Ekonomist Atilla Yeşilada, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Türkiye'de sermaye kontrollerinin getirilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutma çabaları ve Kapalıçarşı'da oluşan ikili kur rejimi piyasada belirsizlik yaratıyor. Bankalara döviz çekimine sınırlama getirilmesi için sözlü talimatlar gittiği bildiriliyor. Yeşilada, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda pazartesi günü için sermaye kontrollerine hazır olunması gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Şeref Oğuz, Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıyı çekebilmesi için önce içerdeki yatırımcıyı ikna etmesi gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yerli yatırımcıların enflasyon, maliyetler, belirsizlik ve ani regülasyonlar gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vergi reformu paketine hükümetten yeterli destek gelmediğini ve yabancı yatırımcıların bu durumu fark ettiğini ifade ediyor. Yabancı yatırımcıların sürprizleri sevmediğini, politik istikrarsızlıktan hoşlanmadığını ve hukuksuzluk ile ayrımcılıktan kaçındığını belirtiyor.
25 Haziran 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin heterodoks ekonomi politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlara dikkat çekiyor. 1,9 trilyon TL'lik bütçe açığı, 818 milyar liralık Merkez Bankası zararı ve KKM ilave yüklerine işaret ederek, politika faizinin geç artırılmasının enflasyon ve döviz kuru üzerinde olumlu bir etki yaratmadığını belirtiyor. Oğuz, bu durumu gaflet ve cehalet ötesi bir hıyanet olarak nitelendiriyor ve yanlış politikaların sonuçlarına dair sorumluluğun kim tarafından üstlenileceğini sorguluyor.
19 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Veysel Ulusoy, Türkiye'nin döviz kuru politikalarının ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ulusoy, ucuz döviz kurunun üretimi baltaladığını, yüksek döviz kurunun ise enflasyon yarattığını belirtiyor. Ayrıca, sıcak parayı çekme amacıyla yürütülen para politikalarının uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve gelir eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ulusoy, sanayi, verimlilik ve teknoloji politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, ithal ikamesi gibi stratejilerin önemine vurgu yapıyor.
19 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Silivri İlçe Örgütü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki mevcut ekonomik durumu ve hayat pahalılığını eleştirdi. Meclisi 'yaşlı, zengin, patron erkekler kulübü' olarak nitelendiren Kadıgil, devletin zenginlere ve patronlara ait olduğunu ve halkın bu durumdan pay alamadığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın toplumsal ayrımları kullanarak gerçekleri saklamaya çalıştığını ve hedeflerinin bu 'patronlara ait saray rejimini' yıkmak olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Hazine'den sermaye gruplarına aktarılan 418 milyar doları geri alacağız' söylemiyle biliniyor ve 'beşli çete' olarak adlandırdığı sermaye gruplarından gelen görüşme taleplerine yanıt vermiyor. Sermaye grupları, Kılıçdaroğlu ile iletişim kurabilmek için mektuplar ve aracılar aracılığıyla çeşitli girişimlerde bulunmuş, ancak bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. CHP kaynakları, bu mektupların ciddiye alınmadığını ve Kılıçdaroğlu'nun önüne konmadığını belirtiyor. Eleştirilerin hedefindeki bir şirketin yöneticisi, bazı şirketlerin bu tarz girişimlerde bulunduğunu ancak kendi şirketlerinin böyle bir girişimde bulunmadığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

Esfender Korkmaz, CHP'nin ekonomik krizle ilgili önerilerinin eksik ve yanlış olduğunu savundu. Vergi artışlarının krizi derinleştireceğini ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, tüketici kredilerindeki faiz oranlarının yüksek olmadığını ve devlet yardımlarının daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı. Korkmaz, CHP'nin krizden çıkış için somut bir plan sunmadığını eleştirdi.
26 Haziran 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de ekonomik istikrarsızlığın ve hukuk sisteminin yetersizliğinin yabancı yatırımcıları nasıl etkilediğini tartışıyor. Honda, Volkswagen, LG, Ford, Chery, Saıc Motor, Skywell ve Great Wall gibi büyük şirketlerin Türkiye'deki yatırım planlarını iptal ettiği veya askıya aldığı belirtiliyor. Türk Lirası'nın değerli tutulması nedeniyle Türkiye'nin artık ucuz bir ülke olmadığı, ancak Türk halkının gelirlerinin Avrupa seviyesine ulaşmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, meslek liselerinin durumu ve mavi yakalı iş gücü eksikliği gibi sorunlar da ele alınıyor.
12 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Orhan Bursalı, Mehmet Şimşek'in IMF programını uygularken sermayenin önünü açmaya çalıştığını ve halkın ekonomik durumunu iyileştirmediğini eleştiriyor. Bursalı, AKP'nin popülizme izin vermediğini ve halkın beklentilerini karşılamadığını belirtiyor. Ayrıca, CHP'nin taleplerinin de Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmediğini vurguluyor. Yazıda, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün teleferik kazası nedeniyle tutuklanıp serbest bırakılması da değiniliyor.
13 Haziran 2024

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve siyasi tercihler yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştırmışken, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yabancılar Türk Lirası'ndan kazanç elde etme yollarını araştırıyorlar. ABD merkezli yatırım grubu TCW ve State Street Global gibi firmalar, sabit para birimi tahvilleri ve dolar borçlanıp lira faizi almak gibi yöntemlerle yıllık %9-10 civarında gelir elde ettiklerini belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiye'deki yatırımcıların borsaya yönelmesi ve Koç Holding ile Ford Otomotiv hisselerindeki artışlar dikkat çekiyor. Ancak, bu durumun Türkiye'deki seçimleri olumlu etkilemediği ve ülkenin ekonomik geleceğine dair şüpheci yorumlar yapıldığı ifade ediliyor.
16 Mayıs 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kendi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılıklara karşı uyarıda bulundu. Eğilmez, İspanya'da Brad Pitt adı kullanılarak iki kadının 325 bin avro dolandırıldığını örnek göstererek, benzer dolandırıcılıkların Türkiye'de de yaygınlaştığını belirtti. Eğilmez, sosyal medyada yatırım tavsiyesi veriyormuş gibi reklamlar yapıldığını ve bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ekonomist Tuncay Turşucu da dolandırıcıların kullandığı üç farklı yöntemi anlattı.
25 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kendisine suikast tehditleri geldiğini ve bunun sebebinin devlet hazinesinden sermaye gruplarına aktarılan 418 milyar dolar hakkında yaptığı açıklamalar olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, daha önce 'beşli çete' olarak adlandırdığı sermaye gruplarının kendisiyle görüşme taleplerini reddettiğini duyurmuştu. Diken gazetesi, bu süreci ve Kılıçdaroğlu'nun etrafındaki koruma çemberinin genişletilmesini detaylı bir şekilde takip etti. Kılıçdaroğlu, hazırladığı raporda AKP'nin 20 yıllık iktidarında beş ayrı sektöre 418 milyar dolar aktarıldığını ve kamu zararının 2 trilyon 572 milyar dolar olduğunu iddia etti.
1 Şubat 2023

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Euronews'e verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların çözülmeden ekonominin potansiyelinin altında kalacağını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin büyük bir kaynak eksikliği yaşadığını ve özellikle yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin Türkiye'de birçok işçinin ücretini belirlediğini ve ücretlerin artmamasının eşitsizliği artırdığını belirtti.
5 Temmuz 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim