6 Şubat'ta yaşanan büyük depremden etkilenen 10 ilde, 2018 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin aldığı oy oranları karşılaştırıldı. Verilere göre, bu illerde Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranlarında genel bir düşüş gözlemlendi. Özellikle Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerdeki oy kaybı dikkat çekiciydi.
15 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrasında yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin benzerinin kullanılmasını önerdi. Toprak, seçim yasasında ve anayasada gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini belirtti. Öneriye göre, göç eden seçmenler YSK'nın belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy kullanabilecek. Toprak, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için şeffaflık ve insani yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
20 Şubat 2023

2024 yerel seçimlerine yaklaşılırken, siyasi partilerin kadınları belediye başkan adayı olarak gösterme oranının düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yerel seçimlerindeki yüzde 3 olan kadın temsil oranının bile altına düşüleceği öngörülüyor. Siyasi partilerin kadın adayları genellikle seçilemeyecek yerlerden gösterdiği ve bu durumu eşitlik adına bir adım olarak sunmaya çalıştığı eleştiriliyor.
10 Mart 2024

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri, 'seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aracılığıyla yerel seçimlerle birleştirmeyi planladığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası siyasi analistler, kurtarma çalışmalarının geç başlamasının oy tercihlerini etkileyebileceğini ve bu durumun iktidarın seçim planlarını değiştirebileceğini belirtiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını reddetti.
12 Şubat 2023

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, deprem bölgesindeki seçim malzemelerinin durumunu incelemek üzere bir heyet gönderdi ve ilk incelemeler sonucunda aldığı bilgilere dayanarak talimatlar yayınladı. Kurul, sağlam depolarda bulunan seçim malzemelerinin yerinde bırakılmasını, hasar gören malzemelerin ise güvenli yerlere taşınmasını istedi. Bu talimatlar, depremler sonrasında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusunda devam eden tartışmaların ortasında geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin planlandığı gibi 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtmeye devam ediyor.
2 Mart 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüksek oy aldığı ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne düşürdü. Bu karar, yurt dışındaki seçmenler ve Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından eleştirildi ve sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. ABD'de Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 80,39, Kanada'da ise yüzde 79,65 oy aldığı belirtildi. YSK'nın bu kararına itiraz edileceği duyuruldu.
16 Mayıs 2023

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

Türkiye'de, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere yerel seçimler için oy verme işlemleri başladı. 32 ilde oy verme işlemleri saat 07:00'de, diğer illerde ise 08:00'de başladı ve akşam saatlerinde sona erecek. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar seçilecek.
31 Mart 2024

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışında oy kullanma işlemleri devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısı ikinci gün itibarıyla 1 milyon 38 bine ulaştı. İlk turda yurt dışı katılım oranı yüzde 49,4 olarak kaydedildi. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
22 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

KONDA araştırmacısı Erman Bakırcı, 14 Mayıs'taki seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 5 milyon seçmenin, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti. Reuters'a yaptığı açıklamada, genç seçmenlerin sosyal medya üzerinden Avrupa'daki yaşıtlarının yaşam koşullarını gördüklerini ve bu durumun onları 'çok öfkeli ve umutsuz' yaptığını belirtti. Bakırcı, bu sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan desteğin bu yaş grubunda daha düşük olacağını öngördü.
8 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleştirilen yerel seçimleri izlemek üzere ülkeye gelen Avrupa Konseyi'nden 26 kişilik bir gözlemci heyeti, seçim sürecinin genel olarak iyi yürütüldüğünü belirtti. Seçim sonuçları CHP için olumlu, AKP için ise olumsuz olarak değerlendirildi. Heyet, seçim kampanyası sırasında bazı eksiklikler gözlemlemesine rağmen, seçimlerin iyi organize edildiğini ve halkın iradesine saygı gösterildiğini ifade etti. Heyetin taslak raporu ve tavsiyeleri Ekim 2024'te sunulacak.
1 Nisan 2024

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, seçim atmosferinin halk arasında büyük bir heyecan yaratmadığı, insanların daha çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirtiliyor. AKP ve CHP'nin seçim bildirgeleri incelenerek, her iki partinin de katılımcı demokrasi, şeffaflık ve sosyal refahı önceliklendiren vaatlerde bulunduğu, ancak bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şüphelerin olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, sosyal belediyecilik kavramı üzerinden yerel yönetimlerin sosyal politika yapma kapasitesi ve konut sorunu gibi önemli meseleler tartışılıyor.
8 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak oy pusulasındaki sıralamayı tamamladı. 8 Nisan'da kura ile belirlenen ittifakların ve partilerin yerleri kesinleşti. Cumhur İttifakı altıncı, Millet İttifakı on beşinci, Emek ve Özgürlük İttifakı yedinci, Ata İttifakı ise on altıncı sırada yer alacak. Pusulanın ilk üç sırasında sırasıyla Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi ve Sosyalist Güç Birliği İttifakı bulunuyor.
19 Nisan 2023

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda İsrail milli futbol takımının sahaya çıkmasıyla 'Özgür Filistin' sloganları yükseldi. Bu yıl olimpiyattan men edilen iki ülke Rusya ve Belarus oldu. Tarihte de çeşitli siyasi sebeplerle ülkeler olimpiyatlardan men edilmiştir; örneğin, 1920'de Birinci Dünya Savaşı'ndaki rolleri nedeniyle Türkiye, Almanya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan men edilmişti. 2024'te ise Rusya ve Belarus, Ukrayna Savaşı'ndaki faaliyetleri nedeniyle men edildi, ancak bazı sporcular 'Bireysel Tarafsız Sporcu' statüsüyle katılabiliyor.
26 Temmuz 2024

Venezuela'da başkan Nicolas Maduro'nun yüzde 51 oyla kazandığı iddia edilen seçimler, birçok ülke tarafından şaibeli olarak nitelendirildi ve sonuçlar kabul edilmedi. Başkent Karakas'ta protestolar düzenlendi, polis göstericilere müdahale etti ve bir kişi hayatını kaybetti. Birleşik Devletler, İngiltere, Avrupa Birliği, Brezilya, Şili, Peru ve Arjantin gibi ülkeler seçim sonuçlarına tepki gösterirken, Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya Maduro'ya destek verdi. Venezuela hükümeti, seçimle ilgili açıklamaları nedeniyle yedi Latin Amerika ülkesinden diplomatlarını çekmelerini istedi.
30 Temmuz 2024
İşaretlediklerim