Dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi, 12 Ağustos'ta New York'ta bir konuşma yaparken bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu bir gözünü kaybettiğini ve saldırı anında öleceğini düşündüğünü belirtti. Rüşdi, saldırıyı detaylandırarak, saldırganın 27 saniye içinde kendisine 12 bıçak darbesi indirdiğini ve sonrasında yerde kanlar içinde kaldığını anlattı. Ayrıca, saldırı anında kişisel eşyalarını düşünmenin aptalca olduğunu ancak bu düşüncelerin hayatta kalma içgüdüsüyle bağlantılı olduğunu ifade etti.
15 Nisan 2024

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

Habertürk, dış haberler editörü Saime Toktaş'ı, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırılarını 'terörist eylem' olarak tanımladığı yorumları nedeniyle görevden çekti. Toktaş, İsrail'den yaptığı canlı yayında bu ifadeleri kullanmış ve sosyal medyada iktidar destekçileri tarafından eleştirilmişti. Habertürk Genel Yayın Yönetmeni, editörün ifadelerini kabul edilemez bulduklarını ve editöryal politikalarına aykırı olduğunu belirtti. Toktaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özür diledi ve yanlış anlaşıldığını ifade etti.
7 Kasım 2023

Selahattin Demirtaş, Twitter'da kullandığı bir ifade nedeniyle hayvan özgürlüğü aktivisti ve gazeteci Zülal Kalkandelen tarafından türcü dil kullanmakla eleştirildi. Kalkandelen, bu eleştirisi sonrasında sosyal medyada çeşitli saldırılara maruz kaldı. Bazı kullanıcılar tarafından HDP düşmanı ve cahil ulusalcı olarak nitelendirildi. Demirtaş, basın danışmanı aracılığıyla Kalkandelen'e özür mesajı göndererek daha dikkatli olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Evren Barış Yavuz, Haluk ve Selçuk Bayraktar'ın Filistin eylemindeki bir fotoğrafını paylaşarak İsrail'e jet yakıtı satışı iddiasında bulundu ve bu paylaşım sonrası tutuklandı. Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in Selçuk Bayraktar hakkındaki eleştirel paylaşımı da iktidar yanlısı yazarların tepkisini çekti. Faruk Bildirici, son on gün içinde Bayraktar kardeşleri savunan yazarları inceledi ve bu yazarların savunma yazılarına dikkat çekti. Bildirici, bu yazarların savunma motivasyonunu sorgulayarak, belki de ödül puanı verildiğini ima etti.
22 Nisan 2024

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın aylar önce sipariş ettiği Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazına Mossad’ın küçük patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti. Bu patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. İsrail'den henüz bir açıklama gelmezken, cihazların ABD ve Tayvan menşeli olduğu iddia edildi. Tayvanlı şirketler ise cihazların üretiminde doğrudan bir dahilleri olmadığını savundu.
18 Eylül 2024

Sinema sanatçısı İlyas Salman hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 'ucuz adam' dediği gerekçesiyle hakaret iddiasıyla dava açıldı. Salman'ın bu sözleri BirGün Gazetesi'ne verdiği bir röportajda söylediği belirtildi. İstanbul Başsavcılığı, Salman hakkında dava açtı ve Salman'ın bu sözleri söyleyerek Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği iddia edildi. Salman'ın yargılanmasına 10 Ekim Salı günü başlanacak.
6 Ekim 2023

ABD'nin New Mexico eyaletinde, 'Rust' filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne neden olan kazayla ilgili aktör Alec Baldwin ve silahlardan sorumlu Hannah Gutierrez Reed 'kasıtsız adam öldürme' suçlamasıyla dava açılacağı açıklandı. Yönetmen yardımcısı David Halls ise 'ölümcül bir silahı ihmal ederek kullanmak' suçunu kabul etti. Baldwin, kazadan sonra yaptığı açıklamada gerçek mermi olduğunu bilmediğini ve suçluluk hissetmediğini belirtmiş, Hutchins'in ailesiyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
20 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023

Şair Ahmet Telli, 2015'te IŞİD'in Kobani'ye saldırısının ardından bir anma toplantısında okuduğu şiirler sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanmaktadır. Davanın ikinci duruşması 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Telli'nin yargılanmasına karşı sosyal medyada 'Ahmet Telli'nin Mısralarıyız' başlığı altında bir destek kampanyası yürütülüyor. Telli, 2017'deki toplantıda okuduğu şiir ve yaptığı konuşma nedeniyle 2020'de dava açıldığını ve yurtdışına çıkış yasağının ilk duruşma sonrası kaldırıldığını belirtti.
20 Mart 2023

Batman'da yapılan bir sokak röportajında muhalefet liderlerini 'kafa kesmekle' tehdit eden ve kendini Hizbullahçı olarak tanımlayan İ.C.K., gözaltına alındı. İ.C.K., cemaat ve tarikatların kapatılmasını isteyen muhalefet liderlerine yönelik ölüm tehdidinde bulunmuştu. Batman başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
31 Mart 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

Batman'da bir sokak röportajı sırasında kendini Hizbullahçı olarak tanıtan İ.C.K. isimli şahıs, muhalefet liderlerini ölümle tehdit etti. Söz konusu tehditlerin ardından Batman Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve İ.C.K. gözaltına alındı. Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Batman İl Başkanlığı, İ.C.K'nin partileriyle bir ilişkisinin olmadığını açıkladı.
30 Mart 2023

Şair Ahmet Telli, 2015'te Kobani'ye yapılan IŞİD saldırısının ardından yaptığı bir konuşmada okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyor. 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına sanat ve siyaset dünyasından destek geldi. Savcı, Telli'nin suç işlediğini belirterek cezalandırılmasını istedi. Savunma tarafının süre talebi üzerine duruşma 4 Temmuz'a ertelendi.
21 Mart 2023

Amerika Birleşik Devletleri’nin Beyrut büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Lübnan ordusunun açıklamasına göre, Suriye uyruklu saldırgan güvenlik güçlerince vurularak yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
5 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'nu azarladı. Olay, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından eleştirildi. Price, ifade özgürlüğünün demokrasi için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. ABD'nin Türkiye'deki ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalardan endişe duyduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Caniyahu' olarak nitelendirerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu en az 109 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olduğunu belirtti. Bahçeli, Türk milletinin Filistin'deki duruma sessiz kalmayacağını ve 'Gönüllü Kudüs Sevdalıları'nın her türlü göreve hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tazminat ödemesi gerektiğini ve Netanyahu'nun adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
1 Aralık 2023

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim