İsrail, Hamas ile varılan rehine takası anlaşması kapsamında 30'u kadın, 3'ü çocuk olmak üzere toplam 33 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılan Filistinliler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla Ramallah'a taşındı. İsrail askerlerinin, Filistinli esirleri karşılamak için toplanan kalabalığa müdahalesi sonucu bir Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma gereği, 50 İsrailli rehineye karşılık 150 Filistinli serbest bırakılacak ve şu ana kadar İsrail 111 Filistinliyi, Hamas ise 45 rehineyi serbest bıraktı.
28 Kasım 2023

Gazze'deki sağlık bakanlığı, iletişim ve internet kesintileri nedeniyle bölgedeki can kayıplarının sayılamadığını açıkladı. Daha önce İsrail saldırılarında ölen ve yaralanan Filistinlilerin sayısının sırasıyla 11 bin 78 ve 27 bin 490 olduğu bildirilmişti. Şifa Hastanesi ve çevresine yapılan saldırılar sonucu hastane durumunun felaket düzeyde olduğu ve İsrail ordusunun hareket eden herkesi hedef aldığı belirtildi. Bu durum, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından yaşanıyor.
11 Kasım 2023

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

İsrail askerleri, Al Jazeera televizyonunun Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki ofisini kapattı. Ağır silahlı askerler, ofise baskın düzenleyerek tüm ekipman ve belgelere el koydu. Al Jazeera, bu baskını kınayarak gazetecilik yapmaya devam edeceklerini duyurdu. İsrail hükümetinin bu eylemi, işgal altındaki topraklardaki durumu gizlemeyi amaçladığı iddia edildi.
22 Eylül 2024

İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanlığı, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırılarda öldürülen kişi sayısını 1400'den 1200'e düzelttiğini açıkladı. Bu düzeltme, UNESCO'nun Gazze'deki duruma ilişkin aldığı karara İsrail'in tepki gösterdiği bir açıklama sırasında ortaya çıktı. Bakanlık Sözcüsü Lior Hayat, ölü sayısının güncellendiğini doğruladı. İsrail makamları daha önce öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.
10 Kasım 2023

Evren Barış Yavuz, Haluk ve Selçuk Bayraktar'ın Filistin eylemindeki bir fotoğrafını paylaşarak İsrail'e jet yakıtı satışı iddiasında bulundu ve bu paylaşım sonrası tutuklandı. Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in Selçuk Bayraktar hakkındaki eleştirel paylaşımı da iktidar yanlısı yazarların tepkisini çekti. Faruk Bildirici, son on gün içinde Bayraktar kardeşleri savunan yazarları inceledi ve bu yazarların savunma yazılarına dikkat çekti. Bildirici, bu yazarların savunma motivasyonunu sorgulayarak, belki de ödül puanı verildiğini ima etti.
22 Nisan 2024

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

Evren Barış Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretine dikkat çekmek amacıyla bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımında, özellikle İsrail'e jet yakıtı satışını eleştirdi ve bu bağlamda Filistin için düzenlenen bir eylemden alınan bir fotoğrafı kullandı. Fotoğrafta Bayraktar ailesi üyeleri de olduğu için Yavuz, hedef haline geldi ve gözaltına alındı. Yavuz, ifadesinde paylaşımının Bayraktar ailesini hedef almadığını, sadece sembolik bir görsel kullandığını ve amacının politik tutarsızlığa dikkat çekmek olduğunu belirtti.
13 Nisan 2024

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Arçelik'in 'Arçelik BizBize' mobil uygulaması ve sitesinin hacklendiğini ve 30 bin 373 kişinin kişisel verilerinin ele geçirildiğini duyurdu. İhlalden bayi ve yetkili servis çalışanları etkilendi. Çalınan veriler arasında kimlik, iletişim, işlem güvenliği bilgileri ve daha fazlası bulunuyor. Arçelik, olayın ödeme ve finansal bilgileri içermediğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
2 Haziran 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından yardım için gelen İsrail ekipleri, İsrail istihbarat dairesine bağlı '9900' birimi tarafından yönlendiriliyor. Bu birim, uydu görüntülerini kullanarak arama kurtarma çalışmalarını optimize eden özel haritalar oluşturuyor. İsrail ekipleri şu ana kadar en az iki kişiyi enkaz altından kurtarmış durumda. '9900' biriminin komutanı, özellikle özel operasyonlarda kullanılan haritalama tekniklerini hayat kurtarmak için kullandıklarını belirtiyor.
10 Şubat 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 31 bin 645'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 92 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini ve 130 kişinin yaralandığını açıkladı. Böylece yaralı sayısı 73 bin 676'ya yükseldi. İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşmakta zorluk çekiyor.
17 Mart 2024

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gazze'deki bir hastanenin bombalanması sonucu Türkiye'de üç günlük yas ilan edileceğini duyurdu. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü belirtmişti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölü sayısını 471 olarak güncelledi ve yaralı sayısının 314 olduğunu bildirdi.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan kişiler hakkında bilgi verenlere güvenlik ve para teklif etti. Bu teklif, havadan atılan ilanlarla duyuruldu. İlanlarda telefon numaraları ve karekod yer aldı. İsrail ordusunun sosyal medya hesabından da paylaşılan duyuruda, verilecek bilgiler karşılığında İsrail ordusunun kişilerin güvenliği ve evlerinin selameti için çaba göstereceği ve para ödülü sağlayacağı belirtildi.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim