Sağlık Bakanlığı, 30 Haziran'da sona erecek olan ilaç raporlarının geçerlilik süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bu kararın hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak için alındığını belirtti. Kronik hastaların rapor sürelerinin MEDULA sistemine öncelikle işlenmesi gerektiğini ifade eden Saydan, yaklaşık 30 milyon kronik hastanın ve 80 milyon tekil raporun MEDULA sisteminde acilen güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Haziran 2023

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, depremzedelerin deprem bölgesi dışındaki eczanelerden ilaç alırken fiyat farkı ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti. SGK'ya durumu ilettiklerini ancak çözüm bulunamadığını belirten Özcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bu soruna bir çözüm bulunmasını talep etti. Özcan, depremzedelerin zaten zor şartlar altında yaşamaya çalıştıklarını ve ilaç fiyat farklarının vicdanları sızlattığını söyledi.
21 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TİSK tarafından düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, Türkiye'de nüfusun yaşlanmasıyla ilgili olarak yaşlılık sigortasının seçim vaatleri arasında olduğunu ve bu sigortanın orta vadeli bir dönem içinde uygulamaya konulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yaşlı nüfusun işletmelerde ve istihdamda yer almasını sağlayacak planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı.
5 Ocak 2024

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki aile sağlığı merkezlerine yeterli miktarda tetanos ve hepatit B aşıları gönderemiyor. Yaklaşık altı aydır süren bu sıkıntı nedeniyle, Türk Tabipleri Birliği (TTB) aşı tedarik ve dağıtımındaki sorunların toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve Sağlık Bakanlığı'na politika üretme çağrısında bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişte aşı üretimi yapabilen bir ülke olduğu, ancak zamanla dışa bağımlı hale geldiği ve bu durumun Covid-19 pandemisi sırasında daha da belirginleştiği ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki yetersizliği ve bu konuda bir açıklama yapmaması eleştiriliyor.
26 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 hakkında uyarıda bulunan bilim insanlarını sosyal depresyona yol açmakla ve küresel oyunlara gelmekle suçladı. Koca, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümünün kara propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia etti. Koca, toplu aşı ve kapanma gibi tedbirlerin uygulanmayacağını, Covid-19'un artık griple nasıl mücadele ediliyorsa öyle mücadele edilecek bir hastalık olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, deprem bölgesi illerinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemelerin süresinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu. Bu düzenlemeler, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor. Söz konusu düzenlemeler, sağlık hizmeti sunucularına yapılan müracaatlarda 'doğal afet' provizyonu alınması halinde 'ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve tıbbi malzemelerden katılım payı' alınmamasını ve kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında (eczaneler/merkezler) zorunlu statik IP uygulamasının kaldırılmasını içeriyor.
28 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuruna yüzde 30,5 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte 10,77 TL olan kur, 14,0387 TL'ye yükseldi. İlaç avro kuru genellikle yılda bir kez güncellenirken, reel kur ile ilaç avro kuru arasındaki farkın açılmasıyla ilaç sıkıntısı tüm yıla yayılmaya başladı ve birçok ilaca ulaşılamıyor.
23 Temmuz 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği, depremzedelere bedelsiz sağlanması gereken çadırların satıldığı ve maden sularında yüksek oranda arsenik bulunduğu gerekçesiyle Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık hakkında soruşturma açılması için İstanbul Tabip Odası'na yazı gönderdi. Kınık'ın halk sağlığını ve iyiliğini gözetmeyen hareketlerinin hekimlik etik değerleriyle bağdaşmadığı belirtildi. TTB, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ve TTB Hekimlerin Toplumsal Sorumlulukları Bildirisi'ne atıfta bulunarak mesleki etik ilkelere vurgu yaptı.
14 Nisan 2023

Türkiye'de 2005 yılında tüberküloz tanısı alan yabancı hasta oranı %6,8 iken, 2021'de bu oran %15,7'ye yükseldi. İstanbul'da kayıtlı tüberküloz hasta sayısı 2 bin 954 olup, yabancı hasta oranı %25'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yabancı ülke doğumlular dahil tüm hastaların tedavilerini ücretsiz yapıyor. Tüberküloz hastaları arasında sosyal destek sağlayan İstanbul Verem Savaşı Derneği, tedaviye uyumu artırmak için maddi ve sosyal destek sunuyor. Hastaların tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar arasında dil engeli, maddi yıkım ve damgalanma bulunuyor. Göçmen hastaların tedaviye uyumu yüksek olmasına rağmen, tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan gecikmeler hastalığın başkalarına bulaşmasına neden olabiliyor.
7 Ocak 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Harvard Üniversitesi ve Hoffmann-La Roche firmasının araştırmacıları, 45 bin antibiyotik molekülü üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda 'Zosurabalpin' adlı yeni bir antibiyotik türünün, ilaca dirençli 'acinetobacter baumannii' bakterisini etkisizleştirdiğini tespit etti. Bu bakteri türü, Dünya Sağlık Örgütü'nün acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulan bakteriler listesinde başı çekmekte ve ABD'de her yıl 700 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlanmıştır.
4 Ocak 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere yapılacak olan beş bin lira ikramiye ödemesinin yarın banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan bu ödeme, artan enflasyon karşısında emeklilerin maaşlarının yetersizliği nedeniyle talep edilmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilmişti. Çalışan emeklilerin ödeme dışında bırakılması eleştirilere yol açmış ve bu eleştirilerin ardından çalışan emeklilere de ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.
28 Aralık 2023

Sağlık Bakanlığı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği denetimlerde 61 kozmetik ürünün 56'sının uygunsuz olduğunu tespit etti. Uygunsuz bulunan ürünlerden biri riskli, diğer 55'i teknik düzenlemelere aykırı bulundu. Bu ürünlerle ilgili toplam 214 bin 50 lira para cezası uygulandı. Denetimler, özellikle piyasadaki uygunsuz ürünlerin tespitine yönelik planlanmış ve yüzde 92 oranında uygunsuzluk saptanarak amaçlanan sonuca ulaşılmıştır.
16 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini ve bu durumun mevsim şartlarına bağlı normal bir sonuç olduğunu belirtti. Acil servislere başvurularda geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış olduğunu ifade eden Koca, özellikle risk grupları için aşı olmanın önemini vurguladı. Hastanelerde servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 65 olduğunu, yoğun bakım yataklarında ise bu oranın yüzde 72'ye ulaştığını, İstanbul'da ise yüzde 83 olduğunu söyledi. İstanbul'daki artış nedeniyle yatak sayılarının artırıldığını ve sağlık çalışanlarının yoğun çabasıyla sürecin sorunsuz atlatılmaya çalışıldığını belirtti.
17 Ocak 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Covid-19'un yeni varyantının yol açtığı anksiyete şikayetlerinin arttığını ve 'buzlu cam' görünümünün akciğerlerde tekrar görülmeye başladığını belirtiyor. Ayrıca, grip, domuz gribi ve RSV gibi solunum yolu virüslerinin birden fazla hastalığa yol açabileceğini ve öksürük şikayetleri olan hastaların doktora başvurması gerektiğini vurguluyor. Acil servislerde ve polikliniklerde yoğunluk yaşandığı, öksürük ve zatürre vakalarının arttığı, ayrıca tüberküloz vakalarında da dünya genelinde bir artış gözlemlendiği ifade ediliyor.
22 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), doğum sonrası depresyonu tedavi eden ilk ağızdan alınan ilaca onay verdi. Bu ilaç, lohusalıkta düşen progesteron hormonunun vücuttaki açığını telafi eden kimyasalı içeriyor ve 14 gün boyunca, günde bir kez alınıyor. Türkiye'de bu ilaç henüz bulunmuyor. Doğum sonrası depresyon, annelerin işlevselliğini önemli ölçüde azaltır ve tıbbi tedavi gerektirir. Türkiye'de annelerin yüzde 6.3-50.7'sinde postpartum depresyon belirtileri bulunuyor.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim