Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları açılış resepsiyonuna davet edilmedi. Erdoğan, torununun LGBT gösterileri olacağı uyarısı üzerine gitmediğini iddia etmişti. Ancak France 24'ün haberine göre, Erdoğan'ın yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da davet edilmedi.
31 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’yi ağırladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Kobakhidze’nin huzurunda 'Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' imzalandı. Anlaşma, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gürcistan adına ise Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili tarafından imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye, satın aldığı LNG’yi Avrupa’ya satma imkanına sahip olacak.
16 Mayıs 2024

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gana'da Cumhurbaşkanı Mahamudu Bawumia ve Çevre, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanı Ophelia Mensah Hayford ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Türkiye ile Gana arasındaki stratejik işbirliğinin önemi vurgulandı ve bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir protokol imzalandı. Protokolün, iki ülkenin bilim ve teknoloji kapasitesini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
5 Temmuz 2024

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hitap etmek üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Abbas'ı daha önce Meclis'te konuşma yapmaya davet ettiklerini ancak Abbas'ın gelmediğini belirtmişti. Abbas ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na indi ve Abbas, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Abbas, yarın TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek.
14 Ağustos 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde bir iç savaş çıkartılmasına müsaade etmeyeceğini belirtti. Elon Musk, Maduro'ya sosyal medya üzerinden yanıt vererek onu Guantanamo'ya götüreceğini söyledi. Maduro, ABD'yi ve bazı dünya liderlerini ülkesini karıştırmakla suçladı ve Venezuela'nın emperyalizmin eline düşmeyeceğini vurguladı.
1 Ağustos 2024

Elon Musk, ABD Başkanı Joe Biden'ın performansını eleştirerek, 'Bir süredir başkanımız yok' dedi. Biden'ın CNN'de Donald Trump ile yaptığı münazaradaki performansı, sağlığıyla ilgili endişelere yol açmıştı. Demokrat Parti içinden bazı üst düzey isimler, Biden'ın yerine Kamala Harris'in aday gösterilmesini istemişti. Biden'ın başkanlık yarışına devam etmesi, bazı büyük şirketlerin desteğini geri çekmesine neden oldu.
9 Temmuz 2024

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Endonezya’ya uydu internet hizmeti sağlayacak Starlink’in açılışını yaptı. Starlink, SpaceX’in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için geliştirdiği uzay tabanlı bir sistemdir. Musk, Endonezya’nın en ücra bölgelerine internet hizmeti sağlamak için Starlink’i devreye soktu ve ülkede sağlık ve eğitim sektörlerinde internete erişimin arttırılması için bir anlaşma imzaladı. Musk, bu hizmetin internete erişimi düşük olan bölgelere erişim sağladığı için çok heyecanlı olduğunu belirtti.
20 Mayıs 2024

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu için ABD'de bulunan Emine Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde devlet başkanlarının eşlerine Türk çeyiz kültürünü, gelin alayını ve gelin hamamını tanıttı. 'Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk' programına ev sahipliği yapan Erdoğan, çeyiz geleneğinin kültürümüzde özel bir yeri olduğunu vurguladı. Etkinlikte Osmanlı ve Anadolu dönemi geleneksel gelinlikleri defileyle tanıtıldı ve geleneksel Türk kahvesi ile şerbet ikram edildi.
24 Eylül 2024

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens'in Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını belirtti. Siemens ise gecikmenin Alman hükümetinin ihracat ve gümrük izinlerini vermemesinden kaynaklandığını açıkladı. Şirket, ihracat izinlerinin Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'na bağlı Ekonomi ve İhracat Kontrolü Dairesi tarafından verildiğini ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle sıkı denetim altında olduklarını belirtti.
14 Eylül 2024

Chicago'da Zekat Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen Türk Festivali, Türk-Amerikan Kültür Birliği (TACA) tarafından eleştirildi. TACA, festivalde İstiklal Marşı'nın okunmaması ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anılmamasının Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edemeyeceğini belirtti. Festivalin sponsorları arasında T.C Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Türk Hava Yolları gibi önemli kuruluşlar yer aldı. TACA, festivalle hiçbir bağlantısı olmadığını ve Atatürk'ün ilke ve değerlerine bağlı olduklarını vurguladı.
28 Mayıs 2024

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünya çapında birçok sektörü etkileyen yazılım sorununa karşı Milli Teknoloji Hamlesi önerdi. Kacır, çözümün daha fazla yerli ve milli ürün kullanımı ve teknolojide tam bağımsızlık olduğunu belirtti. Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını bildirdi. Türk Hava Yolları da bu sorun nedeniyle rezervasyon ve bilet işlemlerinde aksaklıklar yaşandığını duyurdu.
19 Temmuz 2024

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024

Britanya hükümeti, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarını 'iç savaş kaçınılmaz' diye yorumlamasını eleştirdi. Southport kentinde bir bıçaklı saldırganın üç çocuğu öldürmesi ve sekizi çocuk 10 kişiyi yaralaması üzerine aşırı sağcılar sokaklara dökülmüş ve göçmenlere ait işyerleri ile camilere saldırmıştı. Britanya başbakanlık sözcüsü ve Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander, Musk’ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'içler acısı' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim