Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Muhafazakar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetimini eleştirdi ve kendi başkanlığı döneminde savaş başlatmadığını, Rusya ve Çin'e karşı caydırıcı politikalar uyguladığını belirtti. Trump, Rusya-Ukrayna savaşını çözebileceğini ve bunun bir günden fazla sürmeyeceğini iddia etti. Ayrıca, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirerek, Taliban'ın ABD'nin bıraktığı silahları sattığını öne sürdü.
5 Mart 2023

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile devam eden savaşta zafer kazanmak için tüm güçlerini birleştireceklerini belirtti. Görüntülü bir mesajda, özellikle Donbas bölgesinde yoğun çatışmaların sürdüğünü ve Rus ordusunun hareketlerine karşı hazırlıklı olduklarını ifade etti. Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın 335. gününde, yani 11. ayın tamamlanacağını hatırlatarak, Ukrayna'nın zaferi için tüm güçlerini birleştireceklerini vurguladı.
24 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Rusya, kendi Vikipedi benzeri çevrimiçi ansiklopedisi Ruwiki'yi hayata geçiriyor. Ruwiki'nin beta testi 2023'ün ortalarında başladı ve şu anda Vikipedi'nin Rusça bölümünden daha fazla makale içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projeye 2022'nin ortalarında onay verdi. Özellikle Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın bağımsız platformlara olan baskısı arttı ve Vikipedi'ye Ukrayna işgaliyle ilgili içerikler nedeniyle para cezaları uygulandı, ancak platform henüz yasaklanmadı.
15 Ocak 2024

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz'de gıda sevkiyatının ve nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin yeni bir anlaşma önerisini kabul ettiklerini, ancak Ukrayna'nın bu anlaşmayı kabul etmediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın nükleer santralleri bombalama planları olduğunu iddia etti. Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna'nın ihracatını yeniden başlatmıştı, ancak Rusya, kendi tahıl ve gübresini ihraç edemediği için anlaşmadan çekilmişti. Türkiye, anlaşmayı yeniden başlatmak için girişimlerde bulunmuştu.
2 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da Kremlin Sarayı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler ile Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeler ele alındı. Putin, Esad'la uzun süredir bir araya gelmediklerini ve birçok konuyu görüşmeleri gerektiğini belirtti. Esad ise, Rusya ile Suriye'nin geçmişten bugüne zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detayların ele alınması açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esed'in görüşmesi için Moskova, Bağdat ve Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep kapısı öne çıkan yerler arasında. Görüşmenin ağustos ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve tarih ile yer konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği belirtiliyor. Görüşme için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Irak Başbakanı Sudani'nin de inisiyatif aldığı ifade ediliyor. Temmuz ayında arka kapı diplomasisi yoğunlaştırıldı ve Rus Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Naryshkin, Şam'dan sonra Ankara'ya gelerek MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü.
29 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Başkanı Beşar Esad ile görüşme planını gerçekleştirmek için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı görevlendirdiğini açıkladı. Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası ABD'den dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu ve bu sürecin Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirtti. Erdoğan, ABD ve İran'ın da bu gelişmelerden memnuniyet duyması gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırım Platformu Dördüncü Liderler Zirvesi'ne gönderdiği video mesajında, Kırım'ın Ukrayna'ya iadesinin uluslararası hukukun bir gereği olduğunu belirtti. Erdoğan, Kırım Tatar halkının sürgününün 80'inci yıl dönümüne dikkat çekerek, Türkiye'nin Kırım'ın ilhakına karşı olduğunu ve Kırım Tatar Türklerinin haklarının korunmasının dış politikalarının öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Ayrıca, Ukrayna hükümetinin Kırım Tatar Türklerinin haklarını güçlendirmek için yaptığı hukuki düzenlemelerden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

Erdoğan, NATO zirvesi öncesinde ŞİÖ toplantısına katılmayı ve Putin ile yaptığı görüşmeyi ABD-NATO ile pazarlıklarda bir koz olarak kullanmak istiyor. NATO, Karadeniz ve Ortadoğu'daki varlığını artırmak için Türkiye'ye yeni görevler verecek. ABD, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesini istemiyor ve NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarını artırması bekleniyor. Erdoğan iktidarının NATO'ya bağlılığı ve Türkiye'nin NATO içindeki önemi vurgulanıyor.
9 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi. Kremlin'de gerçekleşen görüşmede, iki lider Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeleri ve ticari-ekonomik ilişkileri ele aldı. Putin, Esad'la uzun süredir görüşmediklerini ve birçok konunun gündemlerinde olduğunu belirtti. Esad ise Rusya ile Suriye'nin zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detaylı istişareler açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Türkiye ile Suriye arasında normalleşme ihtimali gündeme gelirken, Erdoğan ile Esed görüşmesi yönünde gelişmeler yaşanıyor. Ancak, Türkiye ve Suriye'de organize gruplar bu görüşmeyi engellemeye çalışıyor. Bu gruplar arasında savaş lordları, terör örgütleri ve bazı ülkeler bulunuyor. Rusya ve İran, görüşmenin kendi güdümlerinde yapılmasını istiyor. Erdoğan ve Esed'in görüşmesi kısa vadede beklenmiyor.
5 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esed'in bir gün görüşeceğinden emin olduğunu ifade etti. Selvi, şu ana kadar Erdoğan'a Esed ile görüşmesi için baskı yapıldığını, ancak artık Esed'e Erdoğan ile görüşmesi için baskı yapılması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Esed'in Türkiye ile ilişkileri düzeltme yönünde adım atması halinde karşılık vereceğini söyledi. Ancak Esed, şu ana kadar Erdoğan'ın uzattığı eli sıkmadı ve karışık mesajlar vermeye devam ediyor.
28 Ağustos 2024
İşaretlediklerim