Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, Geçit Mahallesi'nde kimyasal madde için kullanılan yaklaşık 80 varil bulundu. Zabıta ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye AFAD KBRN ekibi sevk edildi ve yapılan incelemede varillerin kapaklarının açık olması nedeniyle etil kloroformat maddesinin etkisini kaybettiği belirlendi. Varilleri bıraktığı tespit edilen ve geri dönüşüm işi yaptığı öğrenilen E.Y'ye 90 bin lira ceza kesildi.
19 Eylül 2024

Bulgaristan gümrük yetkilileri, Türkiye ruhsatlı bir kamyonda 403 kilogram eroin ele geçirdiklerini açıkladı. Eroin, kamyonun içindeki 156 yatağın içine gizlenmişti. Olay, Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo sınır kapısında gerçekleşti. İran'dan Avrupa'ya uyuşturucu taşıdığı iddia edilen 63 yaşındaki Türk vatandaşı kamyon şoförü H.H. gözaltına alındı ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023

Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen tarım ürünlerinde yüksek miktarda pestisit kalıntısı tespit edilmesi, hem ihracat hem de iç tüketim açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. Eski Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Özden Güngör, Türkiye'deki tarım politikalarının yetersizliğini ve denetim eksikliklerini vurguluyor. Pestisitlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve Avrupa'dan geri dönen ürünlerin akıbeti konusundaki belirsizlikler, tüketici güvenini sarsıyor. Güngör, tarım ilacı kullanımında uzmanlık eksikliği ve denetim yetersizliğine dikkat çekiyor.
9 Aralık 2024

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 Ekim 2024 tarihinde tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarının listesini kamuoyuna duyurdu. Bu liste, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca yayınlandı. Listede, Muğla ve Aydın illerinde üretilen bazı zeytinyağı markalarının tohum yağı karıştırıldığı tespit edildi. Bakanlık, bu tür hileli gıdaların tespit edilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla düzenli denetimler yapmaktadır.
23 Ekim 2024

Sağlık Bakanlığı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği denetimlerde 61 kozmetik ürünün 56'sının uygunsuz olduğunu tespit etti. Uygunsuz bulunan ürünlerden biri riskli, diğer 55'i teknik düzenlemelere aykırı bulundu. Bu ürünlerle ilgili toplam 214 bin 50 lira para cezası uygulandı. Denetimler, özellikle piyasadaki uygunsuz ürünlerin tespitine yönelik planlanmış ve yüzde 92 oranında uygunsuzluk saptanarak amaçlanan sonuca ulaşılmıştır.
16 Kasım 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 Ekim 2024 tarihinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen gıdalar listesini kamuoyuna duyurdu. Listede, Mersin, Manisa ve Adana gibi illerdeki bazı firmaların ürünlerinde at, eşek ve katır eti tespit edildiği belirtildi. Bu durum, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kamuoyuna açıklandı. Bakanlık, bu tür denetimlerle halk sağlığını korumayı amaçlıyor.
23 Ekim 2024

Rekabet Kurulu, Forever Living Sağlık ve Güzellik Ürünleri Dağıtım Ltd. Şti., Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. ve Homm Bitkisel Ürünler Pazarlama AŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, bu firmaların yeniden satıcılarının satış fiyatını belirlemek veya internet satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Ön araştırmada elde edilen bulgular ciddi ve yeterli bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi.
3 Eylül 2024

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 16 Ekim 2024 tarihinde tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarının listesini kamuoyuna duyurdu. Bu liste, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca yayınlandı. Listede, Ankara, Denizli, Bursa, Aydın, Manisa, Çorum, İzmir ve Balıkesir gibi illerdeki çeşitli firmaların zeytinyağı ürünleri yer alıyor. Bu ürünlerin, soya, kolza, pamuk tohumu, ayçiçeği gibi tohum yağları ile karıştırıldığı tespit edildi.
16 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş ve hileli gıdaların tespitini yarından itibaren elektronik ortamda tüketicilerle paylaşacak. Yeni sistem, 09:00 itibarıyla kullanıma açılacak ve kamuoyu duyuruları anlık olarak paylaşılacak. Bakan İbrahim Yumaklı, İstanbul'da 'Güvenilir Gıdada Yeni Dönem' konulu bir basın toplantısı düzenleyecek ve yeni sistemi tanıtacak. Duyurular 'guvenilirgida.tarimorman.gov.tr' internet sitesinde yer alacak.
1 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlığının kamuoyunda yer alan yanlış algılarla mücadele ettiğini belirtti. Yumaklı, 'saman ithal ediliyor' ve 'ormanları yakıyorlar, yerlerine otel yapıyorlar' gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ayrıca, pestisit kullanımı ve gıda denetimleri konularında Türkiye'nin Avrupa Birliği ortalamasının altında olduğunu ve alınan tedbirlerle AB'den dönen bildirimlerin azaldığını ifade etti. Belgrad Ormanı'nın yapılaşmaya açılacağı iddialarını da yalanladı.
10 Aralık 2024

Rekabet Kurumu, Seher Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ (İçim Süt markası) ve Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı, şirketlerin sunmuş olduğu uzlaşma metinlerinin kabul edilmesiyle sonlandırdı. Soruşturma, şirketlerin 'alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek' suretiyle rekabet kanununu ihlal edip etmediğini tespit etmeye yönelikti. Seher Gıda'ya 173 milyon 784 bin 318 lira, Meysu Gıda'ya ise 5 milyon 682 bin 68 lira idari para cezası verildi.
8 Aralık 2023

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

İsviçre, Beypazarı maden suyunda 'çok yüksek' miktarda bor bulunduğu gerekçesiyle tüketilmemesi önerisinde bulundu. Türkiye'de ise bor için belirlenen maksimum miktarın Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre farklılık gösterdiği, AB'nin 1 mg/L, DSÖ'nün ise 2,4 mg/L bor limiti kabul ettiği belirtiliyor. Prof. Dr. Zeki Karagülle, Türkiye'deki maden sularının kaliteli olduğunu ve vücut için gerekli mineralleri içerdiğini, ancak aşırı tüketimin zararlı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, borun insan sağlığı için gerekli bir element olduğu, ancak fazlasının zararlı olabileceği vurgulanıyor.
17 Nisan 2024

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023
İşaretlediklerim