Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle bugün yapılması planlanan İstanbul-Beyrut seferlerini iptal etti. THY'nin TK828 sefer sayılı İstanbul Havalimanı-Beyrut ve Pegasus'un PC756 sefer sayılı Sabiha Gökçen-Beyrut uçuşları iptal edildi. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken, birçok havayolu şirketi Beyrut'a yapacağı seferleri iptal ediyor.
24 Eylül 2024

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'e, Comirnaty aşısının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddiasıyla 150 bin avro tazminat talebiyle dava açıldı. Davacı, aşı sonrası ciddi görme kaybı yaşadığını öne sürüyor. BioNTech, iddiaları reddediyor. Ayrıca, AstraZeneca'ya karşı açılan bir tazminat davasının temyiz duruşması Bavyera Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülecek. Almanya'da Covid-19 aşı üreticilerine karşı toplam 209 tazminat davası bulunuyor.
3 Temmuz 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

Hawaii Kara ve Doğal Kaynaklar Departmanı, Hōnaunau körfezinde 33 kişilik bir yüzücü grubunun yunusları yasalara aykırı şekilde takip edip taciz ettiğini belirterek soruşturma başlattı. 2021'den itibaren Hawaii'de yunuslara 50 metreden daha yakın yüzmek yasaklanmıştı. Bu yasa, turistlerin yunuslarla yüzmesinin hayvanların gece beslenmesini engellediği tespiti üzerine getirilmişti. Yüzücülerin yunusları takip ettiği anlar bir drone ile kaydedildi.
30 Mart 2023

Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy, Türk Hava Yolları'ndan (THY) bilet almasına ve zamanında havaalanına gitmesine rağmen uçağa binemeyen ve bir sonraki uçağa binmek için ekstra ücret ödemek zorunda kalan bir yolcu olarak yaşadığı sorunları Twitter üzerinden paylaştı. Ersoy, THY'nin fazla bilet satışı yaptığını ve bu durumun yolcuları mağdur ettiğini belirtti. THY'nin basın müşaviri Yahya Üstün, Ersoy'un iddialarına yanıt vererek, Ersoy'un uçağa geç kaldığını ve biletin kurallar çerçevesinde değiştirildiğini ifade etti. Ersoy ise Üstün'ün bu yanıtına karşı çıkarak, uçağa geç kalmadığını ve bilet değişikliği konusunda bilgilendirilmediğini belirtti.
29 Temmuz 2023

Fransız çimento şirketi Lafarge ve dört eski yöneticisi, Suriye'deki faaliyetlerinde IŞİD ve Nusra Cephesi'ni finanse ettikleri gerekçesiyle yargılanacak. Soruşturma, Lafarge'ın Suriye'deki çatışmalar sırasında terör örgütlerine 5,92 milyon dolar ödediğini ortaya koydu. Şirket, 2022'de ABD'de suçunu kabul ederek 777,78 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Fransa'da da insanlığa karşı suça ortak olduğu iddiasıyla yargılanacak.
16 Ekim 2024

ABD'nin New York eyaletinde bulunan Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Yeni anlaşma, iflas sürecini ortadan kaldırarak mağdurların adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacak.
27 Eylül 2024

ABD'nin Chicago eyaletinde, yanlış yere cinayetten hüküm giyerek 10 yıl cezaevinde yatan Marcel Brown'a 50 milyon dolar tazminat ödenecek. Brown, 18 yaşında hapse girmiş ve 2018'de suçsuz olduğunun ortaya çıkmasının ardından tahliye edilmişti. Avukatı, Brown'ın anayasal haklarının ihlal edildiğini ve sorgu sırasında yanlış ifade vermeye zorlandığını belirtti. Brown, tahliyesinin ardından açtığı davada bu tazminatı kazandı.
10 Eylül 2024

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

Yeni Zelanda'nın ulusal havayolu şirketi Air New Zealand, uçuş güvenliğini artırmak ve yakıt tüketimini daha doğru hesaplamak amacıyla uluslararası uçuşlarda yolcuların tartılmasını talep ediyor. Yük kontrolü iyileştirme uzmanı Alastair James, bu uygulamanın güvenli ve verimli uçuşlar için yasal bir gereklilik olduğunu belirtti. 2021'de yurt içi uçuşlarda da benzer bir uygulama yapıldığı hatırlatıldı. Haziran ayında 10 binden fazla uluslararası yolcunun tartılması planlanıyor ve bu işlem gönüllülük esasına dayanıyor, ayrıca yolcuların kiloları anonim olarak kaydediliyor.
31 Mayıs 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'nin 2006 ve 2007'de ihraç edilen 40 konut ipoteğine dayalı menkul kıymet satışıyla bağlantılı olarak yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla ilgili olarak 1,435 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Bu iddialarla ilgili olarak 2018'de açılan davanın sonuçlandığı belirtildi. Ancak, Adalet Bakanlığı, uzlaştırmada karara bağlanan iddiaların sadece iddia niteliğinde olduğunu ve herhangi bir sorumluluk tespiti yapılmadığını belirtti.
14 Ağustos 2023

UEFA, kulüp lisansı ve finansal fair-play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalyan futbol kulübü Juventus'u Avrupa Konferans Ligi'nden ihraç etti ve 20 milyon avro para cezası verdi. Bu cezanın 10 milyon avroluk kısmı, üç yıl içinde kulübün mali tablolarında başka bir ihlal olması durumunda uygulanacak. Ayrıca, eksik mali bilgi sunduğu gerekçesiyle İngiliz futbol kulübü Chelsea'ye de 10 milyon avro ceza verildi.
29 Temmuz 2023

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, turistlere taksimetre açmadan pazarlık usulü fiyat veren bir taksi şoförüne 9 bin 574 lira para cezası verildi. 34 TAZ 50 plakalı taksinin çalışma ruhsatı 10 gün süreyle askıya alındı ve araç trafikten men edildi. Bu olay, İstanbul'da taksicilere yönelik denetimlerin ve cezaların arttığını gösteriyor.
24 Temmuz 2024

İstanbul Fatih'te bir düğün konvoyunun ambulansa yol vermemesi üzerine sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Beş araç sürücüsü ve bazı yolculara toplam 118 bin 487 lira idari para cezası kesildi ve araçlar 60 gün trafikten men edildi. Ayrıca sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan adli işlem başlatıldı.
31 Ocak 2023

İstanbul'da bir taksici, güzergah konusunda tartıştığı yolcuları araçtan indirdiği için 4 bin 64 lira idari para cezasına çarptırıldı ve aracı 10 gün süreyle trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, olayın sosyal medyada yer almasının ardından çalışma başlattı ve taksici İ.K.'nin kimliğini tespit etti.
2 Eylül 2023

Yaklaşık 11 bin Londralı taksici, Uber'i 2012 ile 2018 yılları arasındaki faaliyetleri nedeniyle Britanya Yüksek Mahkemesi'ne dava ediyor. Davacılar, Uber'in Londra'da lisans almak için Transport for London'ı yanılttığını ve hukuka aykırı şekilde taksicilerin işlerini aldığını iddia ediyor. Talep edilen tazminat miktarı en az 250 milyon sterlin olarak belirlenmiş. Uber, daha önce lisans yenileme sorunları yaşamış ve 2022'de Londra'da iki buçuk yıllık bir lisans almıştı.
2 Mayıs 2024
İşaretlediklerim