Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Rusya ve Ukrayna, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 40 tutsak askerin takas edilmesi konusunda anlaşma sağladı. Rus İnsan Hakları Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Lubinets, uluslararası ombudsman konferansı sırasında bir araya gelerek bu konuda mutabakata vardı. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden çatışmaların ortasında gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü konusunda anlaşma sağlandı. 7 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının Arap Birliği toplantılarına katılımı yeniden başlatılacak. Ayrıca, Suriye meselesinin çözümünü takip etmek üzere bir takip komitesi kurulması kararlaştırıldı. Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, 2011'deki iç savaş nedeniyle askıya alınmıştı.
8 Mayıs 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

Küba, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan birçok devlet başkanının katılımıyla 'G77+Çin' zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, Küba Devlet Başkanı Migul Diaz Canel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Zirvede bilimin, teknolojinin ve yeniliğin rolü ele alınacak. G77, 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulmuş ve bugün 134 üyesi bulunmaktadır.
15 Eylül 2023

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz'de gıda sevkiyatının ve nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin yeni bir anlaşma önerisini kabul ettiklerini, ancak Ukrayna'nın bu anlaşmayı kabul etmediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın nükleer santralleri bombalama planları olduğunu iddia etti. Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna'nın ihracatını yeniden başlatmıştı, ancak Rusya, kendi tahıl ve gübresini ihraç edemediği için anlaşmadan çekilmişti. Türkiye, anlaşmayı yeniden başlatmak için girişimlerde bulunmuştu.
2 Eylül 2024

NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Sudani, Suriye'nin güvenliğinin Irak'ın güvenliği ve istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak'ın aktif bir rol üstlendiğini ve benzer bir rolü Türkiye ve Suriye arasında da üstlenmeye çalıştıklarını ifade etti. Sudani, Erdoğan ve Esad ile bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve yakında bazı adımlar atılacağını söyledi.
1 Haziran 2024

Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi vereceğini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın AB desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu kredi, G7 ülkelerinin haziran ayında aldığı karar doğrultusunda sağlanacak. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu ve bu tutarın 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
20 Eylül 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim