Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Şubat ayı yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin üzerinde çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar vereceğini ve 2025'te bu sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklenecek dezenflasyon sürecinin önemine vurgu yaptı.
6 Mart 2024

İrfan Hüseyin Yıldız, enflasyonun Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkilerini ele alıyor. Enflasyonun, Türk Lirası borçlarını eriterek ve varlık değerlerini artırarak bazı kesimleri zenginleştirdiğini, devletin ise harcamalar üzerinden ve enflasyonist kârlar üzerinden daha fazla vergi topladığını belirtiyor. Ayrıca, negatif reel faizlerin zenginleri daha da zenginleştirdiği, fakirleri ise daha da fakirleştirdiği ve gelir dağılımını bozarak yoksulluğu derinleştirdiği vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de mart ayında enflasyonun yüzde 5,08 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 112,51'e ulaştığını duyurdu. Geçen ayki verilere göre yıllık enflasyon yüzde 126,91 iken, bu düşüş baz etkisiyle açıklanıyor. Baz etkisi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yapılan karşılaştırmalı hesaplamalar sonucu ortaya çıkıyor ve iktidarın enflasyonla mücadelede önlem almak yerine bu etkiyi beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 2,39 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 43,68'e geriledi. Bu dönemde konut harcamaları aylık yüzde 1,47 oranında düşüş gösterdi ve TÜİK verilerine göre, konut fiyatlarındaki 49 aylık sürekli artış trendi sona erdi. Uzmanlar, seçim belirsizliği olan bir dönemde konut fiyatlarında düşüş beklemiyorlardı, ancak döviz bazında bir düşüş olabileceği öngörülüyor.
3 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik durumu ve fiyat artışlarını ele alıyor. TÜFE'nin son iki buçuk yılda %275 arttığını, akaryakıt fiyatlarında ise daha da büyük artışlar yaşandığını belirtiyor. Benzinin son iki buçuk yılda %439, motorinin ise %470 oranında zamlandığını vurguluyor. Bu durumun temel nedeninin Türk Lirasının değer kaybı olduğunu ve döviz kurlarındaki artışların bu kaybı tetiklediğini ifade ediyor.
17 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın döviz kurları ve Türk parasının değeri hakkında yaptığı analizleri ele alıyor. Merkez Bankası'nın hesaplamalarına göre, döviz kurlarının düşmesi gerektiği, ancak bu durumun açıkça dile getirilmediğini belirtiyor. Türk parasının değerli olduğu yönündeki yaygın kanının aksine, Merkez Bankası'nın her ay yayınladığı veriler, Türk parasının değer kaybettiğini ve enflasyonun politika belirlemede önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Aktaş, Merkez Bankası'nın bu durumu açıkça dile getiremediğini ancak web sayfasında bu durumu ilan ettiğini ifade ediyor.
21 Şubat 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ocak ayında aylık enflasyon %5,94, yıllık enflasyon ise %79,68 olarak gerçekleşti. Bazı harcama kalemlerinde artışlar gözlenirken, giyim harcamalarında düşüş yaşandı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon %92,7 seviyesindeydi ve yıl içinde üç haneli rakamlara ulaşmıştı. Baz etkisi nedeniyle bu yılın ocak ayında enflasyon oranı düşüş gösterdi. Ayrıca, İstanbul'da aylık fiyat artış serisi 43 aya yükseldi.
1 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın 60. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklenmediğini belirtti. Yılmaz, yerel seçimlerin makro ekonomi politikalarını etkilemeyeceğini ve bu konuda yapılan tartışmaların spekülatif olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2025 yılı için yüzde 15 civarında bir enflasyon ve 2026 için tek haneli enflasyona dönüş öngörüldüğünü açıkladı.
19 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayında aylık enflasyon %2,29 artarken, yıllık enflasyon baz etkisiyle %50,5'e geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede büyümeden taviz vermediklerini ve toplumun bu mücadeleyi içselleştirdiğini belirtti. Nebati, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın hedefleri etkilese de yaz aylarıyla birlikte toparlanma başladığını ve işsizlikle ilgili bir problem yaşanmadığını ifade etti.
5 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Tunç Şatıroğlu, bu kararı 'enflasyon lobisinin kazanması' olarak değerlendirirken, Mahfi Eğilmez asıl önemli olanın faiz değil, enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti. Ocak ayı enflasyonunun %6.7, Şubat ayının ise %5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor, ancak yıl sonu beklentileri Merkez Bankası'nın tahminlerinin 7 puan üzerinde.
22 Şubat 2024

Türkiye'de iktidar, seçimlere kısa bir süre kala enflasyon rakamlarını düşürmeye çalışıyor. Aralık ayında yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak açıklandı. İktidar, baz etkisi ve zincir marketlerin fiyatları dondurması gibi yöntemlerle ocak ayı enflasyonunu negatif çıkarmayı hedefliyor. İstanbul'da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılan indirimler de bu stratejinin bir parçası olarak görülüyor. Uzmanlar, iktidarın bu hamleleri seçim kampanyası için kullanacağını öne sürüyor.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Alaattin Aktaş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin enflasyonu düşüreceğine dair görüşünün piyasalar tarafından tam olarak yansıtılmadığını belirtiyor. Aktaş'a göre, yabancı yatırımcılar döviz kurunun faiz oranlarından daha az artacağına inanıyor ve bu nedenle Türk Lirası'na yatırım yapıyor. Ayrıca, yerli yatırımcıların da dövizden çıkarak TL mevduat hesaplarına yöneldiği ve bunun daha yüksek getiri sağladığı vurgulanıyor. Aktaş, bu durumun enflasyon beklentilerinden ziyade döviz kurunun artmamasıyla ilgili olduğunu ifade ediyor.
21 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın enflasyon hesaplamalarında kullanılan veri setlerinin doğruluğunu sorguluyor. Türkiye ve diğer ülkelerdeki enflasyon oranlarının hesaplamada temel veri olarak kullanıldığını belirtiyor. Aktaş, diğer ülkelerin enflasyon ölçümlerinin yanlış olabileceği ihtimalini değerlendiriyor, ancak asıl sorunun Türkiye'deki enflasyon ölçümünde olabileceğini öne sürüyor. Türkiye'de gerçek enflasyonun hesaplanandan yüksek olması durumunda, Türk Lirası'nın değer kaybının hesaplanandan daha fazla olabileceğini ifade ediyor.
7 Mart 2024

AA Finans tarafından yapılan ankete göre, 10 ekonomistin katılımıyla haziran ayı için Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,91 artması bekleniyor. Bu beklentiye göre, yıllık enflasyonun yüzde 38,20'ye düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 47,32'den 42,07'ye gerilemiş durumda. Mayıs ayında TÜİK tarafından ölçülen yıllık enflasyon yüzde 39,59 olarak kaydedilmişti.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim