Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, Türkiye'de televizyon ve gazeteler arasında en güvenilir haber kaynağı yüzde 60 oranıyla Now TV (eski Fox) oldu. Araştırmada, halkın diğer haber kaynaklarına olan güven ve güvensizlik oranları da açıklandı. Örneğin, CNN Türk'e güven yüzde 50, güvensizlik yüzde 29 olarak belirlenirken, Cumhuriyet'e güven yüzde 54, güvensizlik yüzde 25 olarak kaydedildi. Araştırma, Türkiye'deki medya güvenilirliği hakkında önemli veriler sunuyor.
17 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023

Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 73'ü ülkenin yanlış istikamette ilerlediğini düşünüyor. 26 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında 29 ülkede yapılan ankette, Türkiye'deki katılımcılar enflasyonu en büyük sorun olarak görüyor. Yoksulluk ve sosyal adaletsizlik ikinci, suç ve şiddet ile işsizlik ise diğer önemli kaygılar arasında yer alıyor. Ekonomik durumu kötü olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 74.
4 Mart 2024

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından birçok Twitter kullanıcısı takipçi sayılarında anormal düşüşler olduğunu fark etti. Kullanıcılar, bu düşüşün seçim sonrası bot hesapların kaldırılması veya gerçek kullanıcıların hesaplarını kapatması sonucu olabileceğini düşünüyor. Diken'in Twitter hesabı da yaklaşık 2 bin takipçi kaybetti. Kullanıcılar, trollerin ve bot hesapların işlerini tamamladıktan sonra ayrıldıklarını ifade ediyor.
29 Mayıs 2023

İstanbul, 2024 yılının ilk dört ayında 5 milyon 244 bin 936 yabancı ziyaretçi ağırlayarak rekor kırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, bu sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,94 artış gösterdi. Nisan ayında ise 1 milyon 478 bin 218 yabancı ziyaretçi İstanbul'a geldi ve bu, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,60 artış anlamına geliyor. En çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Rusya, Almanya ve İran yer alıyor.
28 Mayıs 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2024 yılının ilk beş ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 18 milyona ulaştığını açıkladı. Bu dönemde 2 milyon 24 bin 865 Türk vatandaşı ve 15 milyon 784 bin 213 yabancı turist Türkiye'ye geldi. Ocak-mayıs dönemindeki turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,47 arttı. Almanya, Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke olurken, onu Rusya, İran, Bulgaristan ve Britanya izledi.
25 Haziran 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Türkiye'de son dönemde art arda dolandırıcılık vakaları görülmeye başladı. Özellikle sosyal medya fenomeni olan ve kamuoyunda tanınan isimlerin bu suçlara karıştığı görüldü. Bu durum, toplumda maddiyatın ve maddi kazancın yüceltilmesi, maddiyatın hangi yoldan olursa olsun elde edilmesinin mübah görülmesi ve kültürel hedeflere ulaşacak meşru kanallar arasındaki mesafenin artması gibi etmenlere bağlanıyor. Ayrıca, sosyoekonomik eşitsizliğin yüksek olduğu ülkelerde dolandırıcılık vakalarına daha sık rastlandığı belirtiliyor.
25 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 64,27'lik yıllık enflasyon oranı, sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçekçi bulunmadı ve tepki çekti. Kullanıcılar, TÜİK'in Twitter hesabında paylaştığı enflasyon istatistiklerinin altına eleştirel yorumlar yazdı. Bazı ekonomistler ise TÜİK'in açıkladığı oranın hükümetin tahminlerini tutturduğunu belirtti. Tepkiler, enflasyonun gerçekçi ölçülmediği ve maaş zamlarının yetersiz olduğu yönündeydi.
3 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord platformuna yönelik erişim engelini değerlendirdiklerini açıkladı. Sosyal medyada, Discord kullanan kız çocuklarının tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu iddiaların kurgu olduğunu belirtirken, Uraloğlu gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanabileceklerini ifade etti. Ailelere, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeleri çağrısında bulunuldu.
7 Ekim 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord platformuna yönelik erişim engelini değerlendirdiklerini açıkladı. Sosyal medyada, Discord kullanan kız çocuklarının tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu iddiaların kurgu olduğunu belirtirken, Uraloğlu gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanabileceklerini ifade etti. Ailelere, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeleri çağrısında bulunuldu.
7 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'nin Satın Alma Gücü Paritesi (SGP) endeksi, Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 27 gerisinde kaldı. 2023 yılı verilerine göre, Türkiye'nin kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 73 olarak belirlenirken, AB ortalaması 100 olarak tespit edildi. Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyinde de Türkiye, AB ortalamasının yüzde 14 altında kaldı. Bu veriler, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve Avrupa ile olan farkını ortaya koyuyor.
21 Haziran 2024

Sabah gazetesi, Twitter'ın 'Sana özel' ve 'Takip edilenler' adlı iki yeni zaman tüneli özelliği ile kullanıcıların karşısına 'FETÖ' ve PKK yanlısı hesapları bilinçli olarak çıkardığını öne sürdü. Gazete, bu durumu bir 'operasyon' olarak nitelendirerek, seçimler öncesinde Türkiye karşıtı içeriklerin görünürlüğünün artırıldığını iddia etti. Ayrıca, muhalif hesaplardan gelen eleştirel tweet'lerin ve iktidarın deprem yönetimini eleştiren Ali Sunal'ın videosunun da bu içeriklere örnek gösterildiğini belirtti.
14 Mart 2023

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Hatay'da enkaz altında kalan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'ın durumu belirsizliğini koruyor. Ablası Semiha Duymaz, sosyal medya üzerinden yardım çağrıları yaparken, bazı ünlüler Taha'nın öldüğünü duyurdu, ancak bu bilgiler daha sonra yalanlandı. Twitter'da bir hesap, Taha'nın ailesinin oğullarının ölümünü gizleyerek sosyal medya üzerinden 'prim' yaptığını iddia etti. Resmi bir açıklama olmadığı için Taha'nın durumu hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır.
13 Şubat 2023

Meta çatısı altında bulunan sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, dünya genelinde erişim sorunlarıyla karşı karşıya. Downdetector verilerine göre, sorun New York saatiyle 10.00'da (TSİ:18.00) başladı ve yüz binlerce kullanıcıyı etkiledi. Türkiye'de de kullanıcılar hesaplarına giriş yapamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sorunun küresel kaynaklı olduğunu ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından yapılan incelemelerle doğrulandığını açıkladı.
5 Mart 2024

Gallup Global Emotions tarafından yayınlanan Küresel Duygular Raporu'na göre Türkiye, en sinirli ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Raporda ülkelerin ekonomik durumları, günlük yaşam koşullarındaki zorluklar ve halkın genel duygu durumu gibi faktörler değerlendirildi. Türkiye'nin ardından Ermenistan, Irak ve Afganistan gibi ülkeler sıralamada yer aldı. Bu rapor, ülkelerin duygusal durumlarını ve stres seviyelerini anlamak için önemli bir kaynak olarak görülüyor.
27 Kasım 2024

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Türkiye Raporu ve MEDIAQX işbirliğiyle yapılan bir araştırmaya göre, 1 - 7 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde akıllı televizyonlardan elde edilen verilere göre iktidara yakın haber kanalları, toplam izlenme süresinin yüzde 53,7'sini oluşturdu. Eleştirel haber kanalları ise yüzde 17,6 ile sınırlı kaldı. En çok izlenen haber kanalları TRT Haber, Habertürk ve CNN Türk olurken, en az izlenenler Akit TV, Bloomberg HT ve NET TV olarak sıralandı.
12 Nisan 2023

Eurostat verilerine göre, 2022'de Avrupa Birliği'nde ortalama Gini katsayısı 29,6 iken, Türkiye'nin 2021'deki Gini katsayısı 42,6 olarak kaydedilmiştir. Bu oranla Türkiye, Avrupa'daki 36 ülke arasında gelir dağılımı eşitsizliğinde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, 130 ülke arasında gelir dağılımı eşitsizliği bakımından 28'inci sırada bulunmaktadır. Gini katsayısı, gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen temel bir göstergedir ve 0 ile 1 arasında değişir.
12 Mart 2024

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın çevrimiçi belge tarama sistemine 1 Ocak ile 31 Temmuz arasında 386 bin 34 araştırmacı giriş yaptı ve 1 milyon 594 bin 972 belge arandı. Araştırmacılar en çok 'Dışişleri Bakanlığı Muhtelit Mübadele Komisyonu Tasfiye Talepnameleri' konusuna ilgi gösterdi. En çok görüntülenen belgeler arasında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Türklerin yerleştirilme süreçleriyle ilgili dokümanlar yer aldı. Sistemi en çok kullananlar yüzde 39,8 ile öğrenciler oldu.
18 Ağustos 2024
İşaretlediklerim