Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı çerçevesinde 49 il ve 52 seçim bölgesinde yarışacak milletvekili adaylarını duyurdu. Mevcut milletvekilleri Barış Atay Antalya'dan, Sera Kadıgil İstanbul 1. bölgeden, Erkan Baş İstanbul 3. bölgeden ve Ahmet Şık İstanbul 2. bölgeden aday gösterildi. Ayrıca, Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Ankara 2. bölgeden, Gezi tutuklusu avukat Can Atalay Hatay 1. bölgeden, vergi uzmanı Ozan Bingöl Ankara 3. bölgeden ve Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz İstanbul 2. bölgeden aday oldular. LGBTİ+ hakları aktivisti Esmeray Özadikti ve gazeteci İrfan Değirmenci de İstanbul ve İzmir'den adaylar arasında yer alıyor.
9 Nisan 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, anayasal gereklilik nedeniyle seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini belirtti. Ancak, Haziran ayında yaşanabilecek engeller nedeniyle seçim tarihinin daha uygun bir zamana çekilmesi gerektiğini söyledi. Bu engeller arasında hac, okulların tatil dönemi ve Kurban Bayramı gibi etkenler bulunuyor. AKP'nin seçim tarihini belirleme konusunda yeni seçim kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonraki dönemleri değerlendirdiği ifade edildi.
13 Ocak 2023

Millet İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etti ve geçiş süreci için bir mutabakat metni yayınladı. Metne göre, yeni dönemde her partiye en az bir bakanlık verilecek ve İstanbul ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanabilecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek ittifaktan ayrılması sonrası yaşanan kriz, bu formülle aşıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası da detaylandırıldı.
6 Mart 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023

Eski TBMM Başkanı ve AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunurken, MHP'li yetkililer anayasanın 78'inci maddesine göre seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Muhalefet ise seçim erteleme ihtimaline karşı çıkarak, bunun ancak Meclis onayıyla ve savaş hali dışında yapılamayacağını, aksi takdirde darbe anlamına geleceğini dile getirdi. AKP içinde ise seçimlerin ertelenmesi ve yerel seçimlerle birleştirilmesi konusunda farklı görüşler olduğu ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
19 Şubat 2023

İktidara yakın medya kuruluşlarında görev yapmış Şebnem Bursalı ve CHP'den istifa edip AKP'ye geçen Mehmet Ali Çelebi, İzmir 1'inci bölgeden AKP adına milletvekili seçildiler. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, AKP bu bölgeden yüzde 25,49 oy alarak Meclis'e dört milletvekili göndermeye hak kazandı. Seçilen diğer AKP milletvekilleri arasında Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu da bulunuyor.
15 Mayıs 2023

AKP, mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planlıyor ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan üst komisyon, milletvekili listelerini büyük ölçüde tamamladı ve bakanların hangi illerden aday gösterileceği netleşmek üzere. Bazı bakanlar, milletvekili adayı olmamak için Erdoğan'dan izin istedi, ancak Erdoğan'ın tüm bakanların aday olmalarını istediği ve izin taleplerini reddettiği belirtiliyor.
6 Nisan 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı'nı doğaya yerleştirdikleri fotokapanlarla görüntüledi. Bu, 1974 yılından sonra ilk kez 2019'da gerçekleşmişti. DKMP, Anadolu Parsı'nın korunması ve neslinin devamlılığını sağlamak amacıyla hummalı bir çalışma başlattı. Bu kapsamda, 'Göçmen Türler Sözleşmesi Orta Asya Memeliler Girişimi' ve 'Anadolu Parsının Eylem Planı' uygulanmaya başlandı.
7 Eylül 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

CHP, AKP'nin uzun yıllardır yönetiminde olan Kütahya, Adıyaman, Amasya, Kastamonu, Artvin, Giresun, Kilis, Denizli, Uşak gibi illeri kazandı. Toplamda 30 büyükşehirden 14'ünü, 51 il belediyesinden 21'ini ve 337 ilçe belediyesi ile 54 belde belediyesini kazanarak Türkiye nüfusunun %64'ünü ve ekonomik büyüklüğünün %80'ini temsil eden kentleri yönetecek. AKP 12 büyükşehir, 12 il, 356 ilçe, 125 belde belediyesi kazanırken, MHP 8 il belediyesi, DEM Parti 3 büyükşehir, 7 il, 65 ilçe, 7 belde belediyesi, Yeniden Refah Partisi 1 büyükşehir, 1 il, 39 ilçe belediyesi ve İYİ Parti 1 il, 24 ilçe, 4 belde belediyesi kazandı.
2 Nisan 2024

17 Nisan'da gerçekleşecek Kobani Davası, Türkiye'nin Kürt siyasetine yönelik tutumunda yeni bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor. Devlet Bahçeli ve Tayyip Erdoğan'ın, Meral Akşener'in İYİ Parti liderliğini sürdürmesi için çabalaması, AKP-MHP ittifakının milliyetçi müttefiklere olan ihtiyacını gösteriyor. Ancak, bazı iyimser görüşlere göre, AKP 31 Mart seçimlerinden ders alarak MHP ile arasına mesafe koyabilir, demokratikleşme adımları atabilir ve Kürt meselesinde yeni bir sayfa açabilir. Buna rağmen, AKP'nin militarist söyleme ve milliyetçi kadrolara yaptığı siyasi yatırımlar, bu yönde bir değişikliğin olasılığını düşük kılıyor.
14 Nisan 2024

Türkiye'deki 30 büyükşehir belediyesinin dağılımı yerel seçimler sonrası değişti. Seçimler öncesi AKP 15, CHP 11, HDP 3, MHP ise 1 büyükşehir belediyesine sahipti. Seçim sonuçlarına göre, CHP mevcut 11 büyükşehirini koruyarak 4 yeni büyükşehir (Balıkesir, Bursa, Denizli, Manisa) kazandı ve toplamda 15 büyükşehir belediyesine sahip oldu. AKP ise 4 büyükşehir kaybederek 11 büyükşehir belediyesinde kaldı. Şanlıurfa, AKP'den YRP'ye geçti.
1 Nisan 2024

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı olan AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan ile seçim öncesi planladıkları mitinglerin hiçbiri gerçekleşmedi. MHP, bu seçimde 2 büyükşehir ve 22 ilde kendi adayları ile yarışırken, ittifak ortaklarından ve özellikle lideri Bahçeli'den beklenen desteği alamadı. Bahçeli, şubat ayında sadece birkaç miting ve kapalı toplantıya katılarak, partinin kurultayı dışında halkın karşısına çıkmadı. Seçim sonrasında, Bahçeli'nin seçim çalışmalarında neden aktif rol almadığının tartışılması bekleniyor.
30 Mart 2024

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), yönetiminde şu anda sadece AK Parti ve MHP'li belediye başkanlarının bulunduğu bir yapıya sahipken, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde CHP, AK Parti, DEM Parti, YRP, MHP ve İYİ Parti'li belediye başkanları arasında rekabet yaşanacak. TBB, belediyelerin ulusal ve uluslararası kredi kuruluşları ile fonlardan yararlanmalarına destek olmak gibi görevlere sahip. Yeni yönetim, büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları ve büyükşehir ilçe belediye başkanları tarafından seçilecek. Seçimler, CHP'nin 35 il belediyesi ve AK Parti'nin 24 il belediyesinde önde tamamlamasıyla daha da çekişmeli bir hale gelecek.
18 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 14'üncü olağan kurultayında 1295 delegenin tamamının oyunu alarak yeniden genel başkanlığa seçildi. Bahçeli, 1997 yılından bu yana MHP'nin genel başkanlığını yürütüyor. Bu seçim, Bahçeli'nin uzun süredir sürdürdüğü liderlik konumunun delegeler tarafından güçlü bir şekilde desteklendiğini gösteriyor.
17 Mart 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2023 yılı nüfus verileri doğrultusunda bazı şehirlerin milletvekili sayılarını değiştirdi. İstanbul’un milletvekili sayısı 98’den 96’ya düşerken, Hatay’ın vekil sayısı 11’den 10’a, Kütahya’nın ise beşten dörde düştü. Buna karşılık, Bursa’nın milletvekili sayısı 20’den 21’e, Eskişehir’in altıdan yediye, Tunceli ve Bayburt’un ise birden ikiye çıkarıldı. Bu değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı.
27 Haziran 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024
İşaretlediklerim