İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Barış Akademisyenleri, 2016'da Güneydoğu'daki çatışmaların sonlandırılması çağrısı yaptıktan sonra hedef haline geldi ve birçok akademisyen KHK'larla ihraç edildi. OHAL Komisyonu ve idare mahkemeleri aracılığıyla bazıları için göreve iade kararları çıksa da, bu kararlar tutarsızlık gösteriyor ve bazı akademisyenler göreve başlatılmıyor ya da yeniden ihraç ediliyor. Eğitim-Sen'in raporuna göre, aynı gerekçeyle ihraç edilen akademisyenlerden bazılarına iade kararı verilirken bazılarının başvuruları reddedildi. Üniversiteler ve yüksek yargı organları, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararlarını dahi uygulamıyor.
13 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Barış akademisyeni Mühdan Sağlam, 2016'da 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için 2017'de Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. 8 Kasım 2023'te idare mahkemesinin kararıyla görevine iade edilen Sağlam, bu kez istinaf mahkemesi kararıyla yeniden ihraç edildi. Sağlam, karara tepki göstererek adaletin bir gün geleceğine ve görevine döneceğine inandığını belirtti.
27 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 'FETÖ' ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve sonrasında Danıştay tarafından göreve iadesine karar verilen 387 hakim ve savcı hakkında yeniden inceleme başlatıldığını duyurdu. Tunç, 2016'dan itibaren OHAL çerçevesinde toplam 4 bin 6 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini hatırlattı. Bu kararların bir kısmının temyiz sürecinde olduğunu ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun bu iadelerle ilgili olarak yeniden bir inceleme süreci başlattığını belirtti.
17 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Nükhet Sirman, yürüttüğü bir araştırma kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın kurucu ortağı olduğu 'Dissensus Research' adlı kuruluş, Sirman'ın haksız bir şekilde gözaltına alındığını duyurdu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
25 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin seçimle göreve gelmiş ilk rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversite kampüsüne giriş yapamadı. Ergüder, 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapmış ve üniversitede 50 yılını geçirmiştir. Bu olayı Prof. Dr. Mine Eder sosyal medya üzerinden duyurdu. Üniversitenin kayyım rektörü Naci İnci ise yaşananların bir yanlış anlama sonucu olduğunu ve herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtti.
23 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör Naci İnci'nin toplu mezuniyet törenlerini iptal etmesi üzerine, siyaset bilimi bölümünün diploma töreninde konuşan dönem birincisi Zeynep Reyyan Erdem, protesto niteliğinde bir konuşma yaptı. Erdem, konuşmasında eşitlik, özgürlük ve hak savunusuna vurgu yaparak, öğrencilerin zorbalık ve haksızlığa karşı direnişini dile getirdi. Öğrenciler, alternatif mezuniyet töreni düzenlemeye kararlı olduklarını belirtti.
3 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım yönetimi, mezuniyet öncesi olası protestoları engellemek amacıyla bazı öğrenci ve mezunların okula girişini yasakladı. Bu yasaklar mahkemeye taşınmış ve bir kısmı bozulmuş olsa da, yönetim 142 kişilik bir kara liste oluşturarak yasağı sürdürdü. Listede öğrenciler, mezunlar, akademik ve idari personel ile Boğaziçi Üniversitesi ile doğrudan ilişkisi olmayan iki kişi de bulunuyor. Ayrıca, gazeteci Sedef Kabaş ve editör Mehmet Baran Kılıç gibi isimler de yasaklananlar arasında.
1 Mart 2024

İstanbul Çekmeköy'de özel bir okulda yabancı uyruklu bir öğretmenin öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandığı bildirildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, müştekilerin beyanları doğrultusunda şüpheli B.G'yi yakaladı. Zanlının aktif oturum izni olduğu ancak çalışma izninin bulunmadığı tespit edildi. Okul hakkında da suçu bildirmeme ve kaçak işçi çalıştırma suçlarından adli ve idari işlem başlatıldı.
22 Mayıs 2024

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki akademik özgürlüklerle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra, kendi üniversitesindeki protestoları 'küçük bir elitist grup' olarak nitelendirerek eleştirdi. İnci, bu grupların üniversitenin itibarını hedef aldığını ve şiddet içermeyen eylemlere müdahale etmediklerini belirtti. Ancak, bu açıklamalar sosyal medyada ve akademik çevrelerde büyük tepki topladı ve İnci'nin bu sözleri, üniversite içindeki geniş çaplı muhalefeti küçümsemekle suçlandı.
26 Nisan 2024

28 Şubat davasında hüküm giyen eski 1’inci Ordu Komutanı Çetin Doğan tahliye edildi. Doğan, 28 Şubat sürecindeki rolü nedeniyle yargılanmış ve mahkum edilmişti. Tahliyesi, davanın ve sürecin yeniden değerlendirilmesine yol açabilir.
17 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Turkcell Yönetim Kuruluna üye olarak atandı. Turkcell'den yapılan açıklamada, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı'nın görevine devam edeceği ve yeni üyeler arasında İnci'nin yanı sıra Arda Ermut ve Prof. Dr. İdris Sarısoy'un da bulunduğu belirtildi. Ayrıca, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İnci'nin bu görevden aylık 150 bin lira ücret alacağını ifade etti.
3 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız, küflü çikolatalarla ilgili tepkiler üzerine istifa etti. İstifasının ardından, özgeçmişinde belirttiği Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans derecesinin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi, Yıldız'ın iddia ettiği 2011-2013 yılları arasında bu programdan mezun olmadığını, programın ilk mezunlarını 2015'te verdiğini açıkladı. Bu durum, Yıldız'ın profesyonel kredibilitesi ve şirketin itibarı üzerinde olumsuz etkiler yarattı.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim