Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Başbakan Eymen Bin Abdurrahman'ın görevine son vererek yerine Özel Kalem Müdürü Muhammed Nezir el-Arbavi'yi atadı. Bin Abdurrahman, Temmuz 2021'den bu yana görevdeydi ve hükümeti teknokratlar ile Tebbun'u destekleyen partilerin temsilcilerinden oluşturuyordu. Arbavi ise mart ayından beri Özel Kalem Müdürü olarak görev yapıyor ve daha önce Cezayir'in çeşitli uluslararası temsilciliklerinde bulunmuştu.
11 Kasım 2023

Dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s, ABD'deki ofislerini geçici olarak kapattı ve çalışanlarına evden çalışmalarını bildirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket çalışanlarından yüz yüze toplantıları iptal etmelerini istedi. 3 Nisan haftasında şirket genelinde önemli kararların duyurulacağı belirtildi, ancak işten çıkarılacak kişi sayısı hakkında bilgi verilmedi. McDonald’s Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, ocak ayında bazı personelin işten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.
3 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla birçok kuruma yeni atamalar gerçekleştirdi. Bu atamalar arasında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığına Hasan Kaymak'ın getirilmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'ne Birol Güven'in atanması gibi önemli pozisyonlar bulunmaktadır. Ayrıca, TCDD Genel Müdürlüğü'ne Veysi Kurt, Adalet Bakanlığı Bakan yardımcılığına Hursit Yıldırım gibi diğer önemli atamalar da yapıldı.
23 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dışişleri bakan yardımcılığına Ayşe Berris Ekinci, Nuh Yılmaz ve Burhanettin Duran'ı atadı. Atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Burhanettin Duran, daha önce Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar (SETA) Genel Koordinatörü olarak görev yapıyordu.
17 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir dizi büyükelçi ataması Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP'nin eski genel başkan yardımcılarından ve mevcut Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar, Akdeniz için Birlik nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak atandı. Ayrıca, Tunus, Kuzey Makedonya, Slovak Cumhuriyeti, Portekiz, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cibuti, Suudi Arabistan, Dominik Cumhuriyeti, Somali, Çad ve Gambiya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı.
16 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Van, Batman, Kayseri ve Mersin il emniyet müdürlerinin değişikliğine karar verildi. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan'ın yerine Kayseri İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk getirildi. Ayrıca, Kayseri, Van ve Batman il emniyet müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı.
2 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 19 fakülte, yüksekokul ve enstitünün kapatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı kararla 14 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul açıldı ve iki fakültenin ismi değiştirildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Kararın detayları ve etkileri ilerleyen günlerde daha net anlaşılacak.
28 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, öğretmen atamalarının sürecinin hızlandırılacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve ekonomi kurmayları ile yapılan son görüşmelerin ardından, atama bekleyen öğretmen adaylarına yönelik bilgilendirme yapılacağını belirtti. Bakanlık, yarın atamaya esas branş dağılımlarını, başvuru takvimini ve süreci paylaşacak. Erdoğan, bu süreçte fazla zaman kaybına tahammül olmadığını vurguladı.
6 Mayıs 2024

4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştiren atama kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Adli yargıda 4 bin 9, idari yargıda ise 290 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. 20 ile yeni başsavcı, 45 ilçeye ise başsavcı ataması yapıldı. Antalya, İstanbul, Ankara gibi illerde başsavcı değişiklikleri oldu.
29 Haziran 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başsavcılığı görevine Muhsin Şentürk'ü atadı. Bu atama, yargı sisteminde önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor. Muhsin Şentürk'ün yeni görevine başlamasıyla birlikte, yargı süreçlerinde ve kararlarında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.
16 Mayıs 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararlarıyla Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde ve Osmaniye’de demir yolu, kara yolu ve atıksu arıtma tesisi projeleri için bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Karaman-Ulukışla İstasyonlarının Çift Hale Getirilmesi Projesi ve Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ve Elektromekanik Sistemlerin Temini Projesi kapsamında çeşitli illerde kamulaştırma yapılacak. Ayrıca, Manisa’da Kelebek Projesi, Muğla’da Kötekli Kavşağı ve Malatya’da atıksu arıtma tesisi için de acele kamulaştırma kararları alındı. Özelleştirme kapsamında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki bazı taşınmazların imar planı değişiklikleri de onaylandı.
28 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir televizyon programında öğretmen atamaları hakkında konuştu. Tekin, atama yapılacak öğretmen sayısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'nihai kanaati' sonrasında belirleneceğini ifade etti. Bakan, 130 farklı branşta atama yapacaklarını ve her branşın eşit derecede önemli olduğunu vurguladı. Atama bekleyen öğretmenler ise sürecin neden uzadığını sorguluyor.
1 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), ekonomik kriz ve yerel seçim gündemi arasında, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin birçok hükmünü iptal etti. Bu karar, Cumhurbaşkanına 'kanunla yapılması gereken işleri kararnameyle yapmama' uyarısında bulunuyor ve anayasayı değiştirme çağrısı yapıyor. Karar, iktidar içindeki çatışmaları ve yeni bir anayasa yapma ihtiyacını gündeme getiriyor. Seçim sonuçlarından bağımsız olarak, Erdoğan için yeni bir anayasa yapma zorunluluğu bulunuyor.
7 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi, 2018 tarihli Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etti. İptal kararları arasında Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisi ve Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasıyla ilgili düzenlemeler bulunuyor. Mahkeme, bu kararları oybirliğiyle aldı ve iptallerin esas bakımından değil, usul yönünden yapıldığı belirtildi. Yüksek yargı bürokratları, Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisinin Anayasa'nın 130. Maddesi'nden doğduğunu ve iptal edilemeyeceğini ifade ediyorlar.
5 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye genelinde 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Atamalar, çeşitli branşlarda gerçekleştirilecek olup, sınıf öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi, özel eğitim ve rehberlik gibi alanlarda yoğunlaşacak. Atama süreci, KPSS puanları ve mülakat sonuçlarının yarı yarıya dikkate alınmasıyla yürütülecek. Bakan Tekin, ekonomik zorluklar içinde bu atamalar için destek veren kurumlar ve Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti.
7 Mayıs 2024

Merkez Bankası, yeni 200 TL ve 50 TL'lik banknotların tedavüle verildiğini açıkladı. Bu banknotlarda yapılan tek değişiklik, banknotlardaki imzaların güncellenmesi oldu. VIII. tertip 200 TL banknotlarda Başkan Dr. Fatih Karahan ve Başkan Yardımcısı Dr. Osman Cevdet Akçay'ın, VII. tertip 50 TL banknotlarda ise Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Karahan ile Başkan Dr. Hafize Gaye Erkan'ın imzaları yer alıyor. Yeni banknotlar, önceki tertiplerle aynı boyut ve görünüme sahip olup, eski banknotlarla birlikte tedavül edecek.
5 Nisan 2024

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in görev süresinin dolması üzerine yapılan seçimlerde en çok oyu alan beş Yargıtay üyesi belirlendi. Bu üyeler; Yaşar Şimşek, Muhsin Şentürk, Hakan Yüksel, Mustafa Erol ve Yusuf Kuzu olarak sıralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu beş aday arasından birini 15 gün içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atayacak. Seçimler, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından gerçekleştirildi ve sekiz aday yarıştı.
13 Mayıs 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 2024 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi'ni yayınlayarak 4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Bu değişikliklerin 4 bin 9'u adli, 290'ı ise idari yargı alanında gerçekleşti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, görev yeri değişen hakim ve savcılara başarılar diledi. Ayrıca, Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını yürüten savcının rütbesi düşürüldü.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim