Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki akademik özgürlüklerle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra, kendi üniversitesindeki protestoları 'küçük bir elitist grup' olarak nitelendirerek eleştirdi. İnci, bu grupların üniversitenin itibarını hedef aldığını ve şiddet içermeyen eylemlere müdahale etmediklerini belirtti. Ancak, bu açıklamalar sosyal medyada ve akademik çevrelerde büyük tepki topladı ve İnci'nin bu sözleri, üniversite içindeki geniş çaplı muhalefeti küçümsemekle suçlandı.
26 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi, rektörlük lojmanı ve ofisi için iki ayrı ihale düzenleyerek toplamda 10 milyon liranın üzerinde bir harcama gerçekleştirdi. Rektörlük lojmanı için düzenlenen ihale 6 milyon 50 bin lira, rektörlük ofisi için düzenlenen ihale ise 4,4 milyon lira tutarında. İhaleler, kamu ihale kanununun belirli maddelerine dayanarak pazarlık usulüyle yapıldı. İhaleleri, AND Gayrimenkul Restorasyon ve İslam Demir isimli firmalar kazandı. Ayrıca, Anadolu Hisarı Kampüsü'nün Boğaziçi Üniversitesi'ne devredilmesi ve rektörlük ofisi için ihalesiz harcamalar yapıldığı bilgisi de paylaşıldı.
4 Mart 2024

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesindeki otobüs terminalinde, ihbar üzerine bir kişinin eşyalarını arayan Beşikdüzü Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cam fanusta bir piton ve kafeste iki kumru buldu. Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında piton, Doğa Koruma ve Milli Parklar Vakfıkebir Şefliği tarafından Ortahisar Belediyesi Trabzon Akvaryum’a teslim edildi. Hayvanların sahibi, sirkte gösteri amaçlı kullandığını belirtse de herhangi bir belgesi olmadığı için 16 bin 644 lira ceza ile cezalandırıldı.
15 Mart 2024

Arhavi'de, sokak köpeklerinin toplanıp zehirlenmesi olayı yaşandı. Faik adlı sokak köpeği, yüksek dozda anestezi verilmiş halde bulundu ve veterinerin müdahalesiyle hayata döndürüldü. Aynı dönemde, Kemik ve Pablo adlı iki köpek kayboldu ve bu durum yerel hayvanseverler tarafından sosyal medyada duyuruldu. Yerel yönetimlerin bu konudaki uygulamaları eleştirilirken, Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve yeni dönemde sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler getireceklerini belirtti.
29 Nisan 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, bahar şenliğinin Devrim Stadyumu'nda yapılmasını talep ederek, rektörlük önünde çadırlar kurarak 10 gündür direnişte bulunuyorlar. Rektörlük, şenliği üç gün sürecek şekilde planladığını duyurmuş ancak etkinliğin Devrim Stadyumu'nda yapılmasına karşı çıkmıştır. Öğrenciler ve mezunlar, rektörlüğün baskıcı tutumlarına karşı çıkarak, kampüs içindeki yaşam haklarını savunuyorlar. Rektörlük ise, şenliğin küresel sorunları göz ardı etmeyecek bir şekilde yapılacağını belirtmiş ve protesto gösterilerinin rektörlük önünde yapılmasını yasaklamıştır.
4 Mayıs 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Anoosha Kargarfard, Miami'deki bir barınaktan sahiplendiği Beau isimli köpeğin sürekli sarılmak istediğini gösteren sevimli görüntüler paylaştı. Beau, başlangıçta çekingen ve utangaç olmasına rağmen, yeni evinde kendine güven kazanmaya başladı. Kargarfard, Kanada'dan Florida'ya taşındıktan sonra Beau'yu sahiplendi ve onunla güçlü bir bağ kurdu. Bu hikaye, barınak hayvanlarının sahiplenilmesinin önemini vurguluyor.
17 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2021'den beri toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor. Ancak, İstanbul'un fethinin yıl dönümü kapsamında mehteran takımı yürüyüşü düzenlendi. Bu etkinlik, 'Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu' tarafından organize edildi. Prof. Dr. Cem Say, kayyım yönetiminin çifte standardına tepki gösterdi.
6 Haziran 2024

Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bir depoda yaklaşık 10 ton etiketsiz ve izlenebilirliği olmayan tavuk ele geçirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'ALO 174 Gıda' hattına gelen ihbar üzerine depoyu denetledi ve tavuklara el koyarak imha edilmek üzere işlem başlattı. Depo mühürlenirken, işyeri sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı.
12 Haziran 2024

Antalya'da, Pomeranian cinsi 'Lui' isimli köpeğin sahipliği üzerine yaşanan anlaşmazlık mahkemeye taşındı. İlk sahibi H.A.G. tarafından bakımı için opera sanatçısı Aslı Ayan'a verilen köpek, daha sonra tamamen Ayan'a bırakıldı. Yaklaşık 1,5 sene sonra H.A.G. köpeği geri istediğinde, Ayan köpeği geri vermedi ve konu mahkemeye taşındı. Antalya 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, köpeğin Aslı Ayan'a ait olduğuna karar verdi. Ancak, mahkeme sonrası köpeğin kaybolduğu ortaya çıktı.
23 Şubat 2024

Dalhousie Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, köpeklerin insanların nefeslerini koklayarak travma sonrası stres bozukluğunu (TSSB) tespit edebileceğini gösteren bir çalışma yürüttü. Araştırma, köpeklerin vücut salgılarındaki uçucu organik bileşenleri (VOC'leri) tanıyarak TSSB semptomlarını algılayabildiklerini ortaya koydu. İki köpek, Ivy ve Callie, bu kokuları yüksek doğruluk oranlarıyla tanıyarak farklı duygusal durumları ayırt etti. Araştırmacılar, bu bulgunun hizmet köpeklerinin eğitimi ve erken dönem TSSB semptomlarının tespiti için önemli olduğunu vurguluyor.
30 Mart 2024

Floransa Üniversitesi'ndeki öğrenciler, Filistin'i desteklemek ve üniversitelerinin İsrail'le bilimsel işbirliği anlaşmasını sonlandırması için San Marco Meydanı'nda bir miting düzenledi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı mitingde, öğrenciler İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı kamuoyunun net bir tutum alması gerektiğini vurguladı. Mitingin ardından bir grup öğrenci, taleplerine karşılık almak amacıyla meydanda çadır kurma eylemi başlattı. İtalya'nın diğer büyük şehirlerindeki üniversitelerde de benzer destek ve dayanışma eylemleri devam ediyor.
15 Mayıs 2024

Psychology Today'de yayımlanan bir araştırma, köpeklerin insanlar tarafından sarıldığında strese girdiğini ortaya koydu. İrlanda'nın Cork kentindeki Cork Pet Behaviour Centre'dan Elizabeth Ann Walsh başkanlığındaki ekip, 250 fotoğrafı inceledi ve köpeklerin %81.6'sının sarılma sırasında rahatsızlık, stres veya endişe belirtileri gösterdiğini tespit etti. Sadece %7.6'sı sarılmaktan rahatsız olmayan köpekleri gösterirken, %10.8'i nötr veya belirsiz tepkiler verdi.
18 Mayıs 2024

İspanya'da ünlü San Fermin Festivali'ne bir gün kala, boğa güreşi karşıtı örgütler Pamplona kentinde eylem düzenledi. Anima Naturalis ve PETA gibi örgütler, boğa güreşlerinin 'Orta Çağ işkencesi' olduğunu savunarak, güreşlerin yasaklanması için imza kampanyası başlattı. İspanya'da her yıl 18 bin ile 20 bin arasında boğanın arenalarda öldürüldüğü ve İspanyolların yüzde 50'sinden fazlasının boğa güreşlerinin yasaklanmasını ya da kısıtlanmasını istediği belirtildi.
5 Temmuz 2024

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde toplanan süt üreticileri, ürünlerine adil fiyat talebiyle protesto düzenledi. Çiftçiler, iklim dönüşümünde önemli bir rol oynadıklarını ve adil bir ücret ödenmeden varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti. Kent genelinde 250'den fazla traktörle yapılan protesto, otobüs seferlerinin aksamasına neden oldu. Brüksel Taşımacılık Şirketi, vatandaşların mağdur olmaması için metro ve trenlerin kullanılmasını tavsiye etti.
27 Mayıs 2024

Kanada'nın Toronto şehrinde bulunan Toronto Music Garden'da yaban arıları çiçeklerden polen toplarken görüntülendi. Bu olay, bahçenin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistem sağlığını vurguluyor. Yaban arıları, polen toplama faaliyetleriyle bitkilerin tozlaşmasına katkıda bulunarak bahçenin ekolojik dengesini koruyor.
21 Haziran 2024

Victoria Beckham, Paris Moda Haftası'nda sonbahar-kış koleksiyonunu tanıttığı sırada, hayvan hakları savunucusu PETA tarafından protesto edildi. Protestocular, 'Yaşasın vegan deri' ve 'Hayvanlar kumaş değildir' yazılı pankartlarla podyuma çıktı ve güvenlik tarafından podyumdan indirildi. Beckham'ın kıyafetlerinde gerçek hayvan derisi kullanıldığı iddia edilirken, tasarımcının bu konuda bir açıklama yapmadığı belirtildi. Beckham ailesi ise defileyi ön sıradan izledi.
2 Mart 2024

Macaristan'da yapılan bir araştırma, aksi köpeklerin uslu köpeklere kıyasla daha yüksek sosyal öğrenme ve kararlılık davranışları sergileyebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, köpeklerin mizacını sahiplerince yapılan bir anket yoluyla değerlendirerek, köpeklere V şeklindeki tel örgü bir çitte yönlendirmelere uyma görevi verdi. Aksi köpekler, bir yabancı tarafından yönlendirildiğinde uslu olanlara kıyasla daha iyi performans gösterdi. Bu bulgular, aksi köpeklerin sosyal öğrenmede üstün olabileceğini ve hedeflere ulaşmada daha fazla kararlılık sergileyebileceğini gösteriyor.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim