firmalara ağır cezalar verilecek. Norveç Sağlık Bakanı Yardımcısı, bu adımın sağlıksız yiyecek ve içeceklerin toplumdaki hastalıkların büyük bir bölümünü oluşturduğu gerekçesiyle alındığını belirtti.
9 Eylül 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024

Güney Afrika Cumhuriyeti, nesli tükenme tehdidi altındaki gergedan türlerinin korunması konusunda öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, 2023 yılında 499 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü bildirildi. Ülkede kaçak avcılıkla mücadele amacıyla ciddi tedbirler alınmış ve avcılar ağır hapis cezalarına çarptırılmış olmasına rağmen, kaçak avcılıkta bir artış gözlemlendi. Güney Afrika, Afrika kıtasındaki gergedan nüfusunun yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapmakta ve bu nüfus, 15 binden fazla gergedanı içermektedir.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim