Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Suriye Geçici Hükümeti, Kayseri'de Suriyeli bir şahsın bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan ve Suriyelilere yönelik saldırılara dönüşen olaylar üzerine sağduyu çağrısında bulundu. Olaylar sonucunda bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyerleri yakılmış, polis ve itfaiye erleri yaralanmıştı. Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki Suriyelilerin korunmasının önemine vurgu yaparak, kışkırtıcı çağrılara uyulmamasını istedi. Ayrıca, bu tür olayların Türk-Suriye ilişkilerine zarar verme potansiyeline dikkat çekildi.
1 Temmuz 2024

Suriye'de 15 Temmuz'daki parlamento seçimlerinin ardından yeni kabine açıklandı. Türkiye'yi protesto eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yardımcısı oldu. Mikdad'ın yerine Bessam Sebbag Dışişleri Bakanı olarak atandı. Mikdad, daha önce Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'nde Türkiye'yi protesto etmişti.
23 Eylül 2024

Sedat Ergin, Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi'nin uluslararası camiada giderek daha fazla tanındığını belirtiyor. Bu yönetim, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı olarak Fırat’ın doğusunda geniş bir coğrafyada etkin. SDG, ABD'nin DEAŞ'a karşı kurduğu uluslararası koalisyonun sahadaki başat müttefiki olarak öne çıkıyor. Özerk Yönetim, idari anlamda kurumsal bir yapılanma sergiliyor ve yerel seçimler gerçekleştirdiğinde kendi kendini idare etme yolunda önemli bir adım atmış olacak.
5 Haziran 2024

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla gerçekleştirilen 22. Yüksek Düzeyli Toplantı'nın ardından ortak bir bildiri yayınlandı. Bildiride, Suriye'nin kuzeydoğusundaki gayrimeşru öz yönetim teşebbüsleri ve yerel seçim girişimleri reddedildi. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin güvenli geri dönüşü ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarının önemi vurgulandı. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.
12 Kasım 2024

İçişleri Bakanlığı, 'Ayaklanistr' adlı bir Telegram hesabının Türkiye'de yaşayan Suriyelilere ait pasaport bilgilerini paylaştığını ve Sultanbeyli'de ayaklanma çağrısı yaptığını açıkladı. Yapılan incelemede hesabın yöneticisinin 14 yaşındaki E.P. olduğu tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı. Göç İdaresi Başkanlığı da paylaşılan bilgilerin güncel olmadığını belirterek geniş çaplı bir soruşturma başlattı.
5 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'nin Halep ve İdlib kentlerindeki son gelişmeleri acil bir oturumda değerlendirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, bölgede artan şiddet ve İsrail saldırılarının sürdürülemez olduğunu belirtti. Rusya ve ABD temsilcileri, toplantıda birbirlerine karşı suçlamalarda bulundu. ABD, Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişinin, Suriye'nin BM kararlarına uymamasının bir sonucu olduğunu savundu.
4 Aralık 2024

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. Tok ve Cihantimur, İstanbul'da bir trafik kazasına karıştıktan sonra Mısır üzerinden ABD'ye kaçmışlardı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için ABD'ye geçici tutuklama talep evrakını iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, iadenin anlaşma şartlarına uygun olduğunu belirtti.
27 Haziran 2024

Amerika Birleşik Devletleri’nin Beyrut büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Lübnan ordusunun açıklamasına göre, Suriye uyruklu saldırgan güvenlik güçlerince vurularak yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
5 Haziran 2024

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024

2012 yılında Suriye'nin Şam kentinde kaçırılan ABD'li gazeteci Austin Tice'dan hala bir iz yok. Tice, Suriye iç savaşını takip ederken kimliği belirsiz bir grup tarafından kaçırıldı ve o zamandan beri serbest bırakılmadı. ABD, Tice'ın kurtarılması için çeşitli girişimlerde bulundu ve FBI, Tice'ı kurtaranlara 1 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, Tice'ın hayatta olduğuna inandığını ve onu ülkeye geri getirmek için çalıştıklarını belirtti.
9 Aralık 2024

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024

Hollanda Danıştayı, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine karar verdi. Hollanda makamları, sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesinin Suriye'de güvenlik sorununun en aza indiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danıştay, bu konuda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) hak verdi ve Suriye'ye gidip gelen sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğini vurguladı.
15 Ağustos 2024

Ankara’da Suudi Arabistan Milli Günü'nün 94. yıl dönümü kutlandı. Etkinliğe Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş gibi üst düzey yetkililer katıldı. Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Abu Al-Nasr, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin bölgesel güvenlik ve barış açısından önemli olduğu belirtildi.
24 Eylül 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Anadolu Ajansı'na göre, Suriye Milli Ordusu (SMO), Fırat Nehri'nin batısında yer alan Menbic'i ele geçirdi. Menbic, daha önce YPG'nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeydi. SMO, daha önce 1 Aralık'ta Tel Rıfat'ı da ele geçirmişti. Türkiye tarafından desteklenen SMO'nun bu ilerlemesi, Suriye'deki güç dengelerini etkileyebilir.
9 Aralık 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, muhalefeti Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Bu kararın ardından Genelkurmay Başkanı General Park An-su sıkıyönetim komutanı olarak atandı ve tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Beyaz Saray, Güney Kore'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Güney Kore hükümetiyle temas halinde olduklarını açıkladı. ABD'nin bu duruma olan ilgisi, uluslararası bir boyut kazandırıyor.
3 Aralık 2024

Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile birlikte savaşan Kolombiya vatandaşları için Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf'tan özür diledi. Sudan'daki iç savaş, Nisan 2023'ten bu yana ordu ve HDK arasında devam ediyor. Sudan Dışişleri Bakanı, Kolombiyalıların savaşa katılmasından duyduğu şaşkınlığı ve üzüntüyü dile getirdi. Sudan'daki çatışmalar, ülkede büyük insani krizlere yol açtı ve milyonlarca insanı yerinden etti.
3 Aralık 2024

Avustralya hükümeti, İslamofobiyle mücadele amacıyla Aftab Malik'i özel temsilci olarak atadı. Malik, Müslüman toplumu üyeleri, dini ayrımcılık uzmanları ve hükümetin tüm kademeleriyle iş birliği yapacak. Atama, antisemitizm özel temsilcisi Jillian Segal'in atanmasından birkaç ay sonra gerçekleşti. Malik'in üç yıllık görev süresi 14 Ekim'de başlayacak.
1 Ekim 2024
İşaretlediklerim