Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 160'tan fazla ülkenin desteklediği bir karar tasarısıyla 25 Mayıs'ı 'Dünya Futbol Günü' olarak kutlama kararı aldı. Bu tarih, 1924 Paris Yaz Olimpiyatları'nda düzenlenen ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yıl dönümüne denk geliyor. BM, tüm uluslar ile uluslararası ve sivil toplum örgütlerini bu günü kutlamaya ve futbolun faydalarını yaymaya davet etti.
8 Mayıs 2024

Malatya’nın Darende ilçesindeki tarihi ve doğal güzellikler, gece uzun pozlama tekniğiyle fotoğraflandı. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Darende, gece de ziyaretçilerine güzel manzaralar sunuyor. Türkiye’nin 243’üncü tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, doğa ve fotoğraf tutkunları için gece de cazip bir destinasyon olarak öne çıkıyor.
13 Haziran 2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının yıldönümü olarak 1921'de milli bayram ilan edildi ve 1927'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Bu bayram, 1979'dan itibaren uluslararası boyuta taşındı ve dünya genelinden çocuklar Türkiye'ye davet edilmeye başlandı. TBMM arşivinde, bu bayramın ilk kutlamalarına ait fotoğraflar ve gazete kupürleri özenle saklanmaktadır.
23 Nisan 2024

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla, Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi başta olmak üzere dünya genelinde bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Emine Erdoğan'ın video mesajıyla katıldığı ve BM'nin üst düzey isimlerinin konuşma yaptığı bu etkinliklerde, atık yönetimi sorunu global düzeyde ele alındı. BM ve Uluslararası Katı Atık Birliği tarafından hazırlanan Global Atık Yönetim Görünümü Raporu'na göre, atık miktarının 2050 yılına kadar önemli ölçüde artacağı ve bu durumun maliyetler üzerinde büyük bir yük oluşturacağı belirtiliyor. Ancak, alınacak önlemlerle bu maliyetlerin önemli ölçüde azaltılabileceği ve döngüsel ekonomi modeline geçişin maliyet tasarrufu sağlayabileceği vurgulanıyor.
30 Mart 2024

2024 yılı, müzik severler için dünya çapında vize gerektirmeyen bir dizi müzik festivaline ev sahipliği yapacak. Bu festivaller, müzikle sınırlı kalmayıp sanat, yemek, dans gibi çeşitli deneyimler sunarak farklı kültürlerden insanları bir araya getirecek. Sırbistan'daki Exit Festival, Arnavutluk'taki Unum Festival, Fas'taki Mawazine Festival ve Japonya'daki Fuji Rock Festival gibi etkinlikler, katılımcılara benzersiz atmosferler sunacak. Festivaller, sanatın evrensel dilini konuşarak sınırların ötesinde bir birliktelik vadediyor.
29 Şubat 2024

10 Yunan adasını kapsaması planlanan kapıda vize uygulaması, şimdilik İstanköy, Midilli, Rodos, Sisam ve Sakız adaları için başladı. Vize ücreti her ada için 60 Euro olarak belirlendi. Türk ziyaretçilerin ekspres vizeden faydalanabilmeleri için gerekli evrakları Yunan yetkili birimlerine ulaştırmaları gerekiyor. Diğer 5 ada için uygulamanın yakın zamanda başlatılması beklenirken, Türkiye'deki otel ve restoran fiyatlarının artması nedeniyle Yunan adalarına olan ilginin artması bekleniyor.
7 Nisan 2024

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Dünya Günü, ilk olarak 1970 yılında ABD'de çevresel bozulmaya dikkat çekmek amacıyla başlatıldı ve bugün 190 ülkede kutlanmaktadır. 2024 yılının teması, plastik üretiminin 2040'a kadar %60 oranında azaltılması ve tek kullanımlık plastiklerin 2020'lerin sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlk Dünya Günü'ne 20 milyon insan katılmış, 1990'da küreselleşmiş ve bu yıl Malezya'da büyük bir temizlik etkinliği planlanmaktadır. Ayrıca, Earthday.org tarafından başlatılan Canopy Projesi ile dünya çapında milyonlarca ağaç dikilmiştir.
22 Nisan 2024

Britanya'nın Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan tarih öncesi anıt Stonehenge'de yaz gün dönümünü kutlamak için yaklaşık 15 bin kişi toplandı. Etkinlik, insanların taşlara yaklaşabildiği ender anlardan biri olarak dikkat çekti. Çarşamba günü Just Stop Oil protestocularının taşlara turuncu boya sıkmasının ardından, English Heritage boyayı temizledi ve taşlara zarar verilmedi. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanlar yaz gün dönümünü görmek için Stonehenge'e geliyor.
22 Haziran 2024

Vedat Milor, Madrid'in kültür, sanat, tarih zenginliği ve güvenli yürüyüş alanlarıyla yaşam kalitesi açısından ilk sıraya konulabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Madrid'de deneyimlediği çeşitli restoranları ve bu mekanlardaki yemeklerin kalitesini, atmosferi ve fiyat aralığını değerlendiriyor. Milor, deniz ürünlerinden geleneksel İspanyol mutfağına, modern gastronomiye kadar geniş bir yelpazede restoranları inceliyor ve her birinin öne çıkan özelliklerini paylaşıyor.
24 Şubat 2024
İşaretlediklerim