Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 Mayıs'tan sonra İstanbul'da ekmeğin kilosunun 60 lira olacağını, böylece 250 gram ekmeğin fiyatının bazı bölgelerde 12,5 lira, alım gücü yüksek bölgelerde ise 15 lira olacağını açıkladı. Fırıncılar, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu zamma hazırlanıyor. Ayrıca, Kolivar Ticaret Bakanlığı'nın ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde onay zorunluluğu getiren karara tepki göstererek, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.
4 Mayıs 2024

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbul'da bir muhallebiciden yaptığı alışverişte yaşadığı pahalılık deneyimini anlattı. 1 kilo kol böreği, 2 simit ve 3 ayran için 650 TL ödemesi gerektiğini öğrendiğinde şaşkınlığını dile getirdi. Pandemi öncesi ve sonrası fiyat artışlarına dikkat çekerek, 2019'da 35 TL olan bir ürünün şimdi 450 TL'ye satıldığını belirtti. Ayrıca, çalışanlarla yaptığı sohbette herkesin hayat pahalılığından yakındığını ve ekonomik zorluklarla mücadele ettiklerini aktardı.
14 Mart 2024

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, Temmuz 2024'te 12'si çocuk olmak üzere 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu, Temmuz ayını en fazla çocuk işçinin öldüğü ay yapıyor. Yılın ilk yedi ayında ise toplamda en az 1022 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporda, iş cinayetlerinin en çok sanayi, tarım, hizmetler ve inşaat sektörlerinde meydana geldiği belirtiliyor.
6 Ağustos 2024

Engelli bireyler, döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle tıbbi malzemelerin fiyatlarının artması sonucu SGK'nın geri ödeme tutarlarının yetersiz kalmasından şikayetçi. Kalitesiz tıbbi malzemeler enfeksiyonlara ve ek sağlık sorunlarına yol açarken, engelliler daha kaliteli ürünlere erişim için yüksek farklar ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, engelli bireyler hane içi gelir kriteri olmaksızın engelli aylığı bağlanmasını ve SGK'nın geri ödemelerinin güncel dolar kuru üzerinden yapılmasını talep ediyor. Engelli Hakları Erişim Platformu, bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunuyor.
18 Mayıs 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da bir çiftin evlilik maliyetinin 600 bin lira olduğunu açıkladı. 2023'e göre evlilikle ilgili harcamalar yüzde 69,4 artarak 589 bin 405 liraya ulaştı. Kır düğünü maliyeti ise yüzde 62,6 artarak 754 bin 405 liraya yükseldi. Maliyet hesaplamalarına beyaz eşya, mobilya, düğün mekanı kirası ve yeni bir ev kurma masrafları dahil edilirken, kına, nişan, takılar ve balayı harcamaları dahil edilmedi.
26 Haziran 2024

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 1 kilogram balın üreticiye maliyetinin 261 lira olduğunu açıkladı. İklim değişikliği, kuraklık, bilinçsiz zirai ilaçlama ve artan ekonomik maliyetler nedeniyle bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Geçen yıla göre bal üretiminde yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu ve bu durumun arıcılığın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Şahin, desteklerin artırılması gerektiğini ve bal fiyatlarının 4 bin liranın altında olmaması gerektiğini ifade etti.
19 Temmuz 2024

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2024 Küresel Haklar Endeksi'ne göre Türkiye, işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Türkiye, 2016'dan beri bu listede yer alıyor ve işçilerin hakları ve özgürlükleri sürekli olarak baskı altında tutuluyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'de sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev haklarının saldırı altında olduğunu belirtti. Raporda, işçilerin düşük maaşlar, kötü çalışma koşulları ve uzun mesai saatleri gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığı vurgulandı.
12 Haziran 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, 2013'ten bu yana en az 2 bin 500 genç işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Raporda, 18-25 yaş arasındaki işçilerin genç işçi olarak tanımlandığı ve göçmen genç işçilerin ölüm oranının genel ölüm oranının iki katı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, 214 kadın işçinin de hayatını kaybettiği ve genç işçi ölümlerinin döviz kurundaki oynaklık ve enflasyondaki artışla birlikte hızlandığı vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

2024 yılında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere 24.6 milyar TL, asgari ücret desteği için ise yaklaşık 56.5 milyar TL ödenecek. Türkiye'de iş yeri sayısı 2.150.681 olup, bunların %13'ü zombi şirketlerden oluşuyor. Zombi şirketler, kâr etmeyen ve devlet destekleriyle ayakta duran işletmelerdir. Bu durum haksız rekabete ve kaynak israfına yol açmakta, ekonomik verimliliği düşürmektedir. Nedim Türkmen, sosyal güvenlik ve vergi teşviklerinin kaldırılmasının zamanının geldiğini savunuyor.
15 Nisan 2024

Türkiye'de buğday üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) belirlediği fiyatların maliyetin altında kalmasından şikayetçi. Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin hesaplamalarına göre, buğdayın maliyeti 10-11 lira arasında değişirken, TMO'nun teklif ettiği fiyat 9 lira 25 kuruş. Bu durum, üreticilerin maliyetlerini karşılayamamalarına ve zarar etmelerine yol açıyor. Ayrıca, Tarım Kanunu'na göre maliyetin altında kalan fiyatlar için fark ödemesi yapılması gerekirken, buğday ve arpa bu kapsamda yer almıyor.
14 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine 39 ilacın daha eklendiğini açıkladı. Bu ilaçlar arasında bir grip aşısı, üç immünglobulin, iki kronik böbrek yetmezliği ilacı ve üç antibiyotik bulunuyor. İlaçların 30'u yerli üretim olup, bu düzenlemenin hastaların tedavi süreçlerine katkı sağlaması bekleniyor.
19 Ağustos 2024

Türkiye'de gıda enflasyonu Mart ayında yüzde 70'e ulaşırken, bu durum baklava fiyatlarını da etkiledi. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, bayramda 6 bin ton baklava tüketilmesini beklediklerini belirtti ve kaliteli bir cevizli baklavanın kilogram fiyatının 600-700 TL, fıstıklı baklavanın ise 750-850 TL arasında olduğunu açıkladı. Şehirden şehire değişen fiyatlar nedeniyle, bazı yerlerde fıstıklı baklavanın kilosu 1000 TL'ye kadar çıkıyor. Üreticiler, artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ve fiyatlara yansıtamadıkları zamlar nedeniyle kârlılıklarının düştüğünü ifade ediyor.
7 Nisan 2024

Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde, Chennai şehri yakınlarındaki Samsung ev aletleri fabrikasında çalışan 104 işçi, düşük maaşları protesto etmek için bir araya geldi. Polis, izinsiz yürüyüş gerekçesiyle işçileri gözaltına aldı ve düğün salonlarında tuttu. İşçiler, daha yüksek maaş talebinin yanı sıra, Samsung'un Merkezi Hindistan Sendikaları Birliği'nin (CITU) desteklediği bir sendikayı tanımasını da istiyor. Samsung, işçilerle sorunları çözmek için görüşmelere başlayacağını duyurdu.
16 Eylül 2024

Avrupa Komisyonu'nun şubat ayında sunduğu teklif doğrultusunda Schengen vizesi başvuru ücretlerine zam yapıldı. Bugünden itibaren geçerli olan yeni tarifeye göre, vize ücretleri yüzde 12 artışla 90 avroya yükseldi. 6-12 yaş arası çocukların vize ücreti de 40 avrodan 45 avroya çıktı. AB'de düzensiz olarak kalan vatandaşlarının geri kabulü konusunda iş birliği yapmayan ülkelerin vatandaşları ise 135 veya 180 avro vize ücreti ödeyecek.
11 Haziran 2024

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde zorla çalıştırılan insan sayısının arttığını ve bu durumdan elde edilen yıllık kazancın 236 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 2021 verilerine göre, dünya genelinde 27,6 milyon kişi zorla çalıştırılıyor ve bu durumun en çok fuhuş sektöründe yoğunlaştığı belirtiliyor. Zorla çalıştırma vakaları, 2016 ile 2021 yılları arasında 2,7 milyon kişi artış gösterdi. En çok yasa dışı kazanç Avrupa ve Orta Asya'da elde edilirken, Arap ülkeleri ile Amerika, Afrika ve Asya/Pasifik ülkeleri de bu durumdan etkileniyor.
19 Mart 2024

Andrew Francis-Tan ve Hugo Mialon'un yürüttüğü bir araştırmaya göre, alyans ve düğün için yapılan yüksek harcamalar boşanma olasılığını artırıyor. Araştırmaya 3 bin evli insan katıldı ve sonuçlar, 2 bin doların üzerindeki alyans harcamalarının ve 20 bin doların üzerindeki düğün masraflarının boşanma riskini önemli ölçüde yükselttiğini gösterdi. Özellikle 2 bin ile 4 bin dolar arasında bir yüzüğe harcama yapmanın, daha az harcamaya kıyasla boşanma riskini 1,3 kat artırdığı belirtildi.
7 Mart 2024

Kellogg’s CEO’su Gary Pilnick, CNBC’de yaptığı bir açıklamada, yüksek market fiyatları karşısında yoksul ailelere akşam yemeği olarak mısır gevreği yemeyi önerdi. Pilnick, mısır gevreğinin diğer yemeklere göre daha uygun maliyetli olduğunu belirtti. Ancak, sosyal medyada birçok kişi bu öneriye olumsuz tepki gösterdi, CEO'nun yıllık kazancının 4 milyon dolar olduğunu ve bu tür bir önerinin gerçekçi olmadığını ifade ettiler. Ayrıca, mısır gevreklerinin yüksek şeker içeriğine dair uyarılarda bulunuldu.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim