Google Play Store, Android işletim sistemli cihazlarda Telegram'da Hamas ve İzzeddin Kassam Tugaylarının kanalına erişimi engelledi. Bu karar, Google Play Store'dan Telegram'ı indiren kullanıcıları etkileyecek. Telegram, kullanıcıların uygulamayı kendi internet sitesinden indirerek bu kanallara erişebileceklerini belirtti. İzzeddin Kassam Tugayları'nın ana Telegram kanalı şu anda 760 binden fazla aboneye sahip.
24 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD gezisi sırasında deep fake teknolojisi kullanılarak ses ve görüntülerinin değiştirilerek olumsuz propaganda yapılacağı konusunda bilgi aldığını ve bu bilgiyi doğrulattığını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu manipülasyon girişimlerinin uluslararası casus şebekelerinin tuzağına düşen kişiler tarafından yapıldığını ve Bitcoin üzerinden ödeme yapıldığını iddia etti. Ayrıca, seçim gecesi galip gelmeleri durumunda herkesin evinde kalması gerektiğini, sokağa çıkılması halinde taşkınlık yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
4 Mayıs 2023

İstanbul Başsavcılığı, TikTok platformunda deprem bölgesindeki seçmenlere hakaret içeren bir video yayınlayan kişiye yönelik 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Söz konusu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve yurt dışında olma ihtimaline karşı yakalama kararı çıkarıldı.
16 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Sabah gazetesi, Twitter'ın 'Sana özel' ve 'Takip edilenler' adlı iki yeni zaman tüneli özelliği ile kullanıcıların karşısına 'FETÖ' ve PKK yanlısı hesapları bilinçli olarak çıkardığını öne sürdü. Gazete, bu durumu bir 'operasyon' olarak nitelendirerek, seçimler öncesinde Türkiye karşıtı içeriklerin görünürlüğünün artırıldığını iddia etti. Ayrıca, muhalif hesaplardan gelen eleştirel tweet'lerin ve iktidarın deprem yönetimini eleştiren Ali Sunal'ın videosunun da bu içeriklere örnek gösterildiğini belirtti.
14 Mart 2023

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen Lazarus Group ve APT38 isimli iki hacker grubunun, ABD'li kripto para şirketi Harmony'den 100 milyon dolar değerinde varlık çaldığını duyurdu. FBI, bu grupların çalınan Ethereum'u aklamak için harekete geçtiğini ve bir kısmını farklı hesaplara göndererek Bitcoin'e dönüştürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu hırsızlığın Kuzey Kore tarafından füze ve kitle imha silahları programlarını finanse etmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Harmony, saldırıya uğradığını Haziran ayında açıklamıştı.
24 Ocak 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. SPK'nın, borsa ile ilgili paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarını ve şifreli mesajları takip ettiğini, ayrıca emniyet ve savcılıklarla iş birliği içinde Telegram ve WhatsApp gruplarını da izlediklerini ifade etti.
20 Ocak 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zeka modellerinin kişisel itibarlar ve verileri riske atıp atmadığını ve tüketici koruma yasalarına uygun olup olmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. FTC, San Francisco merkezli şirketten, yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına dair kayıtları talep etti. Ayrıca, gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler oluşturan ürünlerle ilgili tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını istedi.
13 Temmuz 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili provokatif paylaşımlarda bulunan 135 hesap yöneticisini tespit etti ve ilgili birimlere bildirdi. Yedi kişi gözaltına alındı ve bunlardan biri tutuklandı. Ayrıca, deprem yardımı bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 16 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım taleplerinde bulunan sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdanlarına yönelik işlemler başlatıldı.
7 Şubat 2023

Fransa başbakanlık ofisi, kabine üyelerine ve bakanlık çalışanlarına Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları kullanmamaları ve bu uygulamaları telefonlarından silmeleri yönünde bir genelge yayınladı. Gizli bilgilerin güvenliği amacıyla alınan bu kararla, bakanların 8 Aralık'a kadar yerli mesajlaşma uygulaması Olvid'i kurmaları istendi. Olvid, Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Ajansı'ndan birinci seviyede güvenlik sertifikası alan tek uygulama olarak belirtiliyor ve 2019'da iki Fransız siber güvenlik uzmanı tarafından kurulmuş.
30 Kasım 2023

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin'in TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine ve cihaz yazılımlarına erişebileceğini ve kullanıcıların görüşlerini etkileyebileceğini belirtti. Beyaz Saray, federal kurumlara TikTok'u resmi telefonlardan kaldırmaları için 30 gün süre verdi. Wray, özel şirketler ile Çin Komünist Partisi arasında ayrım olmadığını ve Çin'in büyük veri operasyonları yapabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada'da bazı resmi cihazlarda TikTok yasağı uygulanmakta, Avrupa Komisyonu da siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u geçici süreyle yasakladı.
9 Mart 2023

2018 yılında Tesla aracıyla kaza yapan mühendis Walter Huang'ın ailesi, Tesla'ya karşı dava açtı ve otomatik sürüş yazılımının hatalı olduğunu iddia etti. Tesla ise sürücünün dikkatsizliğini suçladı. Davada, Elon Musk'ın Tesla'nın otomatik pilot sürüşünün güvenli olduğunu belirttiği 2016 tarihli bir konuşmasının 'deepfake' teknolojisiyle hazırlanmış olabileceği öne sürüldü. Yargıç, Tesla'nın savunmasını yetersiz buldu ve Musk'ın sorgulanmasına karar verdi.
27 Nisan 2023
İşaretlediklerim