ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşmada, para politikasında daha fazla kısıtlamanın geleceğine inandıklarını ifade etti. Powell, güçlü iş gücü piyasasının bu kararı yönlendirdiğini ve faiz oranlarını bir yıldan biraz fazla sürede 500 baz puan artırdıklarını belirtti. Ayrıca, piyasaların önemli ölçüde faiz oranlarında artış beklentisiyle hareket ettiğini ve enflasyonu hedefe ulaştırmanın biraz zaman alacağını söyledi.
28 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Kararda, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi.
27 Haziran 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentilerinin aksine, ulusal kurumların tahminlerine göre faizin sabit kalması öngörüsünü yıkarak geldi. Para Politikası Kurulu, ocak ayında parasal sıkılığın yeterli düzeye ulaştığını belirtmiş ve faiz artışlarının sona erdiğini ima etmişti. Ancak, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası faiz artırımına gitme kararı aldı. Ekonomistler ve ekonomi gazetecileri, kararı genel olarak olumlu karşıladı, ancak bazıları bu adımın geç kalındığını belirtti.
21 Mart 2024

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Mart ayında faizi yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükselten MB, nisan, mayıs ve haziran aylarında da faizi sabit tutmuştu. Para Politikası Kurulu, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini izleyerek, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı ifade edildi.
23 Temmuz 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Banka, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu belirtti. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca, makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı belirtildi.
23 Mayıs 2024

Reuters ve AA Finans anketlerine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın mayıs ayına ilişkin faiz kararını sabit tutmasını bekliyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, AA Finans anketine katılan 15 ekonomistin medyan değeri faizin yüzde 50'de sabit kalacağı yönünde. Ekonomistler, ilk faiz indiriminin 2025'in birinci çeyreğinde yapılmasını öngörüyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 45 ile 50 arasında değişiyor.
18 Mayıs 2024

Para Politikası Kurulu, ocak ayında politika faizini yüzde 42.5'ten yüzde 45'e yükseltti ve bu kararın dezenflasyonu sağlamak için gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığını belirtti. Ancak, enflasyon oranlarının mevsimsellikten arındırılmış analizleri ve sonraki aylardaki değişimler, bu sıkılığın yeterliliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasını daha da sıkılaştıracağını belirtmesi, gelecek dönemde faiz artırımı ihtimalini gündeme getiriyor.
14 Mart 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, bu olumlu verilerin Eylül ayında bir faiz indirimi için zemin hazırladığını belirtti.
11 Temmuz 2024

JPMorgan ekonomistleri, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed'in faiz indirimine daha erken başlayacağını öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 0,1 ile Ağustos 2021'den beri en yavaş artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 3,3 ile üç yılın en düşük seviyesine inmesi, bu beklentiyi güçlendirdi. JPMorgan, daha önce Kasım ayında beklediği faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşebileceğini belirtti.
11 Temmuz 2024

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artışının ardından, ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, yıl sonu için politika faizi ve enflasyon tahminlerini 5'er puan artırdı. Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik, yıl sonuna kadar her toplantıda 250'şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirtti. Ayrıca, JPMorgan yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 57'den yüzde 62'ye yükseltti.
25 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Tunç Şatıroğlu, bu kararı 'enflasyon lobisinin kazanması' olarak değerlendirirken, Mahfi Eğilmez asıl önemli olanın faiz değil, enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti. Ocak ayı enflasyonunun %6.7, Şubat ayının ise %5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor, ancak yıl sonu beklentileri Merkez Bankası'nın tahminlerinin 7 puan üzerinde.
22 Şubat 2024

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Merkez Bankası (MB) bu ay politika faizini yüzde 45'te sabit tutacak. MB, ocak ayında faizi yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltmişti ve genel seçimler sonrası haziran ayından itibaren politika faizini toplamda 3,650 baz puan artırmıştı. Ankete katılan 11 ekonomistin tamamı faizin bu ay sabit kalacağını öngörüyor. Ayrıca, ankete göre yıl sonunda politika faizinin yüzde 37.5 seviyesinde olması bekleniyor, ancak tahminler yüzde 35 ile yüzde 45 arasında değişiyor.
16 Şubat 2024

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın 21 Mart toplantısında enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulayarak faiz artışına gitmesi gerektiğini belirtiyor. Faiz artışının genel olarak olumsuz bir durum olduğunu ancak üretimi artıramayan ve yüksek teknoloji ürünleri ihraç edemeyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın bu toplantıda siyasi baskılara boyun eğip eğmeyeceği ve faiz artışı yaparak dolar kurunu kontrol altına alıp alamayacağı konusunda bir test olacağını vurguluyor.
18 Mart 2024

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının piyasa beklentilerini aşmasının ardından, Türkiye Merkez Bankası'nın nisanda 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını bekliyor. Yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak açıklanmış, piyasa beklentisi ise %66 idi. JPMorgan ayrıca, yıl sonu faiz oranının %45'te sabit kalacağını ve Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğinde faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor. Merkez Bankası, son faiz kararında Şubat ayında faiz oranlarını %45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını duyurmuştu.
5 Mart 2024

Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayında 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngördü. BofA'nın raporunda, Türkiye'deki makroekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş iyileştiği ve ekonomide keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş beklendiği belirtildi. Ayrıca, yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının yıl sonu için hedeflenen yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceği vurgulandı. BofA, 2024 enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 beklentisini ise yüzde 25 olarak açıkladı.
26 Eylül 2024
İşaretlediklerim