Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

Mısır milli takımı ve Liverpool'un oyuncusu Muhammed Salah, İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek için bağışta bulundu. Mısır Kızılayı İcra Direktörü Rami Nazar, Salah'ın bu tür bir bağışı ilk kez yapmadığını belirtti. Salah'ın bu bağışı, sosyal medyada Gazze'deki olaylara ilişkin tutumunu ifade etmesi yönündeki tepkilerin ardından geldi.
16 Ekim 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı planına karşı olduklarını ifade etti. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu ve İsrail'e silah yardımını askıya alma tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Ancak, İsrail ile ilgili herhangi bir kırmızı çizgi tanımlamadıklarını, sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Biden'ın bu açıklamaları hem ABD'de hem de İsrail'de tepkilere neden oldu.
12 Mayıs 2024

2023 Oscar ödüllerinde, En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde Cate Blanchett ve Michelle Yeoh, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Brendan Fraser ve Austin Butler, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde Jamie Lee Curtis ve Kerry Condon, ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Ke Huy Quan ve Barry Keoghan arasında sıkı bir rekabet yaşanıyor. 'Banshees of Inisherin' filmi dokuz dalda aday gösterilmişken, En İyi Film kategorisinde ise 'Fabelmanlar', 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok', 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' ve 'Inisherin’in Ölüm Perileri' öne çıkan adaylar arasında.
12 Mart 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar verilmesini talep eden karar tasarısını büyük çoğunlukla onayladı. Oylamada 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 'Evet' oyu kullanıldı, 25 ülke çekimser kaldı, 9 ülke ise 'Hayır' oyu verdi. Karar, Filistin'in BM Şartı'nın 4'üncü maddesi uyarınca üyelik kriterlerini yerine getirdiğini belirtti ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu konuyu olumlu şekilde değerlendirmesi tavsiye edildi.
10 Mayıs 2024

ABD'deki birçok prestijli üniversite kampüsünde, 18 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını protesto eden gösteriler düzenleniyor. Bu protestolar yaklaşık iki haftadır devam ediyor ve bu süreçte toplamda en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Gösteriler, ABD'nin en önemli yüksek öğrenim kurumlarını kapsayacak şekilde geniş bir alana yayılmış durumda.
3 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde protesto düzenlendi. Protestocular, Gazze saldırılarını protesto ederek Netanyahu'nun derhal istifa etmesini talep etti. Ayrıca, ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin takas yoluyla kurtarılması çağrısında bulundular. Protesto sırasında polislerle protestocular arasında arbede yaşandı.
4 Kasım 2023

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, İsrail'in ablukada tuttuğu Gazze Şeridi'ne bir sağlık ekibinin girdiğini duyurdu. Acil savaş cerrahisi ve silahlardan kaynaklı kirlilik konusunda uzman 10 kişiden oluşan bir sağlık ekibi Gazze Şeridi'ne ulaştı. Refah Sınır Kapısı'ndan giren insani ve tıbbi yardım taşıyan 10 tırdan altısı Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslim edildi. Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Danimarka ve İsviçreli 10 doktordan oluşan yabancı sağlık ekibi Gazze'ye girdi.
27 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

UNESCO, 1997'den beri verilen Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü bu yıl Gazze'deki savaşı takip eden tüm Filistinli gazetecilere verdi. Ödül, Şili'nin Santiago kentinde düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Konferansı sırasında açıklandı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ödülün gazetecilerin bilgilendirme ve araştırma görevlerini sürdürebilmeleri için kolektif eylemin önemini vurguladığını belirtti. Ayrıca, UNESCO, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 26 gazeteci ve medya çalışanının öldürülmesini kınadı.
3 Mayıs 2024

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, İsrail'in Filistin'e saldırılarında hayatını kaybedenler için Türkiye genelindeki okullarda bayrak törenlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını duyurdu. Bu karar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere gönderilen bir yazı ile bildirildi. Yazıda, Filistin halkına saldırılarda, özellikle çocuklar olmak üzere yaşamını yitirenler için temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirilecek bayrak törenlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

Oyuncu Kadir İnanır, Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödül konuşmasına yönelik eleştirilere Instagram üzerinden tepki gösterdi. Dizdar, ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri bekleyen mücadeleci ruhlara armağan etmişti. Bu konuşma iktidar kanadından tepki çekmiş ve Dizdar hedef haline gelmişti. İnanır, eleştirenleri saygılı olmaya, ayağa kalkıp alkışlamaya çağırdı.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim