Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Nükhet Sirman, yürüttüğü bir araştırma kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın kurucu ortağı olduğu 'Dissensus Research' adlı kuruluş, Sirman'ın haksız bir şekilde gözaltına alındığını duyurdu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
25 Mart 2024

Barış Akademisyenleri, 2016'da Güneydoğu'daki çatışmaların sonlandırılması çağrısı yaptıktan sonra hedef haline geldi ve birçok akademisyen KHK'larla ihraç edildi. OHAL Komisyonu ve idare mahkemeleri aracılığıyla bazıları için göreve iade kararları çıksa da, bu kararlar tutarsızlık gösteriyor ve bazı akademisyenler göreve başlatılmıyor ya da yeniden ihraç ediliyor. Eğitim-Sen'in raporuna göre, aynı gerekçeyle ihraç edilen akademisyenlerden bazılarına iade kararı verilirken bazılarının başvuruları reddedildi. Üniversiteler ve yüksek yargı organları, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararlarını dahi uygulamıyor.
13 Mart 2024

Deniz Zeyrek, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe ve Bilkent gibi üniversitelerin başarılarından gurur duyduğunu belirtiyor. Ancak, üniversitelerin sadece akademik sıralamalarda yer almakla değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zeyrek, özgürlük ortamının, fikirlerin özgürce ifade edilmesinin ve üniversite yönetiminde öğrenciler ile akademisyenlerin yer almasının üniversiteleri daha da ileriye taşıyacağını savunuyor. Ayrıca, Amerikan üniversitelerinin İsrail'in katliamlarına karşı yapılan protestolara müdahale etmeleri nedeniyle prestij kaybettiklerini örnek gösteriyor.
8 Haziran 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde İsrail'in Gazze politikalarına karşı düzenlenen gösteriler, öğrencilerin barışçıl protestolarıyla büyümeye devam ediyor. Polis müdahalesi sertleşirken, 500'den fazla kişi tutuklandı. Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'i destekleyen şirketlerle finansal ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Texas, New York, California gibi eyaletlerdeki üniversitelerde gösteriler devam ederken, bazı üniversitelerde eğitim faaliyetleri durduruldu.
26 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi, rektörlük lojmanı ve ofisi için iki ayrı ihale düzenleyerek toplamda 10 milyon liranın üzerinde bir harcama gerçekleştirdi. Rektörlük lojmanı için düzenlenen ihale 6 milyon 50 bin lira, rektörlük ofisi için düzenlenen ihale ise 4,4 milyon lira tutarında. İhaleler, kamu ihale kanununun belirli maddelerine dayanarak pazarlık usulüyle yapıldı. İhaleleri, AND Gayrimenkul Restorasyon ve İslam Demir isimli firmalar kazandı. Ayrıca, Anadolu Hisarı Kampüsü'nün Boğaziçi Üniversitesi'ne devredilmesi ve rektörlük ofisi için ihalesiz harcamalar yapıldığı bilgisi de paylaşıldı.
4 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Say, görevinden alındı. Say, 'kayyım rektör'e karşı duruşuyla bilinen bir akademisyen. Görevden alınma kararına ilişkin şaşkınlığını ve itiraz edeceğini sosyal medya hesabından duyurdu. Say, kendisine yöneltilen suçlamayı 'görevi iyi yapma suçu' olarak nitelendirerek, işini iyi yapmaya devam edeceğini belirtti.
3 Nisan 2024

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinden, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attığı için 22 Kasım 2016'da Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyeni Bülent Şık, yedi buçuk yıl sonra Ankara 27'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akademi içinde ya da dışında toplumsal barışı ve kamu refahını savunmaya devam edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2021'den beri toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor. Ancak, İstanbul'un fethinin yıl dönümü kapsamında mehteran takımı yürüyüşü düzenlendi. Bu etkinlik, 'Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu' tarafından organize edildi. Prof. Dr. Cem Say, kayyım yönetiminin çifte standardına tepki gösterdi.
6 Haziran 2024

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde, öğrenciler orijinal Hipokrat yeminini etmekte ısrar edince fakülte yönetimi velilere karşı sert bir tutum sergiledi. Dekan yardımcısı Dr. Tuba Gül, yeminden 'cinsel yönelim' ifadesini çıkardı, ancak öğrenciler bu ifadeyi ekleyerek yeminlerini tamamladı. Törenin sonunda veliler fuayeden çıkarıldı ve mezuniyet hatırası fotoğrafları çekilmesin diye pano ters çevrildi. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin Dünya Tabipler Birliği'nin Hipokrat yeminini etmeleri gerektiğini vurguladı.
27 Haziran 2024

ABD'deki prestijli Sarmaşık Ligi üniversitelerinde başlayan eylemler, 'Filistin'e özgürlük' temalı sloganlarla dikkat çekiyor. Bu eylemler, üniversitelerin bağışçıları tarafından Yahudi karşıtı olarak algılanıyor ve bazı bağışçılar finansal desteklerini kesme tehdidinde bulunuyor. Üniversite yönetimleri, hem Beyaz Saray'ın hem de bağışçıların baskısı altında kalıyor. Bu durum, üniversitelerin akademik ve finansal istikrarını tehdit eden bir gerilime yol açıyor.
11 Mayıs 2024

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KSTÜ) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında 600'den fazla kişiye sahte notlarla lisans, yüksek lisans ve doktora diploması verildiği ortaya çıktı. Kıbrıs Cumhuriyeti, kuzeydeki üniversiteleri insan ticaretiyle ilişkili olup olmadıkları konusunda Avrupa Yüksek Öğrenimde Kalite Güvencesi Birliği'ne (ENQA) şikayet etti. Soruşturmanın başka üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği savunuluyor.
21 Haziran 2024

ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, 108 öğrencinin tutuklanmasıyla daha da büyüyerek 30 üniversiteye yayıldı. Protestolar, Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Shafik'in polisi harekete geçirme kararı sonrası sertleşti. Ülke genelindeki gösterilerde 550'den fazla protestocu gözaltına alındı. Amerikan Senatosu'ndan Cumhuriyetçi bir grup, protestoların ele alınması için Başsavcıya çağrıda bulundu.
26 Nisan 2024

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Türkiye'de türban kullanımı ve üniversitelerdeki yasaklar hakkında bilgi vermiştir. İlk türban yasağı olayı 1968'de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yaşanmış, daha sonra 1982 ve 1987 yıllarında YÖK tarafından başörtüsü yasağı genelgeleri yayımlanmıştır. Danıştay, türbanın bir dünya görüşünün simgesi haline geldiği gerekçesiyle yasağın iptalini reddetmiştir. İhsan Doğramacı'nın çözüm arayışları ve 'türban' teriminin literatüre girmesi, konunun daha da karmaşıklaşmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Abbas Güçlü, Türkiye'de milyonlarca üniversite mezununun işsiz olduğunu veya öğrenim gördükleri alanın dışında çalıştığını belirtiyor. Bu durumun, bireylerin eğitim için harcadıkları emek, zaman ve fedakarlıkların boşa gitmesi anlamına geldiğini ve devlet ile ebeveynlerin yatırımlarının heba olduğunu ifade ediyor. Güçlü, bu sorunun çözümünde en büyük vicdani sorumluluğun eğitim politikalarını belirleyen kurum ve kişilere düştüğünü vurguluyor.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim