Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya verilen haksız tahrik indirimleri kaldırılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Avcı'nın savunmalarını değiştirdiğini ve şantaj iddialarının yetersiz kanıtlarla desteklendiğini belirtti. Avcı'nın haksız tahrik indiriminden yararlanma amacına dönük olduğu ve bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinin uygulanmadığı vurgulandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı ise 'Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Mayıs 2023

Yargıtay, Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesine ilişkin sanık Cemal Metin Avcı'nın temyiz başvurusunu reddetti, ancak kardeşi Mertcan Avcı'nın başvurusunu kabul etti. Cemal Metin Avcı, 'tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mertcan Avcı ise 'suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
5 Ekim 2023

Müzisyen Onur Şener'in öldürülmesiyle ilgili davada istinaf mahkemesi, baş sanık İlker Karakaş'a verilen 25 yıl hapis cezasını onadı. Ali Gündüz'ün cezası 25 yıldan 12 yıla indirildi ve 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giydi. Semih Soyalp'in beraat kararı bozularak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Gözde Gündüz ve Jale Erberk'in beraat kararları ise onandı.
25 Kasım 2023

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı protestoları sırasında Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz fişeği atışını gerçekleştiren polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl sekiz ay hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının usul ve yasaya aykırılık iddiaları reddedildi. Eğer Yargıtay da cezayı onarsa, Dalgalı AKP ve MHP'nin hazırladığı ceza infaz düzenlemesi kapsamında beş yıl dört ay hapis yatacak. Elvan ailesinin avukatlarının 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talebi de reddedildi.
4 Nisan 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

HDP İzmir il binasına saldırarak Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in yargılandığı davada İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Yerel mahkemenin 27 Aralık 2022'de verdiği karar, 31 Mayıs'ta usulen bozulmuştu. İstinaf mahkemesi, 40 gün sonra 11 Ekim'de dava avukatlarının itirazlarını reddedip yerel mahkemenin kararını onadı. Dosya bu defa da Yargıtay’a taşınacak.
19 Ekim 2023

Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahir Elçi cinayeti davasının dokuzuncu duruşmasında, Elçi ailesinin avukatlarının talepleri reddedildi ve dava 6 Mart tarihine ertelendi. Avukatlar, sanıkların ve tanıkların olay yerine getirilerek keşif yapılmasını ve olayın daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini talep etmişlerdi. Duruşmada, olay yerini gören bir işyeri kamerasının raporu okundu. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, mahkemenin kararlarını eleştirerek, davada maddi gerçeğin açığa çıkarılmasının sağlanmadığını iddia etti.
29 Kasım 2023

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada, 14 sanıktan ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Azmettirici olduğu iddia edilen eski Ülkü Ocakları il başkanı Ersin Kurt ise beraat etti. Arslan, 19 Şubat'ta ofisinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Savcılık, Arslan'ın Kocaeli Belediyesi'nden ihale alan Kurt tarafından 'susturulmak için' öldürüldüğünü savunmuştu. Mahkeme, diğer sanıkların da cezalarını açıkladı ve bazılarına hapis cezası verirken, bazıları beraat etti.
10 Ocak 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet gazetesindeki bir yazısı nedeniyle Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner ile ilgili iddiaları içeren bir haber nedeniyle 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlamasıyla yargılanan Pehlivan'ın duruşması, salonun küçük olması sebebiyle başka bir mahkeme salonunda yapıldı ve geç başladı. Pehlivan ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı, Pehlivan'ın cezalandırılmasını talep etti. Hakim, yazılı savunmaları incelemek istediğini belirterek duruşmayı 16 Kasım'a erteledi. Pehlivan, daha önce farklı bir haber nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış ve denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Ancak yeni dava açılması üzerine denetimli serbestliği bozulmuş ve tekrar cezaevine girmesi kararlaştırılmıştı.
9 Kasım 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

1996 yılında öldürülen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak, organize suç örgütü lideri Sedat Peker, kardeşi Atilla Peker ve eski MİT mensubu Mehmet Korkut Eken hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Sedat Peker, bir YouTube videosunda kardeşi Atilla Peker'i cinayeti işlemekle görevlendirdiğini iddia etmişti. Atilla Peker ise daha önce Fethiye başsavcılığına cinayetle ilgili bilgiler içeren bir dilekçe sunmuştu.
15 Aralık 2023

İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde 10 yıl önce polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt'un davasında, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı sonrası yeniden görülen duruşmada savcı, sanık polis Sezgin Korkmaz için iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, Korkmaz'ı 'taksirle birinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla itham etti. Mahkeme, savunma için süre vererek duruşmayı 1 Mart 2024'e erteledi. AYM, Uğur Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve dosyanın yeniden yargılanması için karar vermişti.
15 Aralık 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner, duruşma öncesi şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi, bu da Pehlivan'ın beraat ihtimalini artırdı. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
14 Kasım 2023

Sosyolog Pınar Selek hakkında Mısır Çarşısı’nda 25 yıl önce gerçekleşen patlamayla ilgili dördüncü beraat kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Mahkeme, Selek'in ifadesinin mahkeme huzurunda alınmasına karar verdi ve bir sonraki duruşmanın 28 Haziran'da yapılmasına hükmetti. Selek, bu dava kapsamında dört kez beraat etmiş ancak beraat kararları Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi tarafından her seferinde bozulmuştur.
29 Eylül 2023

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydının yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili firari sanıkların yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, dönemin başbakanı ve diğer yetkililerin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti. Katliamda kardeşini kaybeden bir mağdur, devletin olayın sorumlularını yeterince aramadığını iddia etti. Avukatlar, soykırım suçlamasıyla soruşturma talebinde bulunduklarını ve zamanaşımı tehlikesine dikkat çektiler. Mahkeme, sanıkların yakalanmasını beklemeye ve davanın katılımcılarını genişletmeye karar verdi.
26 Ocak 2023

Münevver Karabulut'un ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, Cem Garipoğlu'nun mezarının açılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını duyurdu. Cem Garipoğlu, 2009'da Münevver Karabulut'u öldürmüş ve 24 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddia ediliyor. Bu nedenle, mezarının açılması ve feth-i kabir işleminin uygulanması isteniyor.
12 Ağustos 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023
İşaretlediklerim