BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Microsoft, arama motoru Bing'in yapay zeka özelliklerindeki güvenlik açıklarını bulanlara 15 bin dolara kadar ödül verecek. Program, Bing Chat, Bing Image Creator, Microsoft Edge ve Microsoft Start uygulaması ve Skype'taki Bing entegrasyonları dahil olmak üzere Bing'deki yapay zeka destekli özellikleri kapsayacak. Başvurular, açığın önemi ve bildirimin kalitesine göre değerlendirilecek. Ödüller, orta dereceli bir güvenlik açığı için 2 bin dolar, önemli açıklar içinse 15 bin dolara kadar çıkabilecek.
17 Ekim 2023

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Yapay zekanın öncülerinden Geoffrey Hinton, Google'dan istifa ettikten sonra yapay zekanın insanlık için oluşturduğu tehditler hakkında daha özgürce konuşabileceğini belirtti. Hinton, yapay zekanın iklim krizinden daha acil bir durum haline gelebileceğini ifade etti. Yapay zekanın kontrolü ve şeffaflık konularında endişelerini dile getiren Hinton, araştırmaların durdurulmasına karşı çıkıyor ve bu konuda daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusunda teknoloji liderleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi.
6 Mayıs 2023

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

Google, Kanada'da yürürlüğe giren 'Çevrim İçi Haberler Yasası' kapsamında, Kanadalı medya yayıncılarına platformlarında kullandıkları haber içerikleri için yıllık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etti. Kanada Kültürel Miras Bakanı Pascale St-Onge, Google ile bu konuda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Haziran ayında yasalaşan 'Bill C-18' sayılı yasa, büyük teknoloji şirketlerinin yerel medya içeriklerini kullanmaları karşılığında ödeme yapmalarını zorunlu kılıyor. Bu durum, Kanadalı kullanıcıların Meta hesaplarından yerli ve yabancı medya içeriklerine erişememelerine yol açmıştı.
30 Kasım 2023

Google'ın yapay zeka program geliştirme şirketi DeepMind, AlphaMissense adlı yeni bir sistemle insan DNA'sındaki hastalıklara yol açan genlerin tespitini hızlandırıyor. Sistem, DNA ipliklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol ederek çalışıyor ve sıralamadaki hataların hastalığa yol açabileceğini belirliyor. Bu gelişme, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve daha etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasına yardımcı olabilir.
19 Eylül 2023

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

X platformunun sahibi Elon Musk, platformda yanlış bilgi olduğu belirlenen paylaşımların gelir getirmesinin engelleneceğini duyurdu. Bu uygulamanın, sansasyonelliğe karşı insanları doğru bilgiye teşvik etme amacı taşıdığını belirtti. Musk, topluluk notlarının bir araç olarak kullanma girişimlerinin hemen anlaşılacağını, çünkü tüm kod ve verilerin açık kaynaklı olduğunu ifade etti.
30 Ekim 2023

Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması GigaChat, tıp fakültesini bitiren öğrencilere yönelik bir yeterlilik sınavını başarıyla tamamladı. GigaChat, 100 soruluk testte yüzde 82'lik bir başarı oranı elde etti ve cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum alanlarında üç ayrı vakayla ilgili sözlü sınavı da geçti. GigaChat'in geliştirilmesi sürecinde, altı aylık bir eğitim dönemi boyunca Rusya'daki tıp öğrencileri tarafından kullanılan makale ve ders kitaplarından yararlanıldı. GigaChat, Nisan 2023'te piyasaya sürüldü ve Ocak 2024 itibarıyla 2,5 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
15 Şubat 2024

Google, her yıl olduğu gibi 2023 yılında da en çok aranan kelimeleri ve trendleri paylaştı. Türkiye'de 'deprem', 'Sinan Oğan', 'meteor yağmuru' ve 'Yalı Çapkını' gibi kelimeler en çok arananlar arasında yer aldı. Ayrıca, dünya çapında 25 yıllık arama verileri de paylaşılarak, Beyonce, Rihanna, Cristiano Ronaldo ve Spider Man gibi isimlerin en çok arananlar listesinde olduğu belirtildi. Türkiye'deki arama trendleri ise çeşitli kategoriler altında toplandı ve deprem ile seçimlerin gündemi belirlediği görüldü.
11 Aralık 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, uygulamanın ismini ve logosunu 'X' olarak değiştirdi. Ancak bu değişiklik, Musk'ın bazı yasal sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir. Meta ve Microsoft gibi büyük şirketler 'X' harfiyle ilgili fikri mülkiyet haklarına sahip. Bu nedenle, Musk bu şirketlerden dava alabilir. Ticari marka avukatı Josh Gerben, Twitter'ın bu konuda dava edilme ihtimalinin %100 olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştireceğini duyurdu. Platformun ismi 'X' olarak değiştirildi ve yeni adresi 'X.com' oldu. Ayrıca, Twitter'ın mavi güvercin logosu da 'X' harfiyle değiştirildi.
24 Temmuz 2023

Bilgi teknolojisi firması Hive Systems, parola güvenliği üzerine yaptığı araştırmada, sekiz karakterli sayısal bir parolanın sadece 37 saniyede kırılabileceğini belirtiyor. Buna karşın, 16 karakterli bir sayısal parolanın kırılması 199 yıl sürebilir. Şirket, parolaların uzunluğunu ve karmaşıklığını artırmanın, kırılma süresini önemli ölçüde uzattığını vurguluyor. Ayrıca, bilgisayarların işlem gücünün artmasıyla birlikte parola kırma sürelerinin azalabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.
12 Mayıs 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, iş dünyasını hedefleyen 'ChatGPT Enterprise' sürümünü piyasaya süreceğini açıkladı. Bu sürüm, kurumsal düzeyde güvenlik ve gizlilik, sınırsız yüksek hızlı GPT-4 erişimi, gelişmiş veri analizi kabiliyetleri ve özelleştirme seçenekleri sunacak. Açıklamada, yapay zekanın çalışma hayatının her alanına yardımcı olabileceği ve ekipleri daha yaratıcı ve üretken hale getirebileceği belirtildi. İlk kullanıcıları arasında Block, Canva, Carlyle, The Estée Lauder, PwC ve Zapier gibi şirketlerin olduğu bildirildi.
28 Ağustos 2023
İşaretlediklerim