Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, para aklama ve haksız kazanç sağlama suçlamalarıyla tutuklandı. Nicolas Petro'nun eski eşi Carmen Varsquez, Petro'nun babasının seçim kampanyasını finanse etmek üzere uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla para aldığını iddia etmişti. Petro, iddiaları reddetti ve hakkında açılan kara para aklama suçundan soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Gustavo Petro, oğlunun tutuklanmasının kendisi için acı verici olduğunu ancak başsavcı Margarita Cabello Blanco'nun soruşturmasına müdahale etmeyeceğini söyledi.
30 Temmuz 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 60'a çıktı. Başkent Lima ve diğer kentlerde binlerce kişi sokağa döküldü. Puno şehrinde bir kişinin ölümüyle bu sayı arttı. Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nde polis 200 öğrenciyi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoculara diyalog çağrısında bulundu, ancak protestocular Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
22 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Brezilya Milli Takımı ve Barcelona'nın eski yıldız futbolcusu Dani Alves, İspanya'da tecavüz suçundan aldığı 4,5 yıl hapis cezasının ardından şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Ocak 2023'ten bu yana tutuklu olan Alves, 1 milyon avro kefaletle salıverilecek. Şartlı tahliye koşulları arasında, ülkeyi terk etmemesi için pasaportlarının teslim edilmesi ve her hafta mahkemeye çıkması yer alıyor. Ayrıca, mağdura yaklaşmasını engelleyen bir uzaklaştırma kararı bulunuyor. Tecavüz mağdurunun avukatı, şartlı tahliye kararını skandal olarak değerlendirdi.
20 Mart 2024

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında rolü olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Bolsonaro'nun antidemokratik eylemleri kışkırttığı suçlaması, daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak değerlendiriliyor. Bolsonaro, 30 Ekim 2022'deki seçimleri kaybettikten sonra destekçileri tarafından düzenlenen protestolarda ordunun müdahalesi çağrısı yapılmış ve 8 Ocak'ta Kongre binasına baskın düzenlenmişti. Bolsonaro, görev süresinin bitiminden önce ABD'ye gitmişti.
14 Ocak 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ve belediye başkanı Akış'a verilen hapis cezası hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yargının hukuku uyguladığını ve kararın kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini belirtti. Akış, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 19 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediye başkan vekili olarak atamıştı.
5 Haziran 2024

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

Ergenekon davasında görevli eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu, ve Nihat Topal'a 22 yıl altışar ay, Hüsnü Çalmuk'a ise 21 yıl üç ay hapis cezası verildi. Yargıtayda görülen davada, sanıklar 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' ve 'terör maksadıyla zincirleme şekilde hürriyetlerinden yoksun bırakma' suçlarından mahkum edildi. Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Murat Dalkuş ve Mehmet Murat Yönder ise beraat etti.
26 Haziran 2024

Anadolu Başsavcılığı, Dilan Polat hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlayarak, örgüt kurma, malvarlığı aklama ve yasadışı bahis suçlarından 27 yıl hapis cezası talep etti. İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlarda Dilan Polat ve eşi Engin Polat dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi sağlandığı tespit edildi. Ayrıca, sosyal medya fenomeni olan bazı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
3 Temmuz 2024

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 2021'de Suudi Arabistan ziyareti sonrasında ele geçirilen ve beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerle ilgili olarak federal polise ifade verdi. Bolsonaro'nun avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini ve hediye edilen mücevherlerin kamu bankasına yatırıldığını savundu. Bolsonaro'nun sorgusu yaklaşık üç saat sürdü ve daha önce bu suçlamaları reddetmişti. Bu olay, Bolsonaro'nun başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra yaşanan siyasi gerilimlerin devamı niteliğinde.
6 Nisan 2023

Eski Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, 2021'deki Suudi Arabistan ziyareti sonrası ortaya çıkan beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerin satılması ve paranın kendisine aktarılması için yardımcısına talimat vermekle suçlandı. Yardımcısı Yarbay Mauro Cid'in avukatı, Bolsonaro'nun mücevherlerin satılmasına yönelik talimat verdiğini itiraf etti. Brezilya polisi, Bolsonaro'nun iki saatin yaklaşık 70 bin dolarlık satışından nakit para aldığını açıkladı. Bolsonaro, suçlamaları reddetti ve hediye edilen iki set mücevherin kamu bankasına yatırıldığını bildirdi.
19 Ağustos 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 8 Ocak'ta gerçekleşen Kongre baskınını kışkırttığı iddiasıyla federal polise ifade verdi. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta ülkesine dönmüştü. Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, olayların aydınlatılması için Bolsonaro'nun ifadesinin önemli olduğunu belirtti ve Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro'nun destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak çeşitli protesto eylemleri düzenlemiş ve 8 Ocak'ta Ulusal Kongre binasına girmişlerdi.
27 Nisan 2023

Eski Barcelona ve Atletico Madrid oyuncusu Arda Turan, İspanya'da 2015 ve 2016 yıllarında işlediği kişisel gelir vergisi dolandırıcılığı suçları nedeniyle 633 bin avro para cezasına çarptırıldı. Ayrıca hapis cezası da alan Turan, cezası iki yıldan az olduğu için sadece para cezası ödeyecek. Arda Turan'ın suçlamaları kabul ettiği ve vergi ödeme yükümlülüğünden kaçtığı belirtildi.
19 Mart 2024

İspanya'da Madrid İl Mahkemesi Savcılığı, Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti'yi 2014-2015 yıllarında 1 milyon 62 bin 79 avro vergi kaçırmakla suçladı. Ancelotti, imaj haklarını devrettiği kuruluşlar aracılığıyla elde ettiği gelirleri beyan etmemekle itham ediliyor. İtalyan teknik direktör, iki ayrı suçtan yargılanma riski taşıyor ancak maliyeyle anlaşma sağlanması durumunda sorunun yargıya taşınmadan çözülebileceği belirtiliyor. İspanya'da futbol dünyasında vergi kaçırma suçlamaları son dönemlerde sıkça gündeme gelmekte.
6 Mart 2024

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Thodex kripto para borsasının kurucusu Faruk Fatih Özer ve 21 sanık, dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılanmakta. Savcı, Özer'in 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' ve 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Thodex'in kapanması sonucu yatırımcılar paralarını çekememiş, Özer yurt dışına kaçmış ve Arnavutluk'ta yakalanarak Türkiye'ye iade edilmişti.
18 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliyesi için mahkeme kararını beklediklerini belirtti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını uygulamak için henüz bir adım atmış değil.
30 Ekim 2023
İşaretlediklerim