13 Şubat'ta İliç'te bir madende meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri'nde şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Madenin sahibi şirket, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıkları meydana gelmeyeceğini iddia etmişti.
14 Şubat 2024

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Anagold, sermayesi ve güçlü yerli işbirlikçileri sayesinde İliç'te geniş bir etki alanına sahip olmuş durumda. Maden işletmesiyle birlikte, birkaç aile tarafından kontrol edilen onlarca taşeron şirket kurulmuş ve yüzlerce yoksul, madenin işçi deposu haline gelmiş. Yerel siyaset ve bürokrasi de bu ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Anagold'un amacı, Çöpler'deki altını sömürmek olup, bu süreçte siyasetten bürokrasiye, dinsel ve kan bağlarına kadar her alanda etkili olmuş.
21 Şubat 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Aydın'ın Germencik ilçesinde düzenlenen 28. Geleneksel Çamköy Boğa Güreşi Festivali'nde elde edilen gelir, SMA Tip-2 hastası Linda Pekşen'in tedavisi için kullanılacak. Festivale 5 bine yakın kişi katıldı ve 54 çift boğa güreşti. Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, festivalin bu yıl Linda'nın yararına yapıldığını belirtti. Linda'nın babası Ahmet Pekşen, kampanyayla gerekli paranın üçte birini topladıklarını ve destek verenlere teşekkür etti.
5 Ağustos 2024

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü güç ünitesine, iç koruma kabuğunun 5'inci katmanı kuruldu. 396 ton ağırlığında ve 6,5 metre yüksekliğindeki metal yapı, paletli vinç yardımıyla yerine taşındı. Akkuyu NGS güç üniteleri, modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılıyor ve çeşitli dış etkilere karşı çift koruma sağlıyor. Santralin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.
14 Ağustos 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Mai-Ndombe eyaletinde, Mobondo isyancı grubu Kinsele kasabasındaki askeri mevzilere saldırdı. Çatışmada 41 isyancı, dokuz asker ve bir sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki çatışmalar devam ederken, yerel halk evlerini terk ederek komşu kasaba ve köylere sığınmaya başladı. Mobondo grubu, 2022'den bu yana arazi vergilerine karşı mücadele ediyor ve birçok köye silahlı saldırı düzenleyerek yüzlerce sivilin ve askerin ölümüne neden oldu.
15 Temmuz 2024

Anagold Madencilik, 2000 yılında Anatolia Minerals'in Türkiye'deki alt şirketi olarak kuruldu ve daha sonra Avustralya'nın Avoca Resources ile birleşerek Alacer Gold'u oluşturdu. Şirket, şu anda Alacer ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ile ortaklık yapısı altında faaliyet gösteriyor. Anagold'un %80'i Alacer'e (SSR Mining'e) aitken, %20'si Çalık Holding'e aittir. Lidya Madencilik, Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak'ın yönetiminde, yabancı madencilik şirketleriyle işbirliği yaparak Türkiye'deki çeşitli maden işletmelerinde faaliyet gösteriyor.
15 Şubat 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024

Gabon'da yaşayan yabani gorillerin yediği bazı tropikal bitkilerin, birçok ilaca dirençli olan Koli Basili bakterisine karşı etkili olduğu keşfedildi. Araştırmacılar, Moukalaba-Doudou Milli Parkı'ndaki gorillerin yedikleri bitkileri inceleyerek, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip dört ağaç türü tespit etti. Bu bitkiler, bölge yerlisi şifacılar tarafından da kullanılıyor ve gorillerin kendilerini tedavi etmek için bu bitkileri seçerek yediği gözlemlendi. Özellikle fromager ağacının, test edilen tüm bakterilere karşı etkili olduğu belirtildi.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim