Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

Eskişehir'de 12 yıl önce kaybolan Sibel Yenigün'ün tarım ilacıyla zehirlenerek öldürüldüğü ve cesedinin uçurumdan atıldığı belirlendi. Yenigün'ün ailesi tarafından yedi ay önce yapılan kayıp başvurusunun ardından başlatılan araştırmalar sonucunda, kadının 12 yıl önce arkadaşlık yaptığı Murat Ş. gözaltına alındı. Murat Ş., ifadesinde cinayeti itiraf etti. Aynı zamanda Murat Ş.'ye yardım ettiği iddia edilen akrabası Fevzi Ş. de gözaltına alındı ve her iki zanlı da tutuklandı.
26 Eylül 2023

Ewing Sarkom hastalığıyla mücadele eden altı yaşındaki Yusuf Kerim hayatını kaybetti. Yusuf Kerim'in annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olduğu' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış ve Yusuf Kerim kanser tedavisi gördüğü sırada annesinden ayrı kalmıştı. Kamuoyunun ve siyasetçilerin baskısıyla yargıda yeni düzenlemeler içeren kanun teklifine kadın hükümlünün cezasının infazının bir yıla kadar ertelenebileceğine ilişkin bir madde eklenmiş ve Gülten Sayın 18 Nisan'da tahliye edilmişti.
2 Ekim 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Kars'ta bir aile sağlık merkezinde görevli doktor Ercan Şentürk, sağlık raporu talebine olumsuz yanıt verdiği için bir hastası ve ağabeyi tarafından darp edildi. Şentürk, saldırının ardından kalp krizi geçirdi ve durumu kritik. Saldırganlar polis tarafından gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Ağabey tutuklanırken, kardeşi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
4 Ekim 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Ö.D., henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı eşi S.D.'yi silahla öldürdü. Olayın ardından Ö.D., aynı silahla intihar girişiminde bulundu. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. S.D., yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ö.D.'nin durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
2 Ekim 2023

Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı halde bulunmuş ve kısa süre sonra hastanede hayatını kaybetmişti. Babası Şaban Vatan, kızının ölümüne bir aracın sebep olduğunu ve bu aracın AKP'li bir belediye başkanının yeğenine ait olduğunu iddia etmişti. Bu iddiaların ardından Meclis'te bir komisyon kurulmuş, ancak şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Şaban Vatan'ın adalet arayışı sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Cumhurbaşkanına zincirleme hakaret' suçlamasıyla dava açıldığı duyuruldu.
20 Nisan 2024

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, şizofreni tedavisi gördüğü öğrenilen bir kadın, annesi ve anneannesini uyudukları sırada baltayla öldürdü. Olay, komşuların gürültü üzerine yaptığı ihbar sonucu ortaya çıktı. Şüpheli kadın gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı. Öldürülen kadınların cesetleri, otopsi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.
13 Ağustos 2023

Kobani eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü'nün katilleri olarak suçlanan sanıklar, mahkeme tarafından beraat etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, bu davada ağır cezalar verilmesi gerektiğini sıkça vurgulamıştı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verdi. Ancak, Yasin Börü'nün ölümüyle ilgili suçlamalarda 36 sanık hakkında 'suçun sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı çıktı.
16 Mayıs 2024

Mersin'in Yenişehir ilçesinde, bir apartman görevlisi olan Hasan Cingöz, 400 bin avro fidye talebine olumlu yanıt alamayınca kaçırdığı Suriyeli kuyumcu Halit Hayanked'in 12 yaşındaki oğlu Khaled Hayanken'i boğarak öldürdü. Olay, çocuğun sitenin bahçesinde oynarken kaybolması ve ailenin fidye talebiyle tehdit edilmesi üzerine ortaya çıktı. Polis, güvenlik kameralarını inceleyerek çocuğun siteden ayrılmadığını ve cesedin sitenin bodrum katında bulunduğunu belirledi. Anahtarın sadece kapıcıda olduğu ve o gün kameraların kapalı olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan kapıcı suçunu itiraf etti.
10 Mayıs 2023

Antalya'da kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan bir baba, 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mağdur, 11 yaşından itibaren üç yıl boyunca babasının cinsel istismarına maruz kaldığını belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, sanığın en üst hadden cezalandırılmasını talep etti. Sanığın geçmişte de eski eşine ve baldızına cinsel istismarda bulunduğu ve hapis cezası aldığı belirtildi.
14 Eylül 2023

Diyarbakır'da sekiz yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, 'kasten öldürme' şüphesiyle tutuklanan amca Salim Güran'ın yeniden ifadesi alındı. Salim Güran, suçlamaları reddederek olay günü yaptıklarına ilişkin daha önce verdiği ifadeleri tekrarladı. Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer şüpheliler arasında Narin'in annesi, ağabeyi ve diğer aile üyeleri de bulunuyor. Narin'in cesedi, kaybolduktan 19 gün sonra Eğertutmaz Deresi'nde bir çuval içinde bulunmuştu.
14 Eylül 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

Bingöl'de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan A.E, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde alacak verecek meselesi yüzünden husumetli olduğu annesi, iki ağabeyi ve yengesini İznik Gölü kıyısında bulunan bir çamlık alanda silahla vurarak öldürdü. A.E, olayın ardından ilçe emniyet müdürlüğüne giderek teslim oldu ve emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
28 Ocak 2023

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da tutuklandığı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameye İstanbul Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne başsavcılıktan itiraz geldi. Başsavcılık, tüm şüpheliler için üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi. İddianamede, 31 şirketin mal varlıklarına el konulması ve mülkiyetlerinin kamuya geçirilmesi talep edildi. Asliye ceza mahkemesi, davanın ağır ceza mahkemesine açılması gerektiğini belirterek dosyayı başsavcılığa geri gönderdi.
10 Temmuz 2024

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen trafik kazasında bir çocuğun ölümüne neden olduktan sonra serbest bırakıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dosyada bir hata varsa itiraz yoluyla düzeltileceğini belirtti. Tunç, yargının vereceği kararla ilgili yorum yapmanın doğru olmadığını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin soruşturmada görev alan dönemin polis müdür yardımcısı Kerem Gökay Öner, azmettirici Tolgahan Demirbaş’ın yakalanma tutanağının gerçeğe aykırı düzenlendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Öner, Demirbaş’ın sokakta değil, dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde gözaltına alındığını belirtti. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, cinayetten MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın’ı sorumlu tuttu.
4 Temmuz 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi ve motokurye Ata Emre Akman'ın cinayeti davasının ilk duruşmasında savcı, sanık Erdoğan Özdemir için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Özdemir, 10 Mayıs'ta Akman'ı bıçaklayarak öldürmüştü. Duruşmada, Özdemir'in babası Orhan Özdemir'in de cinayete azmettirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması istendi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 12 Temmuz'a ertelenmesine karar verdi.
28 Haziran 2024

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminde polis müdahalesi sonucu yaralanan Aydın Aydoğan için Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi ve 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 2018'de Beyoğlu kaymakamlığı tarafından yasaklanan eylemde polis müdahalesi olmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu müdahaleyi savunmuştu. Aydoğan'ın şikayeti üzerine savcılık takipsizlik kararı vermiş, ancak AYM, savcılığın ve sulh ceza hakimliğinin etkili bir soruşturma yürütmediğine hükmetti. Aydoğan'ın Soylu hakkındaki suç duyurusu ise hala Ankara başsavcılığında açık durumda.
23 Nisan 2023

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz, Adli Tıp'ın verdiği 'kocama hali' raporu sonrasında Resmi Gazete'de yayımlanan 'cezalarının kaldırılması' kararı üzerine tahliye edildiler. Aileleri tarafından Silivri Marmara Cezaevi otoparkında karşılanan Kılıç ve Deniz, diğer tutuklu komutanların durumuna dikkat çekerek buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade ettiler. Daha önce emekli korgeneral Hakkı Kılınç da tahliye edilmiş, Adalet Bakanlığı hasta ve yaşlı hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim