İYİ Parti tarafından, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarının engellenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste reddedildi. Önerge, Engin ve Dilan Polat çiftinin tutuklanması olayının ardından gündeme gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge gerekçesinde devlet kurumlarının bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önergeye rağmen, iktidar partisi ve ortağı tarafından ret oyu kullanıldı.
7 Kasım 2023

İstanbul'un Kartal ilçesinde, Mustafa P. isimli ev sahibinin gece evinde kalan Dilara Gültay ve Cansu Demirel isimli iki kadını öldürdüğü şüphesiyle polis tarafından gözaltına alındı. Kadınların yakınları tarafından kayıp başvurusu yapılmıştı. Olay yerinde yapılan ilk incelemelerde, Mustafa P.'nin bilekleri kesilmiş halde bulunması ve iki kadını öldürdükten sonra intihar girişiminde bulunduğu düşünülüyor.
9 Ocak 2023

HÜDA-PAR, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in partilerine yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığını iddia ederek suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Akşener'in HÜDA-PAR'ı eleştirdiği ve 'sahiplendirilen kadın' ifadesini kullandığı bir televizyon programına atıfta bulunuldu. HÜDA-PAR'ın parti programında 'yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi' ile ilgili bir madde bulunuyor ve parti kadın hakları konusunda eleştiriliyor.
23 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadınların evlenmeyle kocasının soyadını almasını zorunlu kılan hükmü, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi'nin başvurusu üzerine yapılan değerlendirmede, erkeklerin evlenmeden önceki soyadlarını kullanmaya devam edebilirken, kadınların sadece kocasının soyadının önünde kendi soyadlarını kullanabilmesinin cinsiyet temelli ayrımcılık olduğu belirtildi. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.
28 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi'nin, cumhur ittifakına katılmak için öne sürdüğü 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebine AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık itiraz etti. Bu durum parti tabanında rahatsızlık yarattı ve Zengin, yalnızlık ve yorgunluk hissettiğini dile getirdi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Zengin'e destek vererek, kadına şiddeti engellemeyi amaçlayan yasanın ittifak pazarlıklarına malzeme yapılamayacağını ve Zengin'in yalnız olmadığını belirtti.
27 Mart 2023

Yazı, İstanbul yerel seçimlerinin Türkiye'deki demokratik ve laik cumhuriyetin geleceği açısından önemine vurgu yaparak, seçmenin heyecansızlığı, ilgisizliği ve potansiyel sandığa gitmeme durumunu ele alıyor. Ayrıca, YRP'nin AKP'den oy alması, Erdoğan'ın rahat görünümü, İmamoğlu'nun siyasi pozisyonu ve muhalefetin durumu gibi konulara değinilerek, seçimlerin sadece yerel bir olay olmadığı, daha geniş siyasi ve toplumsal sonuçları olduğu belirtiliyor. Devlet ve hükümet arasındaki ayrımın gerçekçi olup olmadığı, kamu kaynaklarının kullanımı ve seçim güvenliği gibi konular da tartışma konusu yapılmış.
25 Mart 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve gelir gelmez aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirtti. Kadın hakları savunucuları, Medeni Kanun'da yapılacak değişikliklerin kadın örgütleriyle istişare edilmeden gerçekleştirilmesinden endişe duyuyor. Özellikle kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkının engellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen iktidarın bu kararı yok sayması eleştiriliyor. Bu durum, ülkenin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olup olmayacağına karar verme meselesi olarak görülüyor.
14 Temmuz 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan tüm siyasi partiler, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin bir araştırma komisyonu kurulması için ortak önerge verecek. Bu komisyon, artan şiddet olayları ve toplumsal etkileri, kadına şiddetin önlenmesine yönelik acil tedbirler ve kadın haklarının korunması gibi konularda çalışmalar yapacak. Komisyonun çalışmaları sonucunda hazırlanacak rapor, Meclis Genel Kurulu'na sunulacak.
10 Ekim 2024

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, AKP'nin başörtüsü teklifine destek bulabileceğini ifade etti. Ekmen, teklifin referanduma gitmesi halinde gereksiz karşıtlaşma yaşanacağını belirtti. Ekmen, AKP'nin teklifinin anayasa yazımı açısından hatalı ve uzun olduğunu, sadeleştirilmiş bir metinle gelmesi halinde muhalefetten destek bulabileceğini dile getirdi. Ekmen, teklifin referandumda ele alınmasının hem insan hakları açısından sorunlu hem de toplum açısından sakıncalı olduğunu belirtti.
22 Ağustos 2023

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, eşinin katili Ogün Samast'ın tahliye edilmesine tepki göstererek adaletsizlik vurgusu yaptı. 'Cumhuriyeti’in 100’üncü yılında Azınlık Hakları Konferansı'nda konuşan Rakel Dink, bu kararın kendilerini yasın en ağır günlerine geri götürdüğünü belirtti ve yıllardır katillerle aynı havayı soluduklarını ifade etti. Ayrıca, adaletin sağlanmasının ülkenin demokratikleşmesi için şart olduğunu dile getirdi.
17 Kasım 2023

Selin Nakıpoğlu, Aile Bakanı'nın açıkladığı Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı'nı eleştirdi. Nakıpoğlu, AKP'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine rağmen iddialı vizyon belgeleri hazırladığını belirtti. Ayrıca, Bakan'ın aile içi şiddet oranlarından ve çocukların okullarda yaşadığı yoksulluk sorunlarından habersiz olduğunu iddia etti. Nakıpoğlu, Bakan'ın Belçika'daki geçmişine atıfta bulunarak Türkiye'nin gerçeklerine uzak kaldığını savundu.
18 Mayıs 2024

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceklerini ve milletvekili seçimlerine AKP listelerinden gireceklerini açıklamasının ardından, parti hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve yazılara erişim engeli getirildi. Bu engellemeler, İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle uygulandı. Engellenen içerikler arasında, HÜDA-PAR'ın Hizbullah ile ilişkilerini ele alan haberler de bulunuyor.
31 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin cinsel istismarına ilişkin dava öncesinde adliye önünde açıklamalarda bulundu. Kadıgil, H.K.G.'nin altı yaşındayken ailesi tarafından seks kölesi haline getirildiğini ve bu durumun 20 yıl sürdüğünü belirtti. İstismarla ilgili dava İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti.
30 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yazdığı açık mektuba ilişkin olarak, partisinin net çizgileri olduğunu ve değişen bir durum olmadığını belirtti. Erdem, siyasette diyalog ve dürüstlüğün önemini vurgularken, terör konusundaki net tavrı hatırlattı. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak ilan edilmesi ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali vermesi sonrasında, Akşener'in CHP-HDP görüşmesine ilişkin yorumları ve Demirtaş'ın Akşener'e yazdığı açık mektup da gündeme geldi.
9 Mart 2023

Sultan Özer, Türkiye'de geçmişte birçok yolsuzluk ve facia olayına ilişkin Meclis araştırma komisyonları kurulduğunu ve bu komisyonların önemli raporlar yayımladığını belirtti. Ancak son dönemde AKP ve MHP ittifakı, bu tür komisyonların kurulmasına ilişkin önergeleri reddediyor. Özellikle çete-mafya-devlet ilişkileri konusunda Meclisin tamamen devre dışı bırakıldığını vurgulayan Özer, bu durumun Türkiye'nin BM'nin gri listesinde yer almasına neden olduğunu ifade etti. Özer, 90'lı yıllarda bile Meclisin daha aktif olduğunu ve devlet mekanizmasının daha iyi çalıştığını belirtti.
30 Mayıs 2024

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim