Geçen yıl seçim vaadi olarak sunulan 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi başvuruları yarın başlıyor. Bu krediyi sağlamak amacıyla Aile ve Gençlik Fonu kuruldu. Fon, bütçedeki petrol ve maden gelirlerinin yüzde 20'sini alacak ve bu oran Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 40'a çıkarılabilecek. Ayrıca, fon vergi ve harçlardan muaf tutulacak ve bağış yapanlar bağış miktarını Gelir ve Kurumlar Vergisinden düşebilecek. Fonun denetimi ve gelir-gider açıklamaları konusunda belirsizlikler bulunmakta.
14 Şubat 2024

İbrahim Ekinci'nin yazısına göre, Türkiye 2023 yılında borç ödemelerinde bir ilk yaşadı; ödenen faiz miktarı anaparayı aştı. Devlet, 100 TL'lik anapara borcuna karşılık 109,5 TL faiz ödemesi yapmış. Toplamda, 616,2 milyar TL ana para ödemesine karşın, 674,6 milyar TL faiz ödemesi gerçekleştirilmiş. Ekinci, bu durumu 'faiz lobisine' ödenen faizler ve vatandaşın alın terinin şirketlere ucuz kredi olarak dönüşmesi şeklinde eleştiriyor.
23 Şubat 2024

Doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak illerinde evlilik kredisi verileceği açıklandı. Aile ve Gençlik Fonu projesi kapsamında, evlenecek gençlere 48 ay vadeli, iki yıl geri ödemesiz, 150 bin lira tutarında faizsiz kredi sağlanacak. Gelir kriteri, kişilerin alabilecekleri ek ödemeleri de kapsayacak şekilde 2,3 asgari ücrete çıkartıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, gençleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
3 Eylül 2024

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikmen yerleşkesindeki binanın tuvaletlerini yenilemesi üzerine gelen tasarruf tedbirlerine uyulmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakanlık, bakım-onarım çalışmalarının binaların ömrünü uzatmak için zorunlu olduğunu ve tasarruf genelgesinin kapsamı dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, genelgenin amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğunu ve bu tür bakım-onarım çalışmalarının hizmetin devamı için gerekli olduğunu vurguladı.
5 Temmuz 2024

Adil dönüşüm kavramı, fosil yakıtların iklim değişikliğine etkileri ve işçi hakları bağlamında ele alındı. 1990'larda başlayan bu kavram, kömür gibi fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmasıyla önem kazandı. Türkiye'de adil dönüşüm planlarının hazırlanmaması durumunda, karbon yoğun sektörlerde çalışan işçilerin işsizlik ve zorunlu göç gibi sorunlarla karşılaşabileceği belirtildi. Yazıda, planlı ve adil bir dönüşümle, işçi haklarının korunabileceği ve çevreye uyumlu işler yaratılabileceği ifade edildi.
3 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, hükümetin mali sıkıntılara çözüm olarak vergilerle oynamaya meyilli olduğunu belirtiyor. Yazısında, bütçe açığının büyük bir kısmının faiz ödemelerinden kaynaklandığını ve hükümetin bu durumu vatandaşa daha fazla vergi yükleyerek çözmeye çalıştığını ifade ediyor. Oğuz, 1 Nisan'dan sonra vatandaşlardan peşin vergi talep edilmesinin bir şaka olmadığını, ciddi bir mali yük olduğunu vurguluyor.
20 Şubat 2024

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Kansu Yıldırım, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin halka zarar verdiğini savunuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın raporuna göre, 1986-2023 döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam tutarı 71,5 milyar dolar olup, bunun 12,75 milyar doları EDAŞ özelleştirmelerinden gelmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri yüksek kâr elde ederken, halk yüksek elektrik faturalarıyla mücadele etmektedir. 2024 Haziran ayında enerji fiyatları yüzde 2,22 oranında artmış ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,41 oranında yükselmiştir.
19 Temmuz 2024

Türkiye'de gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri için son gün yarın. Ödemeler yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor, bu yıl satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te yapılacak. Vergiyi zamanında ödemeyenler aylık yüzde 4,5 gecikme zammı ile karşılaşacak.
30 Mayıs 2024

Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta dönüşüm projesinin etik ve bilimsel sorunlarına dikkat çekti. Fahrettin Koca'nın projeyi tamamlamasına rağmen, sağlık sistemindeki tahribatın onarılması ve etik dışı uygulamalara karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, 'Türk ışını' deneyinin etnik imalarla ötekileştirme girişimlerine neden olduğunu ve bu tür uygulamaların sağlık alanında ciddi etik sorunlar yarattığını belirtti.
11 Temmuz 2024

Can Ataklı, kredi kartlarının hem Türkiye'de hem de gelişmiş ülkelerdeki kullanım alışkanlıklarını karşılaştırıyor. Gelişmiş ülkelerde insanlar gelirlerine uygun harcamalar yaparken, Türkiye'de birçok kişi günlük ihtiyaçlarını ve yaşamını sürdürebilmek için kredi kartına başvuruyor. Bu durum, milyonlarca kişinin ekonomik olarak güvende olmadığını ve borçlanarak yaşamak zorunda kaldığını gösteriyor. Ataklı, bu kısır döngünün sonuçlarını ve insanların borçlarını kapatmak için varlıklarını satma noktasına geldiklerini vurguluyor.
14 Şubat 2024

Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin 2023 Faaliyet Raporuna göre, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında verilen yolcu garantileri sağlanamadı ve sonuç olarak 2023 yılı sonunda işletmeci şirketlere toplamda 199,7 milyon avro ödeme yapıldı. Bu ödemeler, havacılık sektöründeki Kamu-Özel Sektör İşbirliği projeleri çerçevesinde gerçekleşti. Benzer ödeme durumları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın raporunda da Avrasya Tüneli için belirtilmiş olup, burada da yüksek miktarda ödeme yapıldığı görülmektedir.
10 Mayıs 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Belediyeler, merkezi hükümetten ve kendi öz gelirlerinden oluşan bütçeleriyle yönetilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, belediyelerin borçlanma kapasitesi, önceki yılın bütçesine göre yeniden değerleme oranında artış gösteren yeni bütçenin yüzde 10'u kadar sınırlıdır. Dış borçlanma ise sadece yatırım programında belirtilen projeler için mümkündür. Ayrıca, borçlanma sınırının aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekmektedir.
30 Nisan 2024

2014-2022 yılları arasında, enerji ve madencilik projeleri için orman alanlarının büyük bir kısmı tahsis edildi. Enerji projelerinin %72.7'si ve madencilik projelerinin %64.6'sı için orman alanları kullanıldı. Türkiye'de orman kanunları ve yönetmelikleri, orman dışı kullanımlar için sık sık değiştirilerek, orman alanlarının tahsisini kolaylaştırdı. Bu durum, ormanların yok olmasına ve parçalanmasına neden oluyor. Ayrıca, 2023 yılında orman alanlarının tahsisinde rekor bir artış yaşandı ve bu durum, ormanların ekonomik çıkarlar için feda edildiğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

Trafik sigortasında yapılan yeni düzenleme ile sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini şubat ayına göre en fazla yüzde 5 oranında artırabilecek. Ayrıca, riskli sürücüler için Teklif Platformu adı verilen bir platform kuruldu. Bu platform aracılığıyla, sigorta şirketleri tarafından sigorta yapılmayan riskli sürücüler için 10 dakikada trafik poliçesi düzenlenebilecek. Sigorta şirketlerinin bu platformda teklif vermekten kaçınmaları durumunda, SEDDK tarafından yaptırım uygulanacak.
26 Şubat 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağladığı belirtilen su aparatlarını (perlatör) dağıtmaya başladı. Bu aparatların musluk başlarına takılmasıyla suyun akışı havayla karışarak kullanım miktarı azalırken su basıncı korunuyor. Aboneler, 'Su Protokolü Kampanyası'na katılarak bu aparatları temin edebiliyor ve kampanyaya katılım için İSKİ'nin web sitesi veya 'İstanbul Senin' uygulaması kullanılabiliyor. Aparatlar, kampanyaya katılan abonelere İSKİ personeli tarafından adrese teslim ediliyor.
21 Ağustos 2024

Günde 2,6 kilometre bisiklet sürmenin karbon emisyonlarını 686 milyon ton azaltabileceği belirtiliyor. Türkiye'de 'Patronsuz Kurye Sosyal Girişimi', motorlu kuryelere alternatif olarak bisikletli kuryelerle çalışarak çevreye katkı sağlamayı hedefliyor. Girişim, kuryelerin esnek koşullarda çalışmasına imkan tanırken, aynı zamanda gürültü ve hava kirliliğini de azaltıyor. Ancak, kuryeler yasal güvence eksiklikleri ve iş güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim