Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold altın madeni, aktif bir fay hattı üzerine kurulu ve büyük bir deprem riski taşıyor. Madende 66 milyon ton kimyasal içeren bir atık havuzu bulunmakta ve bu havuz Fırat Nehri'ne çok yakın. Prof. Dr. Naci Görür ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede büyük bir deprem beklendiğini ve bu durumun ciddi riskler taşıdığını belirtiyorlar. Maden daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını iddia ederek faaliyetlerine devam etmek için bakanlıktan onay almış.
25 Şubat 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Botaş ve Shell arasında 10 yıllık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşma kapsamında 2027-2037 yılları arasında yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosu Türkiye'ye gönderilecek. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, anlaşma bölgesel ve küresel ticaret imkanları sunması bakımından da önem taşıyor.
2 Eylül 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen büyük bir toprak kayması sonucu dokuz işçi hayatını kaybetti. Meclis'te kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri sorumlulukları kabul etmedi. Çevre Bakanlığı, madenin denetim ve izleme görevlerini yerine getirmediğini belirtti, Enerji Bakanlığı ise alanın Çevre Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
2 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kalmıştı. Bu olayın ardından TBMM, kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve çalışmalarına 3 ay süreyle devam edecek. Maden, daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı.
15 Şubat 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.'ye 50 milyon dolar hibe verecek. Bu hibe, şirketin Balıkesir'deki polimetal madeninin kaynak ve enerji verimliliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, EBRD'nin desteğiyle şirket, madencilik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için de çalışacak. Eczacıbaşı Holding CEO'su Atalay Gümrah, bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
24 Mayıs 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024

Akbelen'deki kömür madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesi ve bu duruma karşı çıkan İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahalesi sonrasında, 'Beşli Çete' olarak bilinen Limak ve İçtaş ortaklığı YK Enerji, 'emekçiler' adına gazetelere tam sayfa ilan vererek maden ve santralleri savundu. İlan, iktidara yakın birçok gazetede tam sayfa yayınlandı ve muhalif Sözcü gazetesinde de yer aldı. İlanın yayınlanması, Sözcü gazetesine eleştirilere neden oldu.
30 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayıyla halka arz edilen Tureks Turunç Madencilik, 8 Kasım 2023 tarihinden itibaren Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Şirketin hisseleri 2-3 Kasım tarihlerinde halka arz edilmiş ve talep toplanmıştı. Şirketin borsadaki işlem kodu 'MARBL' olarak belirlenmiş ve hisse başına fiyat 10 lira 97 kuruş olarak açıklanmıştır.
7 Kasım 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Daha önce yapılan aramalarda iki işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, arama kurtarma çalışmaları sonucunda iki işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.
4 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024'e ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azaldı. Sanayinin alt sektörlerinde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 12,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 geriledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 4,9 azaldı.
10 Haziran 2024

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrasında deprem bölgesinde incelemeler yaparak bir rapor yayımladı. Raporda, AFAD'ın geç harekete geçmesi, koordinasyon ve ekipman eksikliği, sivil toplumun çalışmalara katılımının engellenmesi gibi konularda ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. Ayrıca, madencilerin arama kurtarma çalışmalarında büyük özveri gösterdikleri ancak yeterli destek alamadıkları ve AFAD'ın bazı müdahale yöntemlerinin etkisiz olduğu ifade edildi.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim