ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir 'uzay çöpü' parçası olduğunu açıkladı. Bu nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evinin çatısına düşmüş ve büyük ilgi çekmişti. NASA, nesnenin 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesine doğru hareket eden bir kargo paletine ait olduğunu ve şu anda analiz için Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunduğunu belirtti. Ev sahibi Otero, kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024

Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronot Frank Rubio, 366 günle uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot olarak kayıtlara geçti. 27 Eylül’de Dünya’ya dönecek olan Rubio, bu tarihe kadar kesintisiz olarak 371 gün uzay görevinde bulunmuş olacak. Rubio'nun bu rekoru, görevi için gittiği Uluslararası Uzay İstasyonuna dönüş kapsülünün arızalanması sonucu gerçekleşti. Ancak, dünya rekoru 437 günle Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait.
12 Eylül 2023

Papua Yeni Gine, 24 Mart 2024 tarihinde 7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem Ambunti kasabasının 23 kilometre kuzeydoğusunda ve yerin yaklaşık 64 kilometre derinliğinde gerçekleşti. İlk belirlemelere göre depremde can veya mal kaybı olmadı. Papua Yeni Gine, Pasifik 'Ateş Çemberi' üzerinde yer alması nedeniyle sık sık deprem ve volkanik faaliyetlere maruz kalıyor.
24 Mart 2024

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin 25.10 kilometre açığında, Marmara Denizi'nde 3,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3,9 olarak açıkladı. Deprem, 27 Mayıs 2024 tarihinde saat 00:38'de gerçekleşti ve 7 km derinlikte hissedildi. Depremde can veya mal kaybı olup olmadığına dair bilgi verilmedi.
27 Mayıs 2024

08/03/2024 tarihinde saat 07:27'de Akdeniz'de, Muğla'nın Marmaris ilçesinin yaklaşık 41 kilometre açıklarında 4,4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem 36,05 kilometre derinlikte gerçekleşti. Depremle ilgili herhangi bir hasar veya yaralanma raporu henüz bildirilmedi.
8 Mart 2024

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında, 69 metre boyundaki 'BATUHAN A' isimli genel kargo gemisi su alarak battı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, olay yerine hızlı tahlisiye botları yönlendirdi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirtti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, dalgaların 3 metreye yaklaştığı bölgede kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
15 Şubat 2024

Endonezya'nın Kuzey Sulawesi eyaletinde bulunan Ruang Dağı, yerel saatle 19:19'da patladı ve gökyüzüne binlerce metre yüksekliğe lav ve kül püskürttü. Patlama sonucunda yakın köylerden 800'den fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geçici barınaklara sığındı. Yetkililer, patlama öncesinde yanardağın çevresinde yüzlerce deprem tespit edilmiş olmasına rağmen, patlamanın nedeni hakkında net bir açıklama yapmadı. Endonezya, depremler ve yanardağ patlamaları için yüksek risk taşıyan 'Ateş Çemberi' bölgesinde yer alıyor.
18 Nisan 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün verilerine göre, Marmara Denizi'nin dibindeki oksijensiz tabaka giderek yüzeye doğru ilerliyor. 1980'lerde litrede 2 miligramın üstünde seyreden oksijen değerleri, bugün litrede 0,5 miligramın altına inmiş durumda. Uzmanlar, artan kirliliğin önlenememesi durumunda bir felaketin yaşanacağı konusunda uyarıyor. Kirliliğe karşı önlem alınmaması halinde müsilaj, denizanası sayısında artış ve toksik gazlar çıkaran zararlı alg patlamaları gibi olayların daha fazla yaşanacağı belirtiliyor.
26 Temmuz 2023

Batı Avustralya'da, madencilikte kullanılan ve radyoaktif madde içeren bir mini kapsül, Newman bölgesindeki bir maden sahasından Perth'teki depoya nakledilirken kayboldu. 6 milimetre çapında ve 8 milimetre boyutundaki kapsül için arama çalışmaları başlatıldı. Yetkililer, kapsüle dokunulmaması konusunda uyarıda bulunarak, radyasyon yanıkları ve hastalıklara yol açabileceğini belirtti. Arama ekipleri, kapsülü bulmak için radyasyon ölçüm cihazları kullanıyor.
29 Ocak 2023

Ege Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem Muğla'nın Bodrum ilçesinin 19,95 kilometre açıklarında ve 6,28 kilometre derinlikte kaydedildi.
30 Eylül 2023

Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların rekor kırmaya devam etmesi üzerine, bilim insanları Güneş ile Dünya arasına yerleştirilecek bir şemsiye fikrini gündeme getirdi. Bu fikir, güneş ışığını kısmen engelleyerek Dünya'nın ısınmasını yavaşlatmayı amaçlıyor. Farklı araştırma grupları, uzayın derinliklerine toz saçılmasından uzay baloncuklarından oluşan bir kalkan yaratmaya kadar çeşitli yöntemler üzerinde çalışıyor. Ancak, bu projelerin gerçekleştirilmesi için aşılması gereken önemli teknik zorluklar bulunuyor, örneğin projenin ağırlığı ve maliyeti.
11 Şubat 2024

Avustralyalı balıkçı Tim Shaddock, köpeği Bella ile birlikte Meksika'dan Fransız Polinezyası'na seyahat ederken Pasifik Okyanusu'nda kayboldu. Yaklaşık iki ay boyunca yağmur suyu ve çiğ balıkla beslenerek hayatta kaldı ve seyahat halindeki bir helikopter tarafından fark edilerek kurtarıldı. Sağlık durumu iyi olan Shaddock, deneyimini zorlu bir sınav olarak nitelendirdi. İnsan fizyolojisi profesörü Mike Tipton, Shaddock ve köpeğinin hayatta kalmasını şans ve becerinin bir kombinasyonu olarak değerlendirdi ve sağlık durumunun normale dönmesi için birkaç ay daha takip edilmesi gerektiğini belirtti.
17 Temmuz 2023

Mısır'dan Bulgaristan'a giden 'AK DISCOVERY' adlı Barbados bandıralı kuru yük gemisinin makine dairesinde Çanakkale Boğazı'ndan geçişi sırasında yangın çıktı. Yangın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Bu süreçte boğazdaki gemi trafiği geçici olarak durduruldu ve yangında bir mürettebat üyesi yaralandı. Şu anda gemide soğutma çalışmaları devam etmektedir.
25 Nisan 2024

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Altınova Mahallesi'nde Marmara Denizi'nde yaklaşık 25 metre su çekilmesi gözlemlendi. Bazı vatandaşlar bu durumu beklenen Marmara depremiyle ilişkilendirirken, Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada su seviyesindeki değişikliğin tektonik veya deprem kaynaklı olmadığı, basınç farkından kaynaklanan meteorolojik bir olay olduğu belirtildi.
13 Şubat 2023

7 Kasım 2023 tarihinde saat 23:05'te Marmara Denizi'nde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre depremin büyüklüğü 4,1 ve derinliği 4,3 kilometre olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi ise depremi 4,5 büyüklüğünde ve 8,3 kilometre derinlikte kaydetti. Depremin merkez üssü Balıkesir'in açıkları olarak belirlendi.
7 Kasım 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

Arleigh Burke sınıfı ABD savaş gemisi USS Nitze, İstanbul Boğazı'na sabah saatlerinde giriş yaptı ve Dolmabahçe açıklarında demirledi. Gemiye, Sahil Güvenlik ekipleri eşlik etti ve mürettebatın Boğaz'da ilerlerken güvertede olduğu gözlendi. 155 metre uzunluğundaki USS Nitze'yi ABD Büyükelçisi Jeffrey L. Flake'in ziyaret etmesi bekleniyor.
3 Şubat 2023

Atlantik Okyanusu üzerinde oluşan tropik fırtına Lee'nin hızının saatte 130 kilometreye ulaştığı ve kasırgaya dönüştüğü belirtildi. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın hızının gelecek günlerde artmasının ve 'kategori 5' seviyesine yükselebileceğini ifade etti. Lee'nin ABD ana karasını doğrudan etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor. Bu yılki kasırga sezonunun normalin üzerinde olacağı uyarısı yapıldı.
7 Eylül 2023

Wisdom, dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu olarak, 72 yaşında ve Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki Midway Atoll Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı'nda yaşıyor. Uzun süreli eşi Akeakamai'yi kaybettikten sonra, Wisdom yuvalama mevsimi boyunca diğer erkek kuşlarla sosyalleşmeye ve flört etmeye devam ediyor. Biyologlar, Wisdom'ın yaşamı boyunca 50 ile 60 yumurta ve yaklaşık 30 civciv ürettiğini tahmin ediyorlar. Wisdom ilk kez 1956'da yumurta bırakırken tanımlandı ve beş yaşından önce üremeyen büyük deniz kuşları arasında yer alıyor.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim