Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner Grubu kurucusu Yevgeniy Prigojin hakkında açılan ceza davasının kapatılacağını ve Prigojin’in Belarus’a gideceğini belirtti. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Ayrıca, Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin hakkında 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun çekilme çağrısını kabul etmişti.
24 Haziran 2023

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner paralı savaşçı grubunun lideri Yevgeniy Prigojin'e yönelik silahlı isyan nedeniyle açılan ceza davasının kapatıldığını duyurdu. İsyancıların suç içerikli eylemlerinden vazgeçtiği belirtildi. Wagner'e ait askeri teçhizatın Rusya Silahlı Kuvvetlerine devredilmesi yönünde hazırlıkların devam ettiği bildirildi. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
27 Haziran 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ve savaşçıları, Rusya'nın Rostov-Na-Donu kentinden ayrıldı. Wagner'in Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargahı binasından ayrılarak tüm askeri teçhizatını da şehirden çıkardığı görüldü. Ayrıca, Rusya Federal Karayolu Ajansı'ndan yapılan açıklamada, otoyollarda getirilen tüm kısıtlamaların kaldırıldığı bildirildi. Wagner'in kurucusu Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
25 Haziran 2023

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin’in, uçağının düşüşünden önce kaydedildiği düşünülen bir videosu ortaya çıktı. Videoda Prigojin, her şeyin yolunda olduğunu belirtiyor. Prigojin ve beraberindeki paralı savaşçılar, 24 Haziran’da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Prigojin’in Moskova’dan St Petersburg’a seyahat ettiği özel jeti 23 Ağustos’ta düşmüş ve 10 kişi ölmüştü. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor.
1 Eylül 2023

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren ve Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen casus ağının çökertildiğini açıkladı. Blaszczak, bu ağın Kremlin tarafından Polonya'yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu öne sürdü. Mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, Rus paralı asker şirketi Wagner grubunun Belarus’a gelmesinin de Polonya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
20 Temmuz 2023

Wagner grubu, Rusya'nın güneyindeki Rostov-Na-Donu şehrinde önemli bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. Grubun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile görüşmedikçe, Wagner güçlerinin şehri ablukaya almayı ve Moskova'ya hareket etmeyi sürdüreceğini belirtti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Ancak, Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı.
24 Haziran 2023

ABD'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'taki ABD vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulundu. Bu çağrı, Litvanya'nın Belarus'la bazı sınır kapılarını kapatma kararı sonrasında geldi. Ayrıca, Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetlerinin Belarus'la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiği ifade edildi. ABD vatandaşlarına Belarus'a seyahat düzenlememeleri ve Rusya ve Ukrayna'ya seyahat düzenlememeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.
21 Ağustos 2023

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Rusya plakalı araçların Polonya'ya girişinin yasaklandığını açıkladı. Bu yasak, araç sahibinin Rusya vatandaşı ya da başka bir ülke vatandaşı olmasına bakılmaksızın hem ticari hem de hususi olmak üzere, tüm araçlar için geçerli olacak. Polonya, bu yasağı uygulayacağını duyuran 5'inci ülke oldu.
18 Eylül 2023

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Türkiye, EURO 2024 öncesi son hazırlık maçında Polonya'ya 2-1 mağlup oldu. Polonya'nın gollerini Swiderski ve Zalewski kaydederken, Türkiye'nin tek golü Barış Alper Yılmaz'dan geldi. Maç, Polonya'da oynandı ve Türkiye, 90'ıncı dakikada yediği golle mağlubiyeti kabul etti.
10 Haziran 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024
İşaretlediklerim