Erzurum'da Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırı düzenlendi ve en az 17 kişi yaralandı. Erzurum Valisi Okay Memiş'in başlangıçta sadece su şişesi atıldığını savunmasına rağmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bazı AKP'li politikacılar İmamoğlu'nu suçladı. Emniyet güçleri saldırıya karıştığı tespit edilen 19 kişiden 15'ini gözaltına aldı, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
8 Mayıs 2023

SOL Parti, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde hükümet karşıtı bir yürüyüş düzenlemek istedi. Partinin Kadıköy ilçe binasının polis tarafından ablukaya alındığı ve yürüyüşe müdahale edildiği Twitter üzerinden duyuruldu. Müdahale sonucunda SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen de dahil olmak üzere 100'e yakın kişi gözaltına alındı. Bu olay, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sonrası hükümete yönelik öfkenin bir yansıması olarak görülüyor.
1 Mart 2023

Gürcistan'da, yurt dışından finansman alan kuruluşların 'yabancı ajan' olarak etiketlenmesini öngören yasa tasarısı, Tiflis sokaklarında üç gün süren protestolara neden oldu. Parlamento, protestoların ardından yasa tasarısını geri çekti. Protestocuların polis sirenleri eşliğinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada dikkat çekti. Gösteriler sırasında gözaltına alınan 133 kişi serbest bırakıldı.
10 Mart 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün yaşamını yitirmesi sonrasında çıkan olaylarda 150 kişi gözaltına alındı. Olaya tepki gösterenler Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse, Viry-Chatillon gibi farklı kentlerde protesto düzenledi. Protestolar sırasında araçlar, çöp bidonları ve kamu eşyaları ateşe verildi, polise taş atıldı ve polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.
29 Haziran 2023

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasına el konulması, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde protesto gösterilerine yol açtı. Bu gösteriler, Van'dan başlayarak diğer illere yayıldı ve milletvekilleri de Van'a destek için gitti. Yerel seçim sonuçları ve ekonomik büyüme beklentileri, Türk tipi demokrasinin ve ekonomik politikaların eleştirildiği bir bağlamda tartışıldı. Erdoğan'ın IMF ile uyumlu kalkınma planları ve Irak ile yapılacak sınır dışı operasyonlarının meşruiyeti de ele alındı. Sonuç olarak, Abdullah Zeydan'a yönelik kayyum atama girişimi, halkın direnişiyle geri çekildi.
5 Nisan 2024

Guyana ordusuna ait ve içinde 7 kişinin bulunduğu bir GDF Bell-412 tipi helikopter, Venezuela sınırına yakın, ihtilaflı Esequibo bölgesinde kayboldu. Genelkurmay Başkanı Omar Khan, kötü hava şartlarına dikkat çekerek helikopterin kayboluşunun Venezuela saldırısı sonucu olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirtti. Arama çalışmaları başlatıldı, ancak Venezuela tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık konusudur.
7 Aralık 2023

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı ve çevresine yürümek isteyen işçi ve sendika üyelerine polis müdahale etti. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere şehrin birçok noktası abluka altına alındı. Çeşitli gruplardan toplamda 53 kişi gözaltına alındı. Polis, müdahalelerde plastik mermi ve biber gazı kullanımı da dahil olmak üzere sert önlemler aldı.
1 Mayıs 2024

Yunanistan'da aşırı sağcı grupların Monastiraki İstasyonu'ndaki metronun vagonuna benzin döktüğü ve çevredekileri tehdit ettikleri görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Olayın ardından eylemi gerçekleştiren kişi gözaltına alındı. Yunan basını, vagona benzin döken kişi ile olaylara karışan diğer 12 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi. Ayrıca, elinde bidonla videoda görülen kişinin daha önce bir futbol maçında da havai fişekle yakalandığı ve yetkililerin bu kişiyi 'holigan ve aşırı sağcı' olarak tanımladığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Meksika'nın Matamoros şehrinde kaçırılan dört Amerikan vatandaşından ikisinin cesetleri bulundu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD halkı ve hükümetine başsağlığı diledi ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Tamaulipas Savcısı Irving Barrios, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD vatandaşlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

Erzurum'da, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırı düzenlendi ve bu saldırıda çocuklar dahil olmak üzere 17 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu'nu 'provokatör' olarak nitelendirdi. Erzurum Valisi Okay Memiş, İmamoğlu'nun ziyaretinin 'esnaf ziyareti' olarak planlandığını ve bu nedenle etkin güvenlik önlemleri alınmadığını savundu. Vali Memiş, gerekli görülmesi halinde gözaltı işlemlerinin yapılacağını belirtti.
7 Mayıs 2023

Meksika'nın güneyinde, göçmenleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı. Kazada üç çocuk da yaşamını yitirdi. Oaxaca Devlet Sivil Koruma Koordinasyonu, ölenlerin çoğunun Venezuelalı göçmenler olduğunu duyurdu. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
7 Ekim 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

Kolombiya'nın Guaviare yönetim bölgesine bağlı San Jorge köyünde görev yapan 18 asker, kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerce kaçırıldı. Ordu, askerlerin sağ salim kurtarılması için çalışma yürüttüğünü ve bölgeye takviye birliklerin sevk edildiğini açıkladı. Ayrıca, personelin sağlıklı şekilde teslim edilmesi için toplum liderleriyle görüşme yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Savcılık olaya ilişkin soruşturma başlattı.
22 Ekim 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları sırasında Taksim Meydanı'na gitmek isteyen 217 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan bu kişilerden 182'si işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı. Kalan 35 kişi ise daha fazla inceleme için adliyeye sevk edildi. Bu olaylar, şehirdeki güvenlik önlemleri ve polis müdahalesi ile birlikte gerçekleşti.
2 Mayıs 2024

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

17 Mart'tan bu yana Türkiye genelinde muhtarlık seçimleri nedeniyle çıkan kavgalarda altı kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında bir polis memuru da bulunuyor. Olaylarla ilgili aralarında muhtar adaylarının da olduğu 26 şüpheli gözaltına alındı, ikisi tutuklandı. Bu tür olaylar her sene yaşanmakta ve can kayıplarına yol açmaktadır.
1 Nisan 2024

Rusya'nın tanınmış araştırmacı gazetecisi Elena Milaşina ve avukat Aleksander Nemov, Çeçenya'da maskeli ve silahlı kişiler tarafından saldırıya uğradı. Milaşina beyin sarsıntısı geçirirken, Nemov bacağından bıçaklandı. Saldırganlar, ikiliye Çeçenya'dan ayrılmaları ve hiçbir şey yazmamaları konusunda uyarıda bulundu. Milaşina ve Nemov, Çeçenya Özerk Yönetimi lideri Ramazan Kadirov'a muhalif bir ailenin yargılandığı dava ile ilgili Grozni'ye gitmişti. Milaşina, daha önce de tehditler almış ve 2020'de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından Cesaret Ödülü'ne layık görülmüştü.
5 Temmuz 2023

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli 25 yaşındaki Aaron Bushnell, Gazze'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi. Bushnell, eylemi sırasında 'Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim' ve 'Filistin'e özgürlük' ifadelerini kullanarak, Filistinlilere yönelik destek mesajı verdi. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve Bushnell'un eylemi sırasında çekilen görüntüler yayıldı.
26 Şubat 2024

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim