Türk kökenli ABD vatandaşı ve 'Genç Türkler' programının sunucusu Cenk Uygur, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olduğunu duyurdu. Uygur, Joe Biden'ın Donald Trump karşısında yenilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, seçim kampanyası için şimdiden 250 bin dolar topladı. Geçmişte Cumhuriyetçi olan Uygur, şimdi 'ilerici' politikaları destekliyor. Ancak doğuştan ABD vatandaşı olma şartı, geçmişteki tartışmalı söylemleri ve medya, Uygur'un önündeki engeller arasında yer alıyor.
3 Aralık 2023

Gezici Araştırma şirketinin 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda yüzde 53,4 oy oranıyla kazanıyor. Ankette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 43,2 olarak belirlenmiş. İkinci tur senaryosunda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,2, Erdoğan ise yüzde 44,8 oy alıyor. Katılımcıların yarısından fazlası Kılıçdaroğlu'nun seçileceğine inanırken, ankette bazı kritik bilgilerin açıklanmadığı editör notu ile belirtilmiş.
12 Nisan 2023

KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem anket şirketlerinin sonuçlarına göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor ve neredeyse ilk turda seçimi kazanacak oy oranına ulaşmış durumda. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme kararı bu anketlerin açıklanmasından kısa bir süre önce geldi. KONDA'nın anketine göre Kılıçdaroğlu %49,3, Erdoğan %43,7 oy alırken, Yöneylem ve MetroPOLL anketlerinde de Kılıçdaroğlu'nun %49 civarında bir oy oranıyla Erdoğan'ın önünde olduğu görülüyor.
11 Mayıs 2023

Türkiye Raporu'nun anketine göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin çekilmesi sonrası güncellenen anket sonuçlarında yüzde 50,5 ile ilk turda seçimi kazanıyor. Rakibi Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy alırken, Sinan Oğan ise yüzde 3,9 oy almış durumda. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, anket sorularının ifadesi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi kritik bilgilerin eksik olduğu belirtiliyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

Utah'ta yaşayan Craig Deleeuw Robertson isimli kişi, ABD Başkanı Joe Biden'ı tehdit ettiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmaya çalışılırken çıkan çatışmada öldürüldü. Robertson'ın ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yargılayan New York Bölge Savcısı Alvin Bragg ve New York Başsavcısı Letitia James'i de tehdit ettiği belirtildi. Zanlının Facebook'ta 'Bir veya iki başkanlık suikastı için doğru zaman. Önce Joe sonra Kamala!!' şeklinde bir paylaşım yaptığı ve silah fotoğrafları eklediği kaydedildi.
10 Ağustos 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, East Palestine kasabası yakınlarında 3 Şubat'ta meydana gelen ve 50 vagonun raydan çıkıp patlaması sonucu çevre felaketine yol açan zehirli kimyasal yüklü tren kazasının ardından, Başkan Joe Biden federal kurumlara bölge halkını kapı kapı ziyaret etme emri verdi. En az 400 evin ziyaret edilmesi planlanırken, Cumhuriyetçiler Ulaştırma Bakanı Pete Buttıgeıg'e geç müdahale etmekle suçlayarak inceleme başlattı. Beyaz Saray ise kazadan eski başkan Trump ve Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.
26 Şubat 2023

MAK Danışmanlık'ın 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında 63 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 50,9 oy oranıyla önde görünüyor. Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ile ikinci sırada yer alırken, diğer adaylar çok daha düşük oranlarda kalmış. Aynı araştırmada yapılan milletvekilliği seçimi tahminlerinde ise AKP yüzde 36,9, CHP yüzde 30,1 ve İYİ Parti yüzde 12,6 oy oranlarına sahip. Ancak araştırmanın hata payı bilgisi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
7 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda farklı ittifakların adayları olan Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan ve Muharrem İnce yarıştı. İkinci tura Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kaldı. Zafer Partisi'nin adayı Oğan, ikinci turda Erdoğan'ı destekledi, ancak partinin diğer bileşenleri buna karşı çıktı ve Özdağ, Kılıçdaroğlu'nu destekledi. Özdağ, seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler, yaklaşan yerel seçimler ve Türkiye ile dünya gündemini değerlendirdi.
19 Haziran 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Medyascope'ta Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtlarken, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda altılı masadan birinin aday olmasının süreci hızlandıracağını söyledi. Kendi adaylığı konusunda ise altılı masanın kararına uymaya hazır olduğunu ve eğer aday gösterilirse hem rahat seçileceğini hem de ülkeyi en iyi şekilde yöneteceğini ifade etti. MetroPOLL'ün Temmuz 2022 anketine göre Babacan, Erdoğan ile ikinci tura kaldığında yüzde 44,5 oy alıyor ve Erdoğan'ı geçiyor; ancak sonraki anketlere dahil edilmedi.
13 Ocak 2023

TEAM Araştırma'nın 23-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, CHP, İYİ Parti, HDP/Yeşil Sol ve MHP'nin oy oranlarında artış gözlemlendi. Millet ittifakında yer almayan partilerin oyları ittifak içinde kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun birinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ı geçtiği ve Muharrem İnce'nin oylarında düşüş yaşandığı belirtildi. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan karşısında 5 puan önde olduğu ifade edildi. Ancak seçmenler arasında 'Erdoğan kazanır' algısının güçlü olduğu ve muhalefetin psikolojik üstünlüğü henüz sağlayamadığı vurgulandı.
30 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimiyle ilgili sahtekarlık iddialarına yönelik bir rapor duyuracağını açıkladı. Trump, bu raporun kendisine yöneltilen suçlamaları çürüteceğini ve suçsuzluğunu kanıtlayacağını belirtti. Bu açıklama, Georgia'nın Atlanta kentinde, 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi iddiasını soruşturan savcıların Trump'a yeni suçlamalar yönelttiği bir iddianamenin kamuya açıklanmasının ardından geldi.
15 Ağustos 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla 24 Ağustos'ta Atlanta'da mahkemeye çıkacağını duyurdu. Kendisini 'radikal solcu' olarak nitelendirdiği başsavcı Fani Willis tarafından tutuklanacağını iddia etti. Trump'ın kefalet bedeli 200 bin dolar olarak belirlendi ve duruşmaya kadar serbest kalabileceği belirtildi. Trump'ın yanı sıra eski avukatları Rudy Giuliani ve John Eastman ile eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows'un da bulunduğu 18 kişiye daha suçlama yöneltilmişti.
22 Ağustos 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Türk Anadolu rock müziğinin öncü gruplarından Moğollar, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu nedeniyle 24 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında planlanan ABD turnesini sonbahara erteledi. Grup, oy kullanmanın önemine vurgu yaparak, bu kararı aldıklarını ve yeni tarihleri yakında duyuracaklarını belirtti. Ayrıca dinleyicilerini önce oy vermeye sonra da oylarına sahip çıkmaya davet etti.
22 Mayıs 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda tüm sandıkların açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu belirtti. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan yüzde 5,47 oy aldı. Hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamadığı için 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak.
15 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığına dair 'yeni kanıtlar' sunacağı basın toplantısını iptal etti. Trump, avukatının tavsiyesi üzerine bu kararı aldığını belirtti. Bu arada, Georgia'nın Atlanta kentinde, 'eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi' iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcıları, Trump'a yeni suçlamalar isnat eden iddianameyi kamuya açıkladı. Trump'a yöneltilen suçlamalar arasında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' başlıkları da bulunuyor.
18 Ağustos 2023

ABD'de federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla hazırlanan geçici bütçe tasarısı, hem temsilciler meclisinde hem de senatoda onaylandı. Tasarı, çeşitli bakanlıklar ve kamu kurumlarına 8 Mart ve 22 Mart'a kadar finansman sağlanmasını öngörüyor. Tasarının yasalaşması için son olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın imzası gerekiyor. Bu, 1 Ekim 2023'te başlayan 2024 mali yılı için hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik dördüncü geçici bütçe olacak.
1 Mart 2024
İşaretlediklerim