Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki adli tıp hekimlerinin üç gündür aralıksız çalıştığını ve tükenme noktasına geldiğini belirtti. Gönüllü adli tıp hekimleri görevlendirme beklerken, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ile YÖK arasında görevlendirme sorumluluğu konusunda bir netlik oluşmamış durumda. AFAD, kimliklendirilemeyen cenazelerin DNA, parmak izi ve fotoğrafı alındıktan sonra defnedileceğini duyurdu. Prof. Dr. Hilal, adli tıp hekimlerinin uygun çalışma koşullarına ve lojistik desteğe ihtiyaç duyduğunu, aksi takdirde kimliklendirme işlemlerinin zorlaşacağını ve hukuki süreçler için gerekli olan ölüm nedenlerinin doğru saptanmasının önemini vurguladı.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında programlarını iptal etti. Bu durum üzerine sağlık durumuna ilişkin spekülasyonlar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve sadece hafif bir üşütme geçirdiğini belirterek iddiaları reddetti.
26 Nisan 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Developmental Cognitive Neuroscience dergisinde yayımlanan bir araştırma, bağırsak mikrobiyotasının insan sağlığı üzerindeki önemini vurguluyor. Araştırma, bağırsaklardaki iltihaba neden olan kötü bakterilerin oranıyla yaşlanma etkileri ve spor performansı arasında güçlü bir bağ olduğunu gösteriyor. Bağırsakların durumu iyiyse, saç beyazlaması, saç dökülmesi, deride görülen kırışıklıklar ve kronik rahatsızlıklar en asgari seviyede görülürken, bedenin zindelik durumu da belirli oranda korunuyor. Araştırmayı yapan takımın sorumlusu Zsolt Radak, probiyotiklerin önemini vurgulayarak, bu dost bakterilerin beslenmesi ve güçlendirilmesi için fermente ürünlerin tüketilmesini önerdi.
5 Eylül 2023

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Japonya'da Osaka Üniversitesi Hastanesi'nde yatan 1675 hastayla yapılan bir araştırma, diş fırçalama alışkanlıkları ile kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar diş fırçalama sıklıklarına göre dört gruba ayrıldı. Araştırma sonuçlarına göre, günde iki kez ve sadece geceleri diş fırçalayanların kardiyovasküler hastalıklardan hayatta kalma oranları, hiç fırçalamayanlara göre daha yüksek bulundu. Sadece sabahları diş fırçalamanın ise yetersiz olduğu belirtildi. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.
4 Temmuz 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Türk Böbrek Vakfı (TBV), steroid kullanımının tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, Beyoğlu Belediyesi Halıcıoğlu Parkı Spor Alanı'nda farkındalık etkinliği düzenledi. Vakıf başkanı Timur Erk, özellikle sporcular ve lise çağındaki çocuklar arasında yaygın olan steroid kullanımının böbrek sağlığına ciddi zararlar verebileceğini vurguladı. Erk, aşırı protein alımının da böbrek yetmezliğine yol açabileceğini belirtti.
27 Haziran 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantı hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Koca, virüsün sürekli mutasyona uğradığını ve genel olarak daha zayıf varyantlara dönüştüğünü belirtti. Eris varyantının Türkiye'de sınırlı sayıda vakada görüldüğünü bildiren Koca, bu durumun halk için gündem olmaya değer olmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Colorado Boulder Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yüksek yağlı diyetlerin bağırsak bakterilerini bozarak kaygıyı artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, ergen fareler üzerinde yapıldı ve yüksek yağlı diyetle beslenen farelerin bağırsak bakterilerinde çeşitlilik kaybı ve kaygı ile ilişkili beyin bölgelerinde gen ekspresyonu artışı gözlemlendi. Bu bulgular, diyet, bağırsak sağlığı ve zihinsel refah arasındaki karmaşık ilişkiyi vurguluyor.
21 Haziran 2024

Colorado Boulder Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yüksek yağlı diyetlerin bağırsak bakterilerini bozarak kaygıyı artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, ergen fareler üzerinde yapıldı ve yüksek yağlı diyetle beslenen farelerin bağırsak bakterilerinde önemli bir dengesizlik ve beyinlerinde kaygı ile ilişkili genlerin daha yüksek ekspresyonu gözlemlendi. Bu bulgular, diyet, bağırsak sağlığı ve zihinsel refah arasındaki karmaşık ilişkiyi vurguluyor.
21 Haziran 2024

Beslenme uzmanı Prof. Dr. Emel Alphan, limon ve detoks sularının zayıflatmadığını belirtti. Alphan, limonun yağı eritmediğini basit bir deneyle anlatarak, limon suyu içerek zayıflamanın mümkün olmadığını vurguladı. Ayrıca, kilo vermek isteyenlerin mucize içecek ve yiyeceklerden medet ummamaları gerektiğini, bunun yerine düşük enerji yoğunluğuna sahip meyve ve sebzeleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim