TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşülürken, CHP'li milletvekilleri öğrencilerin yeterli beslenemediğine dikkat çekmek için kumanya gösterdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP'li belediyelerin konser harcamalarını gündeme getirerek yanıt verdi. Tartışma sırasında AKP milletvekilleri de İzmir Körfezi'nin temizlenmesi gerektiğini belirtti.
14 Kasım 2024

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

Özel sektör öğretmenleri, taban maaş ve özlük hakları için başlattıkları 'eğitim nöbeti' eyleminin 38. gününde Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi TBMM Eğitim Komisyonu'nda görüşülürken yapılan bu eylemde, öğretmenler sert müdahale ile gözaltına alındı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, sosyal medya üzerinden gözaltıları duyurdu.
2 Temmuz 2024

Kocaeli Darıca'da bir ortaokulda, velilerden biri çocuğuna saldırdığını iddia ettiği bir öğrenciyi bulmak için sınıfa girdi ve üç öğrenci yakını öğretmene saldırdı. Olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırı hakkında soruşturma başlattıklarını ve adli sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Tekin ayrıca, şiddete karşı 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, öğretmenlerin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
29 Mayıs 2024

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü, okulda başı açık kız öğrenci olamayacağını ve herkesin başını kapatması gerektiğini belirtti. Eğitim-İş Sendikası, bu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasına gerek görmedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu durumu eleştirerek, eğitim kurumlarının bireylerin kişisel inançlarını dayatacağı yerler olamayacağını vurguladı.
27 Eylül 2024

CHP, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında öğretmen atamalarında adaletsiz bir ortam oluşturulduğu ve mülakatlarda haksızlık yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ve bazı milletvekilleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Özçağdaş, mülakat komisyonlarının kişiye göre puan verdiğini ve bu durumun öğretmen atamalarında büyük haksızlıklara yol açtığını belirtti. Suç duyurusu, görevi kötüye kullanmak ve eğitim hakkının engellenmesi suçlamalarını içeriyor.
30 Ekim 2024

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, öğrencisi tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan anısına 10 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Irmak, okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) ve toplumun tüm kesimlerini sorumlu tuttu ve acil önlem alınması çağrısında bulundu. Ayrıca, eğitimcilere yönelik şiddetle mücadele için TBMM'de siyasi partileri ziyaret edeceklerini ve basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Abbas Güçlü, özel okul ücretlerinin sürekli artış gösterdiğini ve bu durumun veliler için büyük bir yük haline geldiğini belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı çalışanların maaş artışlarının, özel okul ücretlerindeki artışla baş edemediğini vurguluyor. Güçlü, özel okulların ticarethane mantığıyla yönetilmesini ve yüksek zam oranlarını eleştiriyor. Ayrıca, öğretmenlerin düşük maaşlarla çalıştırılmasının ve burslu öğrenci maliyetlerinin diğer öğrencilere yüklenmesinin etik olmadığını ifade ediyor.
21 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir televizyon programında öğretmen atamaları hakkında konuştu. Tekin, atama yapılacak öğretmen sayısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'nihai kanaati' sonrasında belirleneceğini ifade etti. Bakan, 130 farklı branşta atama yapacaklarını ve her branşın eşit derecede önemli olduğunu vurguladı. Atama bekleyen öğretmenler ise sürecin neden uzadığını sorguluyor.
1 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 18 Mayıs'ta İstanbul Saraçhane Meydanı'nda atanamayan öğretmenler, mülakat mağdurları ve yeni müfredattan endişe duyan vatandaşlar için bir toplanma çağrısı yaptı. Bu çağrı, 1 Mayıs'ta Taksim'e gitmek isteyenlerin Saraçhane'de engellenmesinin ardından geldi. Aynı zamanda, bir bakanın 20 bin öğretmenin atanacağını duyurduğu bir dönemde gerçekleşiyor.
8 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kırşehir'deki ahilik haftası töreninde yaptığı konuşmada, çocuk işçiliği teşvik ettikleri yönündeki eleştirileri dikkate almadan çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Tekin, çocukların meslek sahibi olmasını istediklerini ve bu nedenle eleştirildiklerini ifade etti. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının müfredatına ahilik kültürü, girişimcilik ve fütüvvet ahlakı derslerini eklediklerini vurguladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, son bir yılda en az 66 çocuk işçi hayatını kaybetti.
28 Eylül 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir basın açıklamasında, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, kademeli emeklilik düzenlemesi bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Bakan Işıkhan'ın bu ifadeleri, konu hakkında kamuoyunda oluşan beklentilere net bir yanıt niteliğinde.
26 Şubat 2024

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, başarılı olan öğretmenler hala atanamadı. Öğretmenler, mali sıkıntılar ve atama yapılmamasının nedeni olarak devletin mali durumunu sorguluyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in atamaların yapılacağına dair vaatleri gerçekleşmedi. Öğretmenler, özel sektörde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalırken, atama bekleyişleri nedeniyle yeni sınav dönemine hazırlanamıyorlar. Ayrıca, mülakatın kaldırılması yönündeki talepler de reddedildi.
14 Mart 2024

Avukat Sedef Erken, otizmli oğlu Ozan için üç yıl boyunca İstanbul, Bodrum ve Tekirdağ'da uygun bir okul bulmak için mücadele etti. Erken, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlerinin kanunsuz uygulamalarını kanıtlayarak, özel eğitim sınıfı açılmasını talep etti. Ancak, Ozan'ın eğitim hakkı sürekli engellendi ve üç yıldır okula gidemedi. Erken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak, otizmli bireylerin eğitim hakkı için mücadelesini sürdürüyor.
13 Haziran 2024

Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

Eğitim Sen, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğrencisi tarafından öldürülen öğretmen İbrahim Oktugan anısına bir basın açıklaması düzenledi. Öğretmenler, okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, eğitimcilerin şiddetin hedefi olmasını sonlandıracak somut ve kalıcı çözümler üretilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, öğretmenler meslektaşlarının öldürülmesini protesto etmek için 10 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapacaklar.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim