Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Merkez Bankası, tüzel kişilerin dövizden Türk lirası mevduata geçişte sağlanacak desteğin şartlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi şartı 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesapları, talep etmeleri halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Bu tebliğ, döviz hesaplarının TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümünde sağlanacak desteğin detaylarını düzenliyor.
10 Ocak 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Merkez Bankası, liralaşma stratejisi çerçevesinde, şirketlerin yurt dışından elde ettikleri dövizin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir destek paketi açıkladı. Bu destek paketi kapsamında, şirketlerin Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının yüzde 2'si kadar dönüşüm desteği alacakları belirtildi. Bankalar da benzer bir taahhütte bulunarak destekten yararlanabilecek. Ancak taahhütler yerine getirilmezse, ilgili şirketlerin Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl süreyle kabul edilmeyecek ve ihlal edilen süre için verilen destek geri alınacak.
26 Ocak 2023

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların gerçek kişi hesaplarındaki dövizden TL'ye dönüşüm oranlarını değiştirdi. 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 10'luk dönüşüm oranını sağlayamayan bankalar, eksik kalan miktar için altı ay boyunca menkul kıymet blokesi uygulayacak. 28 Temmuz'dan sonra ise dönüşüm oranı eşiği yüzde 30'a çıkacak ve bu oranı sağlayamayan bankalar, hedefe ulaşana kadar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.
17 Mayıs 2023

Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Bu uygulama, TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılmıştı. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj alınmazken, normal TL mevduatında stopaj uygulanıyor. KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira olarak belirtiliyor.
27 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla üç aydan uzun vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak ayarladığını duyurdu. Bu karar, liralaşma stratejisi çerçevesinde, vatandaşların ve bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirmelerini teşvik etmek için alındı. Ayrıca, yurt dışından sağlanan altı aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için de zorunlu karşılık oranları yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Değişiklikler 3 Şubat 2023 tesisinden itibaren geçerli olacak.
15 Ocak 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim