Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı başkanlığından alınan Cem Say, hukuki mücadelesini kazanarak dün görevine dönmüştü. Ancak bugün tekrar görevden alındı. Say, görevden alınma gerekçelerinin mahkeme tarafından itibar edilmediğini belirtti. Say, bu durumu sosyal medya üzerinden duyurarak pes etmeyeceğini ifade etti.
14 Ağustos 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, saha araştırması kapsamında görüştüğü bir kişinin teknik takip altında olması gerekçesiyle 23 Mart 2024 tarihinde İstanbul'dan Mersin'e götürülerek gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde herhangi bir somut delil bulunamamasına rağmen Sirman'ın gözaltında tutulması, Boğaziçili akademisyenler tarafından kanunsuz ve keyfi bir uygulama olarak nitelendirildi. Akademisyenler, Sirman'ın serbest bırakılmasını talep ederek, bu tür uygulamaların Türkiye akademisi için karanlık bir dönemin başlangıcı olmamasını dilediklerini belirtti.
26 Mart 2024

Beykoz Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılı mezuniyet törenini Boğaziçi Üniversitesi'nin Anadolu Hisarı Kampüsü'nde gerçekleştireceğini duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde 2016-2021 yılları arasında toplu mezuniyet törenleri yapılmış, ancak öğrenciler rektöre sırtlarını dönerek protesto etmişti. 2021'den beri Boğaziçi Üniversitesi'nde toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor ve öğrencilere diploma dağıtımı yapılıyor. Beykoz Üniversitesi'nin bu kararı, Boğaziçi Üniversitesi'nde mezuniyet törenlerinin iptal edilmesi ve öğrenci protestoları bağlamında dikkat çekiyor.
6 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı başkanlığından alınan Cem Say, hukuki mücadelesini kazandı. Nisan 2024'te görevden alınan Say, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle görevine geri döneceğini duyurdu. Say, görevden alınmasını 'görevi iyi yapma suçu' olarak nitelendirmişti.
17 Temmuz 2024

Diyabet, bariatrik ve metabolik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik, uygun olmayan hastalara ameliyat yapmak ve sonucunda ölümlere sebebiyet vermek suçlamalarıyla üç yıl süreyle meslekten men edildi. İstanbul Tabip Odası'nda Çelik hakkında çok sayıda şikayet dosyası bulunmakta ve soruşturma devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu, Çelik'e verilebilecek en ağır cezayı uygulayarak, onu meslekten geçici olarak men etti. Ayrıca, Çelik'i koruyan ve hastanesini denetlemeyen sağlık çalışanlarına da ceza verildi.
9 Mayıs 2024

Tarsus Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi için doçent ilanı verdi. İlanın, akademik kariyeri havacılık yönetimi alanında olmayan N.Ü.P. için adrese teslim olduğu iddia edildi. O.B.Ö., bu durumu fark ederek ilana başvurdu ve üniversite yönetimi, başvurunun ardından atama kriterlerini değiştirdi. O.B.Ö., Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve üniversitedeki diğer atamaları da inceleyerek akrabalık ilişkilerinin etkili olduğunu ortaya koydu.
27 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım yönetimi, mezuniyet öncesi olası protestoları engellemek amacıyla bazı öğrenci ve mezunların okula girişini yasakladı. Bu yasaklar mahkemeye taşınmış ve bir kısmı bozulmuş olsa da, yönetim 142 kişilik bir kara liste oluşturarak yasağı sürdürdü. Listede öğrenciler, mezunlar, akademik ve idari personel ile Boğaziçi Üniversitesi ile doğrudan ilişkisi olmayan iki kişi de bulunuyor. Ayrıca, gazeteci Sedef Kabaş ve editör Mehmet Baran Kılıç gibi isimler de yasaklananlar arasında.
1 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin seçimle göreve gelmiş ilk rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversite kampüsüne giriş yapamadı. Ergüder, 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapmış ve üniversitede 50 yılını geçirmiştir. Bu olayı Prof. Dr. Mine Eder sosyal medya üzerinden duyurdu. Üniversitenin kayyım rektörü Naci İnci ise yaşananların bir yanlış anlama sonucu olduğunu ve herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtti.
23 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki akademik özgürlüklerle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra, kendi üniversitesindeki protestoları 'küçük bir elitist grup' olarak nitelendirerek eleştirdi. İnci, bu grupların üniversitenin itibarını hedef aldığını ve şiddet içermeyen eylemlere müdahale etmediklerini belirtti. Ancak, bu açıklamalar sosyal medyada ve akademik çevrelerde büyük tepki topladı ve İnci'nin bu sözleri, üniversite içindeki geniş çaplı muhalefeti küçümsemekle suçlandı.
26 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Turkcell Yönetim Kuruluna üye olarak atandı. Turkcell'den yapılan açıklamada, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı'nın görevine devam edeceği ve yeni üyeler arasında İnci'nin yanı sıra Arda Ermut ve Prof. Dr. İdris Sarısoy'un da bulunduğu belirtildi. Ayrıca, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İnci'nin bu görevden aylık 150 bin lira ücret alacağını ifade etti.
3 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS’de mahkeme kararıyla iptal edilen fen bilimleri sorusunun ardından puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi, bir öğrencinin başvurusu üzerine sorunun iptaline karar verdi. MEB, öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli önlemleri aldığını ve yeni puan hesaplaması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındığını belirtti. Öğrenciler, SMS ve e-okul üzerinden bilgilendirilecek ve yeni kayıtlar 14-20 Eylül arasında yapılacak.
13 Eylül 2024

Kuzey Kıbrıs, sahte üniversite diploması skandalıyla sarsılıyor. Ulusal Birlik Partisi'nin eski milletvekili ve bir dönem eğitim bakanlığı yapmış Kemal Dürüst, sahte belge düzenleme ve sahtekarlıkla para temini gibi suçlamalarla tutuklandı. Bu olay, KKTC'de daha önce de benzer bir tutuklama ile gündeme gelmişti. KKTC'de son dönemlerde üniversite enflasyonu ve sahte diplomalar ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor.
23 Şubat 2024

TRT'nin Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Kıbrıs Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen sahte diploma soruşturması çerçevesinde tutuklandı. Karahasan, üniversitenin mütevelli heyeti üyesi olarak görev yapıyordu. Tutuklanmasının ardından, Karahasan'ın yarın Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarılması bekleniyor.
5 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

İdare Mahkemesi, 2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavındaki fen bilimleri bölümünde yer alan bir soruyu, 'net olmadığı' gerekçesiyle iptal etti. Emre Bayar, sınavın ardından sorunun doğru cevabının farklı bir şık olması gerektiğini savunarak dava açmıştı. Bilirkişi raporunda, sorunun öğrencileri farklı cevaplar vermeye yönlendirebileceği belirtilmiş ve mahkeme bu raporu esas alarak iptal kararı vermiştir.
12 Eylül 2024

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız, küflü çikolatalarla ilgili tepkiler üzerine istifa etti. İstifasının ardından, özgeçmişinde belirttiği Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans derecesinin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi, Yıldız'ın iddia ettiği 2011-2013 yılları arasında bu programdan mezun olmadığını, programın ilk mezunlarını 2015'te verdiğini açıkladı. Bu durum, Yıldız'ın profesyonel kredibilitesi ve şirketin itibarı üzerinde olumsuz etkiler yarattı.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim