Agos gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 16. yılında İstanbul Şişli'deki Sebat Apartmanı önünde anıldı. Anmada konuşan yönetmen ve senarist Emin Alper, 16 yıl boyunca adaletin sağlanmadığını ve karanlığın arttığını belirtti. Alper, Hrant Dink ve diğer mağdurların kanının birleşerek adalet arayışında bir yol bulacağını ifade etti ve Hrant'a verdikleri sözü hatırlatarak mücadeleye devam etme çağrısında bulundu.
19 Ocak 2023

ABD'de senarist ve yazarların ardından 160 bin üyeli Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da greve başladı. Grevin nedenleri arasında çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri yer alıyor. Yapay zeka, şu anda filmlerde seslendirme ve görsel efektlerde kullanılıyor. Sendika, yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu ve eğlence sektörünün yapısını bozabileceğini belirtiyor. Yazarlar da yapay zeka kullanımının telif haklarını ihlal ettiğini ve iş fırsatlarını azaltacağını ifade ediyor.
16 Temmuz 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve gazeteci Cengiz Çandar, İsveç'ten Türkiye'ye dönüşünde, 'Kırmızı Fularlı Kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil hakkında attığı tweet nedeniyle yargılandı ve üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, Çandar'ın tweetiyle PKK mensuplarına 'psikolojik destek' sağladığını iddia etti. Çandar ve avukatları, suçlamaları reddederek paylaşımın vicdani duygularla yapıldığını savundu. Hakim, savunma için süre vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
10 Nisan 2023

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği İstanbul Şişli'deki Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anma törenine Dink'in meslektaşları, siyasiler, sanatçılar, aktivistler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, Dink'in öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller, mumlar ve narlar bıraktı. Törende Dink'in sözleri dinletildi ve 'Sarı Gelin' türküsü Türkçe ve Ermenice çalındı. Ayrıca, Afgan insan hakları aktivisti Şaharzad Akbar'ın ve tutuklu sinemacı Çiğdem Mater'in mesajları okundu.
19 Ocak 2023

Emin Alper'in yönettiği ve başrollerinde Mehmet Günsür ile Aslı Enver'in yer aldığı 'Arayış' dizisinin ilk görselleri paylaşıldı. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve mutsuz bir karakter olan Nisan'ın, kaybolan arkadaşının izini sürerken gizemli bir tarikatla karşılaşmasını ve bu tarikata rağmen bir maceraya atılmasını konu alıyor. Dizinin yayın tarihi henüz kesinleşmemiş olup 'çok yakında' ekranlarda olacağı belirtiliyor.
20 Mart 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK'ün 'kadına karşı şiddet' ve 'kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek' gerekçesiyle verdiği ceza nedeniyle yayınlanmadı. Dizinin yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önsözüyle 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. SenaristBir, RTÜK'ün kararını ve Cumhurbaşkanının önsözünün yer almasını açık bir sansür ve tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla hedef gösterilmişti.
16 Nisan 2023

Netflix'in yeni dizisi 'Kübra'nın çekimlerine başlandı. Dizi, Afşin Kum'un romanından uyarlanmış olup, Yağmur Taylan ve Durul Taylan tarafından yönetiliyor. Senaryosu Murat Uyurkulak, Rana Mamatlıoğlu ve Bekir Baran Sıtkı tarafından yazılan dizide, Gökhan isimli karakterin sanal bir arkadaşlık grubundan aldığı mesajlarla hayatının değişmesi anlatılıyor. Çağatay Ulusoy başta olmak üzere Aslıhan Malbora, Nazan Kesal, Ahsen Eroğlu ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimler başrolleri paylaşıyor.
30 Mart 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Gazze konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilen ve yeni filmi boykot edilmesi çağrısında bulunan Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan'a Twitter üzerinden küfür içeren bir yanıt verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un Gazze'deki duruma duyarsız kaldığını iddia ederek, onun filmlerini izlememe ve korsan yollarla izleme çağrısında bulunmuştu. Demirkubuz ise hislerini sorgulayan herkese ve boykot çağrısına sert bir dille karşılık verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un bu yanıtına hukuki yollara başvuracağını belirtti.
23 Kasım 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

Ünlü senarist ve oyuncu Yılmaz Erdoğan, kendi yazdığı 'İnci Taneleri' adlı dizi ile ekranlara geri dönüyor. İki yıl süren hazırlık aşamasının ardından, insanların birbirleriyle olan bağlarını konu alan dizi, Kanal D'de yayınlanacak. Dizide Yılmaz Erdoğan, yıllar sonra cezaevinden çıkan Azem Yücedağ karakterini canlandıracak ve Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Güven Kıraç, Yasemin Baştan gibi isimlerle birlikte rol alacak.
21 Kasım 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023

30 yıl önce Ankara'da bir bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu'nun cinayeti, bir dizi projesine konu oluyor. Yazar ve müzisyen Sina Koloğlu'nun Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, BKM'nin yapımcılığını üstleneceği dizi, Mumcu'nun suikastıyla başlayacak ve ailesinin katilleri bulma sürecini işleyecek. Dizi öncelikle film olarak düşünülmüş, ancak daha sonra mini dizi formatında karar kılınmış ve dijital platformlara taşınmış. Proje için geniş çaplı bir araştırma yapıldığı ve diziye dair önemli ilerlemeler kaydedildiği belirtiliyor.
18 Mart 2023

Yeni medya yayıncısı 140journos, 14 Mayıs seçimlerinin ardından iki farklı senaryoya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hayali röportajlar yaparak fotoğraflar üretti. Birinci senaryoda seçimi kaybedip emekli olan Erdoğan'ın sakin bir hayat sürdüğü, ikinci senaryoda ise kazanıp 'galaksi başkanı' olarak Türkiye'yi yüzyıllarca yönettiği tasvir ediliyor. Bu içerikler 140journos'un sosyal medya hesabında paylaşıldı.
27 Mart 2023

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde Zübeyir Y., eski kız arkadaşı Melike A.'yı tabancayla vurarak öldürdü ve daha sonra kaçarak bir üzüm bağında kendini vurarak intihar etti. Melike A., sağlık memuru olarak çalışıyordu ve olay yerine sevk edilen sağlık ekibinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Zübeyir Y.'nin cesedi, polis tarafından olay yerine yakın bir üzüm bağında bulundu. Melike A.'nın, geçmişte üç kadını öldüren ve ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan Necati A.'nın kızı olduğu belirtildi.
19 Ocak 2024

Titanik gemisinin enkazına turistik sefer düzenleyen 'Titan' denizaltısının 18 Haziran'da parçalanması sonucu beş kişi hayatını kaybetti. Bu olayın ardından, 1997'de Titanik filmiyle büyük başarı yakalayan yönetmen James Cameron'a, Titan faciasını konu alacak bir dizi veya film için teklif götürüldüğü belirtiliyor. Projeyle ilgili olarak Hollywood yıldızlarının da başrolde yer alabileceği ve diğer yönetmenlerin de projeye dahil olabileceği konuşuluyor.
14 Temmuz 2023

Komedyen Chris Rock, geçen yıl Oscar Ödül töreninde Will Smith'ten aldığı tokata ilişkin duygularını, Netflix'in ilk canlı şovu olan 'Selective Outrage' programında dile getirdi. Rock, tokadın hala acıttığını ve bu olayla ilgili kendisini 'mağdur' olarak görmediğini belirtti. Ayrıca, Smith ile fiziksel bir kavga etmediğini, Smith'i hayatı boyunca sevdiğini ve desteklediğini ifade etti. Geçen yılki Oscar töreninde Smith, eşi Jada Pinkett'e yapılan bir şaka üzerine Rock'a tokat atmış ve bu olay büyük yankı uyandırmıştı.
5 Mart 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Time dergisinin televizyon eleştirmeni Judy Berman, 2023 yılının en başarılı 10 dizisini belirledi. Listede Rian Johnson'ın 'Poker Face' dizisi 10. sırada yer alırken, 'The Other Two', 'Dead Ringers', 'Telemarketers', 'The Curse', 'Beef', 'Rain Dogs', 'I’m a Virgo' gibi diziler sıralamada kendine yer buldu. 'Succession' ve 'Reservation Dogs' dizileri ise Berman tarafından birinci sıraya konuldu. Ayrıca makalede Indiewire'ın 2023'ün en iyi 25 filmini ve New York Times'ın yılın en iyi 10 kitabını seçtiği bilgisi de veriliyor.
4 Aralık 2023

'Kızıl Goncalar' adlı dizi, tarikatların hedef göstermesi ve RTÜK yaptırımlarına rağmen yayınlanan üçüncü bölümüyle reytinglerde tüm kategorilerde zirveye oturdu. Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı dizi, tarikatların kamusal alandaki etkisini ele alıyor. RTÜK, Fox TV'ye para ve yayın durdurma cezası vermiş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İstanbul Vakıflar 1'nci Bölge Müdürlüğü çekim izinlerini iptal etmişti. Üç haftalık bir aradan sonra yayınlanan bölüm, sosyal medyada da yoğun ilgi gördü.
23 Ocak 2024
İşaretlediklerim