Doktor annelerin sosyal medyada başlattığı bir hareket, 31 Aralık 2018'de Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) adı altında resmi bir yapıya kavuştu. Vakıf, şu ana kadar 5 bini aşkın çocuk ve gence burs sağladı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından ödüllendirildi. KAHEV, eğitim, kültürel ve bilimsel gelişmeye katkıda bulunmayı amaçlıyor ve Türkiye genelinde 312 okula destek verdi. Vakıf, ayrıca çeşitli burs programları ve eğitim destekleri sunuyor.
25 Şubat 2024

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) içinde yeni bir uygulama olan 'Onaylı Randevu' sistemi, 13 Mayıs'tan itibaren devreye giriyor. Bu sistem, hastaların randevularını bir gün öncesine kadar onaylamalarını veya iptal etmelerini gerektiriyor. Onaylanmayan veya iptal edilmeyen randevular otomatik olarak iptal edilecek ve boşalan zaman dilimleri diğer hastalar tarafından kullanılabilecek. Sistem, hastanelerin ve hekimlerin zamanını daha verimli kullanmalarını amaçlıyor ve 65 yaş üstü ile kanser hastaları bu uygulamadan muaf tutulacak.
10 Mayıs 2024

Türkiye'de, özellikle Güney Kore ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olan laparoskopik karaciğer nakli yöntemi, Koç Üniversitesi Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi tarafından uygulanmaya başlandı. Bu yöntemle, vericilerden karaciğer parçası, minimal invaziv bir işlemle alınıyor, bu da ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırıyor ve vericinin normal yaşamına dönüşünü kolaylaştırıyor. Türkiye'de bu yöntemi uygulayan ekip, şimdiye kadar 50 laparoskopik donör ameliyatı gerçekleştirmiş ve bu alanda en geniş seriyi oluşturmuş durumda. Ayrıca, merkez şimdi de aynı ameliyatı robotik cerrahi ile yapma üzerine çalışmalar yürütüyor.
17 Şubat 2024

ABD'nin Alabama eyaletinde Yüksek Mahkeme, dondurulmuş embriyoların 'çocuk' olarak sayılması gerektiğine ve yanlışlıkla yok edilmesi durumunda sorumluluk doğurabileceğine hükmetti. Bu karar, eyalette IVF tedavisini durdurma noktasına getirdi ve tıp uzmanları ile üreme tedavilerini savunan gruplar tarafından olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Karar, aynı zamanda Alabama'da aile kurma yöntemleri üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek ve diğer eyaletlerde benzer yasal girişimlere yol açabilecek bir öncü olabilir.
23 Şubat 2024

Britanya'da, cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısı denemeleri gerçekleştiriliyor. 52 yaşındaki Steve Young, bu aşının denendiği ilk hastalardan biri olarak kaydedildi. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanıyıp yok etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor ve Moderna ile Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretiliyor. Ayrıca, aşı Avustralya'da da dahil olmak üzere diğer ülkelerde de denemeleri sürdürülüyor.
26 Nisan 2024

Britanya, hem epizodik hem de kronik migrenin önlenmesinde kullanılacak ağızdan alınan ilk ilacı uygulamaya hazırlanıyor. BBC Türkçe'nin haberine göre, bu yeni tedavi yöntemi yaklaşık 170 bin kişiye umut olacak. Migren, dünya genelinde her yedi kişiden birini etkileyen, şiddetli baş ağrılarıyla karakterize edilen bir hastalık. Yeni ilaç, diğer tedavilere yanıt alamayanlar veya iğne tedavisi uygulanamayan hastalar için önerilecek.
11 Nisan 2024

Britanya'da 1970 ile 1980 yılları arasında binlerce hastaya ölümcül virüs taşıyan kan nakli yapıldığı ortaya çıktı. Bu skandal sonucunda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Hükümet, mağdurlara 210'ar bin sterlin tazminat ödeyeceğini açıkladı. Başbakan Rishi Sunak, yaşananları 'ahlaki bir başarısızlık' olarak nitelendirdi.
22 Mayıs 2024

Formula 1 efsanesi Michael Schumacher'in 2013'te geçirdiği kayak kazasından bu yana tedavisi devam ediyor ve yıllık masrafı 7 milyon doları buluyor. Ailesi, bu yüksek maliyetleri karşılamakta zorlanıyor ve bu nedenle birçok değerli mülkü satmak zorunda kaldı. Son olarak, Schumacher'in sekiz adet kol saati Cenevre'deki bir müzayedede 4 milyon 400 bin dolara satıldı.
18 Mayıs 2024
İşaretlediklerim