Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşanan su kıtlığı nedeniyle belediye, evlere tankerlerle su sağlıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, su sağlayan barajların kapatılmasıyla ilçede su sıkıntısı yaşandığını ve vatandaşlara su ulaştırmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Ağustos-Ekim arasında 915 haneye tankerlerle 2 bin 432 ton su verildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarının düşmesi nedeniyle yeni sondaj kuyularının açılacağını bildirdi.
18 Ekim 2023

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Panama'da, hükümetin bir Kanadalı şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto eden çevrecilere yönelik silahlı saldırıda iki öğretmen öldürüldü. Protestocular, 20 Ekim'den bu yana anlaşmanın devlete zarar verdiği ve çevreye ciddi zararlar neden olduğu gerekçesiyle hükümeti protesto ediyorlar. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Protestolar nedeniyle Panama'nın turizm, ticaret ve ekonomi alanlarında milyonlarca dolar kaybettiği belirtiliyor.
9 Kasım 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'da tatilin pahalı olduğuna dair haberlere ve iddialara tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Bodrum'da belediyeye ait uygun fiyatlı kafeteryalar ve halk plajları olduğunu belirtti. Ayrıca, Bodrum'da ulaşılabilir fiyatlarla tatil yapılabilen oteller ve mekanlar bulunduğunu ifade etti. Aras, ülkedeki ekonomik durumun kötü yönetildiğini ve bu durumun vatandaşların tatil yapma imkanlarını olumsuz etkilediğini eleştirdi.
14 Haziran 2023

Bahçeşehir Üniversitesi BETAM'ın 'sahibinden.com' verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira artış oranları düşüş gösterdi. Ancak 6 Şubat depreminden etkilenen şehirlerde kira fiyatları önemli ölçüde arttı. Konut talebi endeksi Mart ayına kıyasla düşerken, satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da azaldı. Deprem bölgelerinde ise konut arzının azalması ve talebin artması fiyatları yükseltti, özellikle Hatay ve Adıyaman'da kira fiyatları üç ay öncesine göre iki katından fazla artış gösterdi.
23 Mayıs 2023

Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin ardından, suyun çekilmesi için kullanılan kepçe yöntemi vatandaşların ve siyasetçilerin tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından övülen müteahhitin yaptığı Abide Kavşağı da sular altında kaldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, önlem alınmaması ve etkili müdahale edilmemesi gerekçesiyle protesto edildi. Deva Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, yaşananları 'insan yapımı bir felaket' olarak nitelendirdi ve iktidarın yanlış politikalarını eleştirdi.
15 Mart 2023

Türkiye'de gayrimenkul sektörü, son üç yılda yıllık 1,5 milyon satış bandında ilerlerken, bu yılın ilk dört ayında geçen seneye göre yüzde 18,6 düşüşle 368 bin 867 konut satışı gerçekleşti. Sektör temsilcileri, yılın tamamında yüzde 25-30 oranında bir düşüş beklentisi içinde olduklarını ve yavaşlamanın nedenlerini deprem, seçim süreci, yükselen fiyatlar, yüzde 25 kira sınırı ve kredi kısıtlamaları olarak gösteriyorlar. Seçim sonrası bir ivmelenme beklense de fiyat artışlarının yüzde 40 ile sınırlı kalabileceği öngörülüyor.
22 Mayıs 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gaziosmanpaşa'da düzenlenen bir törende kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm maliyetlerinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ve İstanbul'da kira yardımının 3 bin 500 TL'den 5 bin 250 TL'ye yükseltileceğini duyurdu. Ayrıca, evini dönüştürmek isteyenlere düşük faizli kredi imkanı sunulacağını ve enflasyonla mücadelede faiz oranlarının düşürüleceğini belirtti. Erdoğan, politik rakiplerine yönelik eleştirilerde de bulundu.
21 Nisan 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, İstanbul Boğazı'ndaki tarihi yalılarda yaşayan bazı sakinler, deprem korkusu nedeniyle bu evleri terk etmeye başladı. 1983 tarihli Boğaziçi Kanunu'na göre yenilenmesi yasak olan bu binaların bulunduğu semtlerde yaşayanlar, depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlar arıyorlar. Sektör temsilcileri, bu tür yapılar için yenileme hakkının getirilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Mart 2023

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 Haziran'da açılışını yaptığı 'Ortadan Başlamak' isimli sergi, bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' yapıldığı iddiasıyla hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, sosyal medyada çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğrafların yer aldığı, LGBTİ+ propagandası yapıldığı ve sosyalizmi öven filmler gösterildiği iddialarıyla eleştirildi. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı.
27 Haziran 2023

İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde yedi katlı bir binanın ilk üç katının çökmesi üzerine Bakırköy başsavcılığı soruşturma başlattı. Sabah saatlerinde kolonlardan gelen sesleri duyan bina sakinleri binayı boşaltmış, bu sayede ölen veya yaralanan olmamıştı. Binaya 1994'te kaçak üç kat eklendiği ortaya çıkmıştı. Çevredeki dört apartman boşaltılırken, bina sakinleri otellere yerleştirildi ve boşaltılan binalardan karot örneği alınarak inceleme yapılacağı duyuruldu.
27 Haziran 2024

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde toplanan süt üreticileri, ürünlerine adil fiyat talebiyle protesto düzenledi. Çiftçiler, iklim dönüşümünde önemli bir rol oynadıklarını ve adil bir ücret ödenmeden varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti. Kent genelinde 250'den fazla traktörle yapılan protesto, otobüs seferlerinin aksamasına neden oldu. Brüksel Taşımacılık Şirketi, vatandaşların mağdur olmaması için metro ve trenlerin kullanılmasını tavsiye etti.
27 Mayıs 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tatil tercihlerini değerlendirdi. Yerli turistin ekonomiye katkısının sınırlı olduğunu ve döviz kazandıran yabancı turistlerin önemini vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın yurt dışındaki vizesiz ülkelere ve Yunan adalarına yöneldiğini belirtti. Ayrıca, geçmişteki ekonomik durumla günümüzü karşılaştırarak, vatandaşların tatil yapma imkanlarının azaldığını ifade etti.
19 Haziran 2024

İstanbul Valiliği'nin İstanbul'da park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağına karşı İstanbul Barosu, genelgenin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. Baro, genelgenin özel yaşamın gizliliğine müdahale ettiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa'nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesiyle güvence altına alınan özel yaşamın gizliliğine müdahale edildiği ifade edildi.
31 Ağustos 2023

Mersin, deprem bölgelerinden yoğun göç alarak nüfusu 3 milyona ulaştı ve bu durum kira fiyatlarının artmasına neden oldu. 1+1 dairelerin kiraları 10 bin liraya kadar çıkarken, şehir plancıları artan nüfus nedeniyle özellikle yazlık bölgelerde kanalizasyon altyapısının olmamasının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, kentin sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ve göçün niteliğinin incelenmesi gerektiğini belirtti.
27 Şubat 2023

Murat Kurum, 650 bin konutu yenileme vaadinde bulunmuş, ancak bu vaadin Türkiye'nin mevcut inşaat kapasitesi ve özellikle İstanbul'daki kiralık konut piyasası üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur. Eleştiriler, yılda 600 bin civarında konut üretilen Türkiye'de, ek olarak sadece İstanbul'da 650 bin konutun yapılmasının mümkün olup olmadığına odaklanıyor. Ayrıca, bu süreçte 650 bin kiralık konut talebinin oluşacağı ve bunun İstanbul'daki kira fiyatları üzerinde baskı yaratacağı öne sürülüyor. Ozan Gündoğdu, plansızlığın bu durumu daha da kötüleştirebileceğini ve mevcut kira krizinin daha da derinleşebileceğini belirtiyor.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim