Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeşil mercimeğin ithalatına teşvik, ihracatına ise kısıtlama getirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bakliyat ekim alanlarının 1990'dan bu yana ciddi şekilde azaldığını belirtti. Nüfusun büyük kısmının büyük şehirlere yığılması ve tarım arazilerinin imara açılması, tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açtı. Akif Beki, tarımda uzun vadeli planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, mevsimlik planlamanın önemine vurgu yaptı.
15 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, Köfteci Yusuf'un bazı ürünlerinde domuz eti tespit ettiğini açıkladı. Şirketin sahibi Yusuf Akkaş, bu iddialara karşı çıkarak, siyasi ilişkileri veya yabancı ortaklıkları olsaydı bu durumun yaşanmayacağını belirtti. Akkaş, YouTube üzerinden yayınladığı videoda, kendisine haksızlık yapıldığını ve bir kumpas kurulduğunu iddia etti. Tartışmalar devam ederken, Akkaş, işine ve çalışanlarına olan bağlılığını vurguladı.
11 Ekim 2024

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, gazeteci Erk Acarer'in Köfteci Yusuf ile ilgili sorusuna, bu kişiyle sadece bir kez görüştüğünü ve çayını bile içmediğini belirterek yanıt verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti tespit edildiğini açıklamıştı. Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş, bu iddiaların bir kumpas olduğunu savundu. Sedat Peker'in adı, geçmişte Köfteci Yusuf'un işyerlerine çökme girişimi iddialarında da geçmişti.
10 Ekim 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024

Türkiye'de çoban sıkıntısı yaşanıyor ve bu sorunu çözmek için Afganistan ve Türk cumhuriyetlerinden çoban ithalatı gündemde. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu ve hükümetin bu konuda görüşmeler yaptığını belirtti. Ancak, yabancı çobanların bir süre sonra başka işlere yöneldiği ve yerli çobanların desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, çobanlık mesleğinin 'sürü yöneticiliği' olarak adlandırılması ve sosyal güvencelerinin sağlanması gerektiği ifade edildi.
10 Temmuz 2024

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) tarımda verimliliği ve üretimi artıracak olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Çelik, OVP'nin enflasyonu tek haneye düşürme hedefinin piyasalarda fiyat istikrarını sağlayarak üretici ve tüketiciye olumlu yansıyacağını vurguladı. Ayrıca, planlı ve sözleşmeli üretim, tarımsal üretimde verim artışı, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması gibi birçok uygulamanın tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.
6 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, karkas et fiyatlarını düşürmeyen kasapları incelemeye başladı. Fiyatları düşürmeyen kasaplara 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar cezai işlem uygulanacak. Karkas, hayvanın deri, iç organları, baş ve türüne göre kuyruk çıkartıldıktan sonra kalan gövdesine deniyor. Bu adım, et fiyatlarının kontrol altına alınması amacıyla atıldı.
23 Ağustos 2024

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki Ereğli Balık Hali’nde yeni sezonun ilk balık mezadı gerçekleştirildi. Av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçılar, çeşitli balıklarla limana döndü ve açık artırmayla satış yapıldı. Hamsinin kasası 3 bin liradan satılırken, diğer balıkların fiyatları da belirlendi. Balık komisyoncusu Menderes Karaçoban, sezonun açılmasıyla fiyatların düşeceğini ve balık bolluğu yaşanacağını belirtti.
1 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos 2024 kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de tavuk eti üretimi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artarak 214 bin 432 ton olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası üretimi de aylık bazda yüzde 6, yıllık bazda ise yüzde 2,8 arttı. Ocak-ağustos döneminde tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,9, kesilen tavuk sayısı yüzde 6,5, tavuk eti üretimi yüzde 5,6 ve hindi eti üretimi yüzde 17,1 oranında artış gösterdi.
14 Ekim 2024

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu ve bu ihtiyacın karşılanması için Afganistan ve Türk cumhuriyetleriyle görüşmeler yapıldığını belirtti. Çoban eksikliği nedeniyle hayvancılık sektörü olumsuz etkileniyor ve yatırımcılar sektörden uzak duruyor. Çelik, çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi için sosyal güvenlik sorunlarının çözülmesi ve gerekli teşviklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yabancı çoban istihdamı için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
23 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, AKP iktidarının 2006 yılında çıkardığı ve tarımsal destekleme programlarının finansmanı için gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirten kanuna uymadığını ifade etti. 2007 yılından itibaren tarımsal desteklerin milli gelire oranı yüzde 1'in altında kaldı ve zamanla daha da azaldı. Korkmaz, tarımsal desteklerin yeniden GSYH'nın yüzde birine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki yüksek geçiş ücretlerinin gıda fiyatlarını artırdığına ve tarım ürünlerinin nakliyesinde paralı yolların bedava olması gerektiğine dikkat çekti.
7 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2023 yılında Türkiye'de çiğ süt üretimi bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton olarak gerçekleşti. İnek sütü ve keçi sütü üretimi artış gösterirken, koyun ve manda sütü üretimi azaldı. Üretilen çiğ sütün büyük bir kısmını inek sütü oluşturdu. Ayrıca, süt üreticileri yüzde 8,5'lik zammı yetersiz bulduklarını ifade ettiler.
2 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 21 yılda tarım, hayvancılık ve su ürünleri alanlarında büyük başarılar elde ettiğini belirtti. Erdoğan, muhalefetin tarım sektörüne yönelik eleştirilerini temelsiz bulduğunu ifade etti ve tarımda sürdürülebilirlik ve markalaşma konularına vurgu yaptı. Ayrıca, tarım sektöründeki bazı sorunların farkında olduklarını ve bu sorunlara çözüm bulmak için çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile genç ve kadın çiftçilere yönelik kredi limitlerinin artırıldığını da duyurdu.
17 Mayıs 2024

Samsun'da bir yolcu otobüsünün bagajında 2 bin 100 kilogram dondurulmuş tavuk eti bulundu. Etiketsiz olan bu etler, Manisa'nın Turgutlu ilçesinden yüklenmiş ve Kavak ilçesinde teslim edilmek üzereydi. Polis ve ilçe tarım müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan arama sonucunda etlere el konuldu ve numune alındıktan sonra imha edildi. Bu olay, gıda güvenliği ve etiketsiz ürünlerin taşınması konusundaki endişeleri artırdı.
31 Ekim 2024

Karadeniz'de balıkçılar hamsi sezonunu açtı ve hamsi kilosu 150 liradan satışa sunuldu. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Namık Ünlü, fiyatların yüksek olmasının az avlanmadan kaynaklandığını belirtti. Ünlü, sezonun ilerleyen dönemlerinde fiyatların arz ve talebe göre değişebileceğini ifade etti. Ayrıca, bu sezon bol avlanan palamutların Türkiye denizlerini terk etmeye başladığını söyledi.
11 Kasım 2024

İstanbul Deri ve Deri Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, Türk deri sektörünün ithal hammadde sorunları yaşadığını belirtti. Karaca, Konya ve Balıkesir'den sipariş edilen derilerin Uruguay ve Brezilya'dan geldiğini, bu durumun Türk derisine ulaşmayı zorlaştırdığını ifade etti. Artan hayvan ithalatının deri kalitesini olumsuz etkilediğini ve sektörün ithal ürünlerle mücadele ettiğini vurguladı. Türkiye'deki hayvancılık politikalarının et fiyatlarına göre belirlendiğini ve bu durumun deri endüstrisine de yansıdığını söyledi.
13 Kasım 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesini yayınladı. Manisa'daki iki kasapta tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. Bu durum, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kamuoyuna duyuruldu. Ayrıca, Bursa'da bir firmada pişmiş et dönerde sakatat tespit edildi.
12 Kasım 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip depolayarak daha yüksek fiyattan sattığını ifade etti ve bakanlığın devreye girerek taban fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı.
4 Eylül 2024
İşaretlediklerim