Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defalığına 5 bin lira ödeneceğini duyurdu. Bu ödeme, emekli olup fiilen çalışmaya devam edenleri kapsamayacak. Ödemenin kasımın ilk yarısında yapılacağı belirtildi. Ayrıca Erdoğan, yılbaşında emeklilerin durumunun tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihini işaret ederek, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'yı 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi. Erdoğan, geçmişte Demokrat Parti'nin tek parti dönemini sona erdirdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak, milletin aynı tarihte muhalefete 'Yeter' diyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve muhalefetin siyasi deja-vu yaşattığını ifade etti. Erdoğan, savunma sanayii ve askeri personel hakkında yapılan eleştirilere de sert tepki gösterdi.
18 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari taşımacılık yapan esnafın araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce ÖTV indirimine karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan'ın duyurusunun ardından muafiyetin detaylarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce ÖTV indirimi yapacaklarını söylemesi üzerine Nebati'nin karşı çıktığı ve ÖTV artırımını düşündüklerini ifade ettiği bir toplantının detayları da hatırlatıldı.
24 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremlerin ekonomik yükü 2 trilyon lira olarak hesaplandı. Bu rakam, Türkiye'nin tahmini milli gelirinin yüzde 9'una denk geliyor. Depremlerde 277 binden fazla bina yıkık veya ağır hasarlı durumda ve can kaybı sayısı 48 binin üzerinde. Hasarın yüzde 55'i konut hasarlarından, geri kalanı ise kamu altyapısı ve özel sektör hasarlarından oluşuyor. Sigorta sektörünün kayıpları da hesaba katıldığında toplam zararın bu miktar olduğu belirtiliyor.
17 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs seçimlerinde zaferden şüphe duymadıklarını ve yeni dönemin kapılarını açmayı hedeflediklerini belirtti. Cumhur ittifakının, HÜDA-PAR'ın desteğiyle ve Yeniden Refah Partisi ile DSP'nin katılımıyla genişleyebileceğini ifade etti. Erdoğan, seçim kampanyalarını depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı göstererek, müzikli mitingler ve klasik yöntemler kullanmadan yürüteceklerini söyledi.
11 Mart 2023

Türkiye hükümeti tarafından uygulanan 'yeni ekonomi modeli' cari işlemlerde fazla vermeyi ve yüksek enflasyonu düşürmeyi hedefliyordu. Ancak ekonomistlerin uyarılarına rağmen modelin hedefleri tutmadı ve ekonomi, piyasa dışı düzenlemeler ve rezerv satışlarıyla destekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları sürdürme kararlılığına rağmen, hükümet yetkilileri mevcut modelin devamı veya seçim sonrası 'ortodoks' ekonomi politikalarına geçiş üzerine görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etti.
27 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında Türkiye'nin 49 milyar dolar seviyesindeki cari açığının kapatıldığını ifade etti. Ancak son verilere göre cari açık 55 milyar dolara yükselmiş durumda. Nebati, bütçe görüşmeleri sırasında tarım ve ulaştırma bakanlarına ek bütçe sağladığını ve bu durumu bir başarı olarak nitelendirdi. Ayrıca, deprem sabahı Türkiye'nin 100 milyar dolarlık servet kaybına uğradığını belirtti.
10 Mayıs 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi maaş zamlarıyla vatandaşlara 'yalancı bir bahar' vadettiğini ve seçim sonrası Türkiye'nin 'kara kışa' sürükleneceğini iddia etti. Babacan, Türkiye'nin enflasyonla mücadele edecek politika ve iş bilen kadrolardan yoksun olduğunu, bu durumun devam etmesi halinde yoksulluğun artacağını ve temel gıda maddelerine erişimin zorlaşacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın seçimler öncesinde ekonomiyi sağlam tutmak için döviz işlemlerine sınırlama getirdiği ve Merkez Bankası rezervlerini kullanarak dolar kurunu sabit tutmaya çalıştığına dikkat çekti.
22 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet, akaryakıta 6 liralık ÖTV zammı yaptı. Zamlar, dolar kurundaki artış ve enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde geldiği için vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, zammın gerekçesi olarak deprem maliyetlerinin bütçeye etkisini azaltma ve ÖTV'nin enflasyon karşısında erimesini gösterdi. Ayrıca, akaryakıtta ÖTV'nin yaklaşık yedi yıldır artırılmadığı ve yeni zammın enflasyon artışının altında olduğu belirtildi.
16 Temmuz 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında büyük artışlar yaşanmıştır. Hükümet, bu artışların önüne geçmek için kiralara yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bu sınırın temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir. Uzmanlar ve emlak sektörü temsilcileri, bu uygulamanın piyasaya olumsuz etkileri olduğunu ve evlerin boş kalmasına neden olduğunu ifade etmektedir.
3 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması' programında yaptığı konuşmada, muhalefetin oluşturduğu 'altılı masa'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, altılı masanın ülkeyi birlikte yönetme kararını eleştirerek, bu durumun dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem olduğunu ve milletin bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti. Ayrıca, Halkbank'ın kredi kartı üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.
10 Ocak 2023

Ocak ayında Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar lira, bütçe gelirleri ise 617,2 milyar lira olarak gerçekleşti, bu durumda bütçede 150,7 milyar lira açık oluştu. Faiz dışı bütçe giderleri 646,9 milyar lira ve faiz dışı açık 29,6 milyar lira olarak kaydedildi. Bütçe giderleri ve gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 139 ve yüzde 113,5 oranında artış gösterdi. 2023 yılında bütçe açığı 1,37 trilyon lira olarak gerçekleşmişti.
15 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 'FETÖ' gerekçesiyle ihraç edilen 450 hakim ve savcının göreve iadesi kararına ve Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarına tepki gösterdi. Erdoğan, bu kararların kendilerini rahatsız ettiğini belirtti ve Anayasa Mahkemesi'nin sık sık bu tür kararlar almasının ciddi manada rahatsızlık yarattığını ifade etti. Ayrıca, Erzincan'da yaşanan büyük bir heyelan sonucu 9 madencinin toprak altında kaldığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yerel seçimlere de değinen Erdoğan, 31 Mart'ın bazı siyasi figürler için son olacağını öngördü.
15 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmeye başladığını ve hayat pahalılığı sebebiyle bazı kesimlerin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını belirtti. NATO liderler zirvesinde Türkiye'nin rolünün teyit edildiğini ve İsrail ile NATO işbirliğine onay vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve ekonomik bağları nedeniyle tek bir bloğa sıkıştırılamayacağını ve dış siyasette yeni denklemler kurmanın önemini ifade etti. Depremzedeler için yapılan konut çalışmalarının hızla devam ettiğini ve 2025 yılı bitmeden tüm depremzedelerin evlerine kavuşacağını söyledi.
16 Temmuz 2024

Zülal Kalkandelen, Türkiye'de kamu bütçesinin nasıl harcandığına dair şeffaflık eksikliğini eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasarruf tedbirlerine tüm kamu idarelerinin uyması gerektiğini belirtmesine rağmen, Saray ve Diyanet gibi kurumların büyük harcamalarına dikkat çekiyor. Yeni tasarruf paketi kapsamında bazı önlemler öne çıksa da, Kalkandelen bu önlemlerin bütçe açığını kapatmakta yetersiz olduğunu ve kamuda yaşanan yolsuzlukların bedelinin dürüst vatandaşlara yüklendiğini vurguluyor.
17 Mayıs 2024

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024
İşaretlediklerim