RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinden, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attığı için 22 Kasım 2016'da Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyeni Bülent Şık, yedi buçuk yıl sonra Ankara 27'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akademi içinde ya da dışında toplumsal barışı ve kamu refahını savunmaya devam edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Limak Lara Hotel, Türk müşterilerden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep etmiş ve bu durum sosyal medyada tepki çekince Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Otel, bu uygulamayı 'dikkatsizlik' olarak açıklamış, ancak daha önce de benzer ücretlendirmeler yaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak otel, bu uygulaması için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırılmıştır. Tüketici hakları savunucuları, bu tür uygulamaların yasal olmadığını ve ayrımcılık teşkil ettiğini vurgulamaktadır.
3 Mayıs 2024

Barış akademisyeni Mühdan Sağlam, 2016'da 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için 2017'de Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. 8 Kasım 2023'te idare mahkemesinin kararıyla görevine iade edilen Sağlam, bu kez istinaf mahkemesi kararıyla yeniden ihraç edildi. Sağlam, karara tepki göstererek adaletin bir gün geleceğine ve görevine döneceğine inandığını belirtti.
27 Şubat 2024

Nejla Demirci'nin KHK ile ihraç edilen doktor ve öğretmenlerin hikayesini anlattığı 'Kanun Hükmü' belgeseli, çeşitli festivallerde ve gösterimlerde sansüre uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Beyoğlu Sineması'nda belgesel için tahsis ettiği salonu geri çekti. Belgesel, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de sansürlenmiş ve festival iptal edilmişti. İşçi Filmleri Festivali'nde de gösterimi yasaklanan belgesel, henüz seyirciyle buluşamadı.
18 Mayıs 2024

Bahçelievler Belediyesi, Kitapyurdu.com'un yerleşkesinin ruhsatlandırma sürecinde yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle mühürlendiğini açıkladı. Kitapyurdu.com ise belediyenin istediği bağışı vermediği için yerleşkesini açamadığını ve bu yüzden faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Belediye, işlemin ruhsatsız faaliyet nedeniyle yapıldığını belirtti ve Kitapyurdu.com'un iddialarını yalanladı. Şirket, 2018'de aldığı ruhsatı paylaşarak belediyeye cevap verdi.
22 Mayıs 2024

Trendyol, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçının yan hakemi Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri sonrasında 'Vole' isimli YouTube kanalına olan sponsorluğunu sonlandırdı. Çelikler, hakeme yönelik ağır ifadeler kullanmış ve bu sözler üzerine özür dilemiş, bir süre ekranlardan uzak kalacağını belirtmiştir. Trendyol, sporda saygı ve centilmenlik değerlerine bağlı kalmak gerektiğini belirterek, bu tür ifadeleri tasvip etmediklerini ve işbirliğini sonlandırdıklarını açıkladı.
27 Şubat 2024

Fatih Altaylı, Futbol Federasyonu'nun iptal ettiğini açıkladığı naklen yayın ihalesini bir gün sonra BeIN Sports'a vermesini eleştirdi. İhale iptal edildikten sonra BeIN Sports'un teklifini 115 milyon eurodan 168 milyon euroya çıkardığı ve bu şekilde ihaleyi aldığı belirtildi. İşlemin şeffaflıkten uzak olduğu, ödemenin hangi para birimi üzerinden yapılacağının belirsizliği ve geçmişteki karışık hesaplamaların bu kez tekrarlanmayacağına dair bilgiler paylaşıldı.
4 Mart 2024

Marmaris Belediyesi, Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği oteli, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürledi ve firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesti. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin ÇED olumlu kararını bozdu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın yasallık ve vicdanilik açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Beşiktaş, sözleşmesini 4 Kasım 2022 tarihinde fesheden eski futbolcusu Tyler Boyd'a, FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararı gereğince 956 bin avro tazminat ödeyecek. Bu ödeme, fesih tarihinden itibaren yıllık yüzde faiz ile birlikte yapılacak. Boyd, Beşiktaş'a 2019 yılında transfer olmuş ve 2020-21 sezonunda Sivasspor'a kiralanmıştı. İlgili hukuki süreç halen devam etmektedir.
12 Mart 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1996 yılında New York'ta bir mağazada magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. Trump, bu iddiaları reddetmesine rağmen tecavüz ve hakaret davasında 5 milyon dolar ve ek olarak 83,3 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Trump, bu tazminat cezasının ertelenmesini talep etti ancak Federal Yargıç Lewis A. Kaplan tarafından bu talep reddedildi. Ayrıca, Trump dolandırıcılık davasından da 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve bu cezanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti.
8 Mart 2024

Halkbank, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla ABD'de yargılanıyor. Banka, 'Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası' (FSIA) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize başvurdu. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Başsavcılık Halkbank'ın yargı bağışıklığı talebini reddetti. Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu. ABD Yüksek Mahkemesi daha önce FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını teamül hukukuna göre yeniden değerlendirmesini istemişti.
29 Şubat 2024

Antalya Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir siteden rezervasyon yapan Türk müşterisinden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep ettiği için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırıldı. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda otelin bu uygulamayı yıllardır sürdürdüğü belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, alınan ek ücretin müşteriye iade edildiğini de açıkladı.
30 Nisan 2024

Futbolun Süper Lig ve 1. Lig yayın hakları, 182 milyon dolarlık teklif ile beIN Media Group tarafından kazanıldı. İhale bedelinin yarısı güncel döviz kurundan, diğer yarısı ise 31,3 liralık sabit kurdan ödenecek. Yeni ihale sonucuyla birlikte yayın gelirleri artarken, gelir dağılımı Kulüpler Birliği tarafından belirlenecek. Eğer dağılım kıstaslarında bir değişiklik olmazsa, takımların kazancı yüzde 113 ila 141 oranında artacak.
5 Mart 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Kevin Spacey, Piers Morgan ile yaptığı röportajda geçmişte erkeklere 'çok fazla dokunarak temas ettiğini' kabul etti. Spacey, uygunsuz davranışlarıyla ilgili iddialara 'sınırları zorladığını' fakat suç işlemediğini belirtti. Aktör, hukuki masraflar nedeniyle milyonlarca dolar borç içinde olduğunu ve bir gün aktörlüğe geri döneceğini düşündüğünü söyledi. Spacey, daha önce Londra ve ABD'de görülen cinsel saldırı davalarından beraat etmişti.
12 Haziran 2024

Sky News, Getir'in Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur'a beş milyon sterlin borcu olduğunu iddia etti. Getir, bu iddiaları yalanlayarak Tottenham Hotspur'a herhangi bir borçlarının olmadığını belirtti. Ayrıca, Getir'in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık iddialarına dair bir açıklama yapılmadı.
20 Mayıs 2024

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

Britanya Yüksek Mahkemesi, Avustralyalı bilgisayar mühendisi Craig Wright'ın Bitcoin'in mucidi olduğunu ve 'Satoshi Nakamoto' takma adını kullandığını iddia etmesine karar verdi. Wright, sekiz yıldır bu iddiayı sürdürmekteydi. Kar amacı gütmeyen Crypto Open Patent Alliance (COPA), Wright'ın iddialarının yanıltıcı olduğunu belirterek konuyu yargıya taşımıştı. Hakim James Mellor, Wright'ın Satoshi Nakamoto olmadığını ve Bitcoin whitepaperını yazmadığını belirtti.
14 Mart 2024
İşaretlediklerim